Current Affairs Quiz – March 30 & 31 2020

Current Affairs Quiz – March 30 & 31 2020

1. NATO – in this “A” represents_______________.
a) Australia
b) Asia
c) Atlantic
d) Artic

Click here to View Answer
Answer c) Atlantic. North Macedonia (formerly the Republic of Macedonia) officially became NATO’s 30th member upon depositing its instrument of accession to the North Atlantic Treaty (NATO) with the US State Department in Washington DC.

2. Which state has launched ‘Team-11’ to beat Coronavirus?
a) Kerala
b) Uttar Pradesh
c) Odisha
d) Tamil Nadu

Click here to View Answer
Answer b) Uttar Pradesh. Uttar Pradesh (UP) Chief Minister (CM) Yogi Adityanath has set up “Team-11” consisting of inter-departmental committees with over 2 dozen senior officials to fight the coronavirus spread.

3. Rajasthan foundation Day is observed on____________.
a) March 30
b) April 01
c) May 23
d) June 16

Click here to View Answer
Answer a) March 30. Rajasthan Day commemorates the valor, strong willpower and sacrifice of the people of Rajasthan. Rajasthan earlier known as Rajputana came into existence on March 30, 1949.

4. Beni Prasad Verma is passed away at 79, is associated with_______________.
a) Cinema
b) Sports
c) Journalism
d) Politics

Click here to View Answer
Answer d) Politics. The Rajya Sabha member was unwell for past few days and was admitted to a private hospital in Lucknow, where he died around 7 pm, his son Rakesh Verma told PTI.

5. State Bank of India raises _____________ million in green bonds .
a) $200
b) $300
c) $900
d) $100

Click here to View Answer
Answer d) $100. India’s largest lender State Bank of India (SBI) on Saturday said it has raised $100 million in green bonds through private placement.

6. ‘Smartfish’ app has launched by_____________.
a) Kerala
b) Gujarat
c) West Bengal
d) Tamil Nadu

Click here to View Answer
Answer c) West Bengal. The traditional fish market is shifting to digital space with online order of fish and doorstep delivery slowly becoming the norm in Kolkata.

7. Which country has to provide uninterrupted LPG supply to India?
a) Dubai
b) Kuwait
c) Iran
d) Saudi Arabia

Click here to View Answer
Answer d) Saudi Arabia. The Union Minister of Oil Dharmendra Pradhan said that Saudi Arabia has announced to provide uninterrupted liquid petroleum gas (LPG) supplies to India.

8. Tokyo Olympics might be held in __________.
a) 2020 December
b) 2021 July
c) 2021 February
d) 2022 January

Click here to View Answer
Answer b) 2021 July. The plan to host it in July 2021 comes as the International Olympic Committee (IOC) had decided to move the games to be held in northern Sapporo city, Japan instead of Tokyo.

9. Joseph Lowery is passed away at 98, is associated with_____________.
a) Journalist
b) Politician
c) Vocalist
d) Pop Singer

Click here to View Answer
Answer b) Politician. The Rev. Joseph Lowery, a leader in America’s civil rights movement, died Friday. He was 98. Lowery’s death was confirmed by family representative Imara Canady, who said he died of natural causes.

10. ____________ aims to combat the rise of fake news related to COVID-19 contagion across India and the world.
a) Brahmas
b) Aham
c) Vyam
d) Slog

Click here to View Answer
Answer b) Aham. Aham! is released in 7 Indian languages namely Marathi, Malayalam, Kannada, Telugu, Hindi, and Tamil, in addition to English. Aham aims to combat the rise of fake news related to COVID-19 contagion across India and the world.

11. China recommended ___________ to treat COVID-19 patients.
a) Pangolin Bile
b) Snake Bile
c) Bear Bile
d) Bat Bile

Click here to View Answer
Answer c) Bear Bile. The National Health Commission of China published a list of recommended treatments to treat COVID-19. Apart from western medicine and Chinese medicine, the list included Tan Re Qing, injections that contain bear bile powder.

12. Who is the Chief Minister of Jharkhand?
a) Sukhla bavan
b) PK Sangma
c) Hemant Soren
d) Abhimanyu Devan

Click here to View Answer
Answer c) Hemant Soren. Jharkhand state government has launched PRAGYAAM, a Mobile application, on 30 March. The app was launched by the State Chief Minister Hemant Soren.

13. Who has been appointed as MD & CEO of Bharti Infratel?
a) Balaji Hemant
b) DS Rawat
c) MH Bodge
d) Vijay kumara Singh

Click here to View Answer
Answer b) DS Rawat. The Board of Directors of the Company, has appointed him the MD&CEO for a period of up to six months i.e. w.e.f. April 1, 2020 up till September 30, 2020 or up till the ensuing Arumal General Meeting of the Company, whichever is earlier.

14. “Stranded in India” Portal launched to help _________________.
a) Foreign Tourists
b) Village People
c) Unemployee
d) None o these

Click here to View Answer
Answer a) Foreign Tourists. The Ministry of Tourism had launched “Stranded in India”, a portal aimed to support foreign tourists.The portal aims to disseminate information to the foreign tourists stuck far away from their homeland amidst COVID-19 threats and Lock Down.

15. UNCTAD – in this “T” represents______________.
a) Training
b) Trade
c) Trillion
d) None of these

Click here to View Answer
Answer b) Trade. The United Nations Conference on Trade and Development (UNCTAD) made a new analysis under the title “The COVID-19 Shock to Developing Countries”.

Leave a Comment