Current Affairs Quiz – March 31 2019

Current Affairs Quiz – March 31 2019

 


1.________will become Slovakia’s first female president.
a)Sirimavo Bandaranaike
b)Vigdís Finnbogadóttir
c)Zuzana Caputova
d)None of these

Click here to View Answer
Answer c)Zuzana Caputova. Lawyer Zuzana Caputova will become Slovakia’s first female president after winning a runoff election on Saturday against the country’s ruling party’s candidate.

2. The country’s fiscal deficit touched _______ of the full-year revised budgeted estimate at the end of February 2019.
a)130.2 per cent
b)131.2 per cent
c)134.2 per cent
d)135.2 per cent

Click here to View Answer
Answer c)134.2 per cent. The country’s fiscal deficit touched 134.2 per cent of the full-year revised budgeted estimate at the end of February 2019, mainly due to tepid growth in revenue collections.

In absolute terms, the fiscal deficit for April-February 2018-19 was Rs 8.51 lakh crore as against the revised estimate (RE) of Rs 6.34 trillion for the entire year, according to Controller General of Accounts (CGA) data.

3. The Mumbai-based company Linkus Infratech has launched a hyper-local connectivity app called ____________ to connect users to people.
a)“Khonga”
b)“Bhonga”
c)“Ponga”
d)“Tonga”

Click here to View Answer
Answer b)“Bhonga”. The Mumbai-based company Linkus Infratech has launched a hyper-local connectivity app called “Bhonga” to connect users to people in their neighbourhood in the city even without an Internet connection.

“Bhonga” is a word in Marathi language that translates to meaning megaphone or loudspeaker.

4. ________becomes India’s first accredited home healthcare provider.
a)HMO
b)AFLAC
c)HCAH
d)DHFL

Click here to View Answer
Answer c)HCAH
. In this backdrop, the pioneer of ICU at home and critical care at home in India, HealthCare atHOME (HCAH), have become the first home healthcare solution provider to be accredited QAI for their home healthcare solutions.
They have been awarded the ‘Mark of Sustained Quality’ for maintaining high-quality services to their patients at the comfort of their home, by QAI (Quality and Accreditation Institute) for a period of 3 years starting January 2019.

5. ______claimed has become the world’s first district using both 5G coverage and broadband gigabit network.
a)Shanghai
b)Delhi
c)New York
d)None of these

Click here to View Answer
Answer a)Shanghai . Shanghai claimed has become the world’s first district using both 5G coverage and broadband gigabit network as China seeks to establish lead over the US and other countries in the race to develop next generation cellular mobile communications.

5G is the next generation of cellular technology with download speeds that are 10 to 100 times faster than 4G LTE networks.

6. Pakistan High Commissioner to India _______ has been named as the country’s new Foreign Secretary.
a)Aizaz Ahmad Chaudhry
b)Sohail Mahmood
c)Tehmina Janjua
d)Riaz Khokhar

Click here to View Answer
Answer b)Sohail Mahmood. Pakistan High Commissioner to India Sohail Mahmood has been named as the country’s new Foreign Secretary. He earlier served as Pakistan’s Ambassador to Turkey, said the Geo News report.

7. Uttar Pradesh Governor Ram Naik has written a letter to Chief Minister Yogi Adityanath to rename _________city as Khush Bhawanpur.
a)Mathura
b)Sultanpur
c)Lucknow
d)Jhansi

Click here to View Answer
Answer b)Sultanpur . Uttar Pradesh Governor Ram Naik has written a letter to Chief Minister Yogi Adityanath to rename Sultanpur city as Khush Bhawanpur. Sultanpur is a city in Ayodhya Division of the state.

8. _________ is first woman to fight Mizoram LS poll.
a)Rukmini, S
b)Meira Kumar
c)Lalthlamuani
d)None of these

Click here to View Answer
Answer c)Lalthlamuani . For the first time in the Lok Sabha elections in Mizoram, a woman, Lalthlamuani, 63, is trying her luck. The fate of all six candidates, including independent aspirant Lalthlamuani, will be decided on April 11.

9. The Election Commission-appointed Special Police Observer_________.
a)Akshay Kumar
b)Sania Mirza
c)Salman Khan
d)Bibek Dubey

Click here to View Answer
Answer d)Bibek Dubey. The Election Commission-appointed Special Police Observer, Bibek Dubey will reach Kolkata to oversee poll preparedness in West Bengal.

10. Vijaya Bank and __________ will merge with Bank of Baroda from tomorrow to create the third-largest lender of the country.
a)ICICI Bank
b)Axis Bank
c)YES Bank
d)Dena Bank

Click here to View Answer
Answer d)Dena Bank .in a first three-way amalgamation, Vijaya Bank and Dena Bank will merge with Bank of Baroda from tomorrow to create the third-largest lender of the country.

The Reserve Bank of India had said in a statement that customers including depositors of Vijaya Bank and Dena Bank will be treated as customers of Bank of Baroda with effect from 1st April this year.

11. Indian Space Research Organisation (ISRO) will launch the country’s latest observation satellite _________.
a)FMISAT
b)GMISAT
c)AMISAT
d)EMISAT

Click here to View Answer
Answer d)EMISAT. Indian Space Research Organisation (ISRO) will launch the country’s latest observation satellite EMISAT .

The launch vehicle PSLV-C45 will lift off from the Satish Dhawan Space Centre, in Sriharikotta at with EMISAT and 28 other customer payloads. The countdown for the launch mission is progressing smoothly at the launchpad.

12. _____________ will be the MD and CEO of ICICI Securities .
a)Chanda Kochhar
b)Amitabh Chaudhry
c)Vijay Chandok
d)Vibha Padalkar

Click here to View Answer
Answer c)Vijay Chandok.Private lender ICICI Bank said Vijay Chandok will be the MD and CEO of its subsidiary ICICI Securities with effect from May 7, 2019. Chandok presently is the Executive Director of ICICI Bank.

Leave a Comment