Current Affairs Quiz – May 22 2019

1. Jamuna Boro, Ankushita Boro, and Pwilao Basumatary is associated with_________.
a) Boxing
b) Swimming
c) Rifle Shooting
d) Wrestling

Click here to view Answer
Answer a) Boxing. Twenty two Indian women boxers enter semis of 2nd India Open International Boxing tournament. Assam girls Jamuna Boro, Ankushita Boro, and Pwilao Basumatary have also entered the Semi-Finals.

2. Vayoshreshtha Samman for____________.
a) Girl Child
b) Women
c) Senior Citizens
d) None of these

Click here to view Answer
Answer c) Senior Citizens. GOvt. invites nomination for Vayoshreshtha Samman for Senior Citizens 2019. The Department of Social Justice And Empowerment had invited nominations for the Vayoshreshtha Samman awards 2019. Nominations for Vayoshreshtha Samman- National Awards for Senior Citizens 2019 for individuals/institutions should be sent by 31st May 2019.

3. IMCOR 2019 is the 8th edition of the coordinated patrol (CORPAT) between ______________.
a) Indonesia and Maldives
b) India and Maldives
c) India and Myanmar
d) Indonesia and Maldives

Click here to view Answer
Answer c) India and Myanmar. IMCOR 2019 began in Port Blair at Andaman and Nicobar Command. The 2019 Indo-Myanmar coordinated patrol (IMCOR) is taking place from 20 May to 28 May 2019 in Port Blair at Andaman and Nicobar Command.

4. Which app became the first social media app to host and promote Indian Wheelchair Cricket?
a) Whatsapp
b) Helo
c) Twittwer India
d) Telegram

Click here to view Answer
Answer b) Helo. Helo becomes team sponsor of Indian Wheelchair Cricket Association for Asia Cup. Helo, India’s social media platform became team sponsor of Indian Wheelchair Cricket Association(WCA) for Team India for Asia Cup 2019.

5. RISAT 2B is associated with________.
a) Drug
b) Railways
c) Airways
d) Satellite

Click here to view Answer
Answer d) Satellite. ISRO successfully launched earth observation satellite RISAT 2B. ISRO launched Polar Satellite Launch Vehicle (PSLV-C46) from the first launch pad of the Satish Dhawan Space Centre, Sriharikota on its 48th mission, carrying RISAT-2B on 22nd May.

6. Which IT Company has signed a defence contract worth Rs.300 crore with Indian Navy?
a) Tech Mahindra
b) ZOHO
c) Accenture
d) Sutherland

Click here to view Answer
Answer a) Tech Mahindra. Tech Mahindra signed a defence contract worth Rs.300 crore with Indian Navy. IT major, Tech Mahindra has signed a defence contract worth Rs.300 crore with Indian Navy.

7. Alipay and WeChat is associated with__________.
a) Japan
b) China
c) USA
d) India

Click here to view Answer
Answer b) China. Nepal banned popular Chinese digital wallets Alipay and WeChat. Nepal banned popular Chinese digital wallets Alipay and WeChat to prevent the loss of foreign currency earnings from tens of thousands of Chinese tourists.

8. World Biodiversity Day is observed on ____________.
a) 10 May
b) 15 May
c) 18 May
d) 22 May

Click here to view Answer
Answer d) 22 May. World Biodiversity Day is observed on 22 May. The International Day for Biological Diversity (or World Biodiversity Day) is a United Nations-sanctioned international day to increase understanding and awareness of biodiversity issues.

9. Who became the first black african women to conquer Mt. Everest in her fourth attempt?
a) Dawal Jamay
b) Kanay Vanor
c) Saray Khumalo
d) Jovo Nabeel

Click here to view Answer
Answer c) Saray Khumalo. Saray Khumalo became the first black african women to conquer Mt. Everest in her fourth attempt. Saray Khumalo became the first black African women to conquer Mt. Everest in her fourth attempt.

10. Booker International Prize is associated with_________.
a) Social Service
b) Sports
c) Book
d) Research

Click here to view Answer
Answer c) Book. Oman author Jokha Al Harthi wins Booker International Prize. Oman Author Jokha Al Harthi won the prestigious Man Booker International Prize for “Celestial Bodies”.

11. Who will be honoured with the United Nation’s (UN) highest peacekeeping award?
a) Antono Gulrees
b) Chancy Chitete
c) Deborah
d) John Chitete

Click here to view Answer
Answer b) Chancy Chitete. The Malawian soldier Chancy Chitete will be honoured with the United Nation’s (UN) highest peacekeeping award, dubbed as “Captain Mbaye Diagne Medal for Exceptional Courage”. He will be awarded posthumously in New York, US on May 24 2019.

12. ‘Golden Card’ PR Scheme was launched by__________.
a) UAE
b) UK
c) USA
d) Australia

Click here to view Answer
Answer a) UAE. The United Arab Emirates (UAE) launched ‘Golden Card’ Permanent Residency Scheme in an attempt to woo wealthy individuals and exceptional talents from all over the world.It is open to investors and ‘exceptional talents’ like scientists, engineers, doctors, students and artists.

13. Who has been selected for Japan’s Second Highest National Award called ‘The Order of the Rising Sun, Gold and Silver star?
a) Shyam Saran
b) Duruv Rathore
c) Sathish Singh
d) Vikram Dev

Click here to view Answer
Answer a) Shyam Saran. Former Indian Foreign Secretary Shyam Saran is selected for Japan’s Second Highest National Award called ‘The Order of the Rising Sun, Gold and Silver star.He will be conferred for his contributions in strengthening strategic ties and enhancing mutual understanding between India and Japan.

14. Which Indian monument to be 1st Indian monument to have breastfeeding room?
a) Qutub Minar
b) Red Fort
c) Taj Mahal
d) Lotus Temple

Click here to view Answer
Answer c) Taj Mahal. A breastfeeding room will be set up in Taj Mahal by July, making it the first Indian monument to have the facility. Archaeological Survey of India official VK Swarnkar said it’ll help the “millions of mothers who visit with their babies”.

Leave a Comment