Current Affairs Quiz – May 28 2019

Current Affairs Quiz – May 28 2019

1. Rahi Sarnobat won gold in ISSF World Cup, is associated with________.
a) Air Rifle
b) Pistol
c) Wrestling
d) Boxing

Click here to view Answer
Answer b) Pistol. Rahi Sarnobat clinched gold in the womens 25m pistol in 2019 ISSF World Cup. Rahi Sarnobat clinched gold in the women’s 25m pistol at the season’s third International Shooting Sport Federation World Cup in Munich, Germany.

2. Orchha town is located in_______
a) Uttar Pradesh
b) Maharastra
c) Kerala
d) Madhya Pradesh

Click here to view Answer
Answer d) Madhya Pradesh. Orchha town of Madhya Pradesh added to the Tentative List of UNESCO’s World Heritage Sites. The architectural heritage of Orchha town in Madhya Pradesh added to the Tentative List of UNESCO’s World Heritage Sites.

3. Who is the Green man of India?
a) Dr K.Abdil Ghani
b) Dr M.Nesamani
c) Dr R.Abhimanyu
d) Dr R.Aravind Manikandan

Click here to view Answer
Answer a) Dr K.Abdul Ghani. India’s first Tree Ambulance initiated in Chennai by Green man of India. International Day for Biological Diversity tree ambulance was inaugurated in Chennai, Tamil Nadu by Vice President of India, Venkaiah Naidu. The initiative was proposed by Green man of India, Dr K Abdul Ghani and it is sponsored by the SASA Group.

4. Who won “United Nations Sustainable Development Goals (UNSDG) 10 Most Influential People in Healthcare Award”?
a) Battachariya
b) Bhavana balakrishnan
c) Chandrika Sivaramakrishnan
d) Acharya Balakrishnan

Click here to view Answer
Answer d) Acharya Balakrishnan. UNSDG 10 Most Influential People in Healthcare Award conferred to Acharya Balkrishna of Patanjali Ayurved. Acharya Balkrishna, the Managing Director of Patanjali Ayurved won “United Nations Sustainable Development Goals (UNSDG) 10 Most Influential People in Healthcare Award” in Geneva, Switzerland.

5. Which country has launched the world’s largest nuclear-powered icebreaker ‘Ural’?
a) Japan
b) China
c) Russia
d) USA

Click here to view Answer
Answer c) Russia. Russia launched the world’s largest nuclear-powered icebreaker ‘Ural’. Russia launched the world’s largest nuclear-powered icebreaker ‘Ural’ at the Baltic Shipyard in St Petersburg in order to improve its ability to tap the Arctic’s commercial potential.

6. Saurabh Chaudhary won his second gold medal in 2019 ISSF Gold Cup,is associated with____________.
a) Air Rifle
b) Air Pistol
c) Wrestling
d) Boxing

Click here to view Answer
Answer b) Air Pistol. India’s 17-year-old shooter Saurabh Chaudhary broke his own junior and senior world record to win his second gold medal in 10m Air Pistol event in ISSF Gold Cup 2019. Saurabh won 10m Air Pistol event with 246.3 points, breaking his own senior record of 245 points and junior record of 245.5 points.

7. Who won Monaco Grand Prix?
a) Valtteri Bottas
b) Lewis Hamilton
c) Sebastian Vettel
d) Fernando Alonso

Click here to view Answer
Answer b) Lewis hamilton. Lewis Hamilton won Monaco Grand Prix. Lewis Hamilton won the Monaco Grand Prix to extend his championship. He defeated Mercedes teammate Valtteri Bottas.

8. Which film won top award at Cannes Film Fest?
a) Parasite
b) House full
c) Light House
d) Thunder back

Click here to view Answer
Answer a) Parasite. Director Bong Joon-Ho became the first South Korean to win the Palme d’Or, the top prize at the Cannes Film Festival for his film ‘Parasite’.

Leave a Comment