Current Affairs Quiz – May 06 & 07 2020

Current Affairs Quiz – May 06 & 07 2020

1. Operation “Samudra Setu” launched by ___________.
a) Army
b) Navy
c) NITI Aayog
d) Railways

Click here to View Answer
Answer b) Navy. The Indian Navy launched Operation “Samudra Setu” to bring back the Indians that are stranded in Maldives.

2. Nigah Scheme has launched by___________.
a) Assam
b) Odisha
c) Himachal Pradesh
d) Meghalaya

Click here to View Answer
Answer c) Himachal Pradesh. Himachal Pradesh State Government is to launch the “Nigah” Scheme to properly sensitize and educate family members of people coming from other states.

3. Kim Jong Un awarded with commemorative WWII medal by which country?
a) China
b) Japan
c) Russia
d) South Korea

Click here to View Answer
Answer c) Russia. The event marked the 75th anniversary of victory over Nazi Germany during World War II which took place from 1939 to 1945.

4. Pulitzer Prize belongs to which field?
a) Journalism
b) Biology
c) Chemistry
d) Sports

Click here to View Answer
Answer a) Journalism. Three photojournalists from Jammu & Kashmir have won Pulitzer Prize 2020 in feature photography. Yasin Dar, Mukhtar Khan, and Channi Anand who won the top honours have been working with Associated Press (AP).

5. The heaquarters of Standard Chartered Bank is situated in_____________.
a) Mumbai
b) Geneva
c) Monrovia
d) London

Click here to View Answer
Answer d) London. Standard Chartered Bank India said it has appointed Kusal Roy as its head of retail banking. Roy has over 25 years of experience in retail banking, payments industry and the non-banking financial company (NBFC) sector.

6. Who has been appointed as MD & CEO of Max Bupa?
a) Krishnan Ramachandran
b) Ashish Mehrotra
c) Amit Nayak
d) Imran Khasif

Click here to View Answer
Answer a) Krishnan Ramachandran. Prior to this, he served as the CEO of Apollo Munich Health Insurance. He has over 23 years of experience in health insurance, healthcare and life sciences segments.

7. With which among the following banks have initially partnered with whatsapp pay?
a) Axis and HDFC
b) HDFC and ICICI
c) ICICI and Axis
d) All the above

Click here to View Answer
Answer d) All the Above. The payments service by the instant messaging app, which is currently under beta testing, is said to be launched initially in partnership with three private banks, namely Axis Bank, HDFC Bank, and ICICI Bank, while public sector State Bank of India (SBI) will join at a later stage.

8. Nabard is expand as ___________.
a) National Bank for Agreement and Reserve Development
b) National Bank for Agriculture and Reserve Development
c) National Bank for Advance and Reserve Development
d) National Bank for Agriculture and Rural Development

Click here to View Answer
Answer d) National Bank for Agriculture and Rural Development. The National Bank for Agriculture and Rural Development (Nabard) said it has disbursed Rs 12,767 crore to state cooperative banks and regional rural banks (RRBs) for onlending to famers.

9. Irans parliament introduces new currency is named as _____________.
a) Fiyas
b) Toman
c) Guffa
d) Faran

Click here to View Answer
Answer b) Toman. Each toman will be worth 10,000 rials under the new system. The move aims to ease the psychological impact of soaring consumer prices on a population that has endured high inflation for decades and grappled the number of zeros in government figures.

10. Who has been appointed as Chairman of the Public Accounts Committee?
a) Ashok Kumar
b) Adhir Ranjan Chowdhury
c) Arjun Ramasamy
d) Siva Ram

Click here to View Answer
Answer b) Adhir Ranjan Chowdhury. He has been appointed as the Chairperson of the Committee for the term beginning on 1 May 2020 and ending on 30 April 2021. The appointment was made by Lok Sabha Speaker Om Birla.

11. ARTRAC is expand as ______________.
a) Agriculture Reserved Training and Committee
b) Rural Development Training and Committee
c) Army Training Command
d) None of these

Click here to View Answer
Answer c) Army Training Command. Lt Gen Raj Shukla assumed the command of the Army Training Command (ARTRAC). A graduate of the National Defence Academy.

12. OECD in this “C” represent as______________.
a) Committee
b) Co-operation
c) Countries
d) None of these

Click here to View Answer
Answer b) Co-operation. The US President Donald Trump appointed Indian American Diplomat Manisha Singh as his envoy to OECD (Organization for Economic Cooperation and Development).

13. Who has become brand ambassador for edtech company ELSA Corp?
a) Rohit Shara
b) Suresh Raina
c) Bhuvanesh Kumar
d) Ajinkya Rahane

Click here to View Answer
Answer d) Ajinkya Rahane. Global edtech company ELSA Corp (English Language Speech Assistant Corporation), India has announced the appointment of Ajinkya Rahane, the Vice-Captain of the Indian Cricket Test Team, as its brand ambassador for India, Middle East, ANZ, and SAARC.

14. Who is the new Prime Minister of Iraq?
a) Mustafa al-Kadhimi
b) Mohammed Ali
c) Abbas Ali Khafua
d) Khafer Kahn-al-jammy

Click here to View Answer
Answer a) Mustafa al-Kadhimi. Prime Minister Mustafa al-Kadhimi, Iraq’s intelligence chief and a former journalist, will head the government but will begin his term without a full cohort of ministers after several candidates were rejected.

15. ‘Ayush Kavach’ app is launched by____________.
a) Andhra Pradesh
b) Uttar Pradesh
c) Maharastra
d) Uttarakhand

Click here to View Answer
Answer b) Uttar Pradesh. UP Chief Minister Yogi Adityanath launched Ayush Kavach app. “Launching of Ayush Kavach app is commendable, in the fight against the global epidemic, the whole world is looking towards India with hopeful eyes to develop immunity to fight this type of virus.

16. World Athletics Day is observed on____________.
a) April 02
b) June 28
c) July 15
d) May 07

Click here to View Answer
Answer d) May 07. In the year 2019-2020; the World Athletics Day is celebrated on 7 May. The date of World Athletics Day is decided by the IAAF. In the year 2006, the participants of this day were between the age of 7 to 15 years but later on this age gap made to 13 to 17 years.

17. World Athletics Day was celebrated for the first time in the year__________.
a) 1972
b) 1983
c) 1996
d) 2006

Click here to View Answer
Answer c) 1996. World Athletics Day was celebrated for the first time in 1996.

Leave a Comment