Current Affairs Quiz – March 27 & 28 2020

Current Affairs Quiz – March 27 & 28 2020

1. World theatre day is observed on _________.
a) March 27
b) March 30
c) April 18
d) April 27

Click here to View Answer
Answer a) March 27. World Theatre Day celebrated is observed annually on the 27 March by ITI Centres and the international theatre community.

2. Who has named for FIFA’s COVID-19 Campaign?
a) Virat Kholi
b) Sachin Tendulkar
c) Sunil Chhetri
d) Akshay Kumar

Click here to View Answer
Answer c) Sunil Chhetri. The World Governing body FIFA (Federation Internationale de Football Association or International Federation of Association Football) has selected Indian Football Captain Sunil Chhetri among 28 other stars for its campaign. The campaign is to combat COVID-19.

3. COVID 19 – Govt offers ___________ to women Jan Dhan a/c holders, free cylinders under Ujjwala scheme.
a) Rs 2000
b) Rs 1500
c) Rs 3000
d) Rs 1000

Click here to View Answer
Answer b) Rs 1500. Finance Minister Nirmala Sitharaman on March 26 announced an ex-gratia amount of Rs 500 per month for the next three months to all the women Jan Dhan account holders to run their households. Around 20 crore such women account holders will be covered under this scheme.

4. Who is the MD of International Monetary Fund?
a) Christina James
b) Kristalina Georgieva
c) Hamina Jest
d) John Webby

Click here to View Answer
Answer b) Kristalina Georgieva. International Monetary Fund, IMF, has said that the world is in the face of a devastating impact due to the Corona virus pandemic and has clearly entered a recession. However, it projected a recovery next year.

5. Who is the current Chief Minister of Sikkim?
a) Deepak Chahar
b) Anjan Tarang
c) P S Tamang
d) Haranth Kumar

Click here to View Answer
Answer c) P S Tamang. Sikkim Chief Minister P S Tamang announced an economic package to provide immediate relief to economically weaker sections (EWS) of society following a meeting of the State Task Force for COVID-19 prevention in Gangtok on 27 March.

6. Operation Namaste has launched by__________.
a) Railway
b) Navy
c) Air Force
d) Army

Click here to View Answer
Answer d) Army. Indian Army has launched an initiative christened ‘Operation Namaste’ to extend all possible assistance to the government in containing the spread of coronavirus. The operation was launched by Army Chief General Manoj Mukund Naravane on 27 March.

7. BRO – in this “B” represents____________.
a) Border
b) Battle
c) Bureau
d) None of these

Click here to View Answer
Answer a) Border. The Border Road Organization (BRO) is working in full swing to completely replace the Daporijo bridge. The bridge os the only line of communication to 451 villages located in the China border. Also, the BRO is engaged in snow clearance of Manali-Leh axis to provide relief to Ladakh and Lahaul valley.

8. DMF – in this “D” represents___________.
a) Department
b) District
c) Defence
d) None of these

Click here to View Answer
Answer b) District. Finance Minister Nirmala Sitaraman recently instructed the state governments to use DMF (District Mineral Foundation) funds to fight against COVID-19. This is being done to supplement medical facilities that will help fight against Corona Virus.

9. Which country has become first in the world to start antibody tests for Corona Virus?
a) Spain
b) USA
c) India
d) Italy

Click here to View Answer
Answer c) India. India is all set to begin antibody tests to confirm if a person was previously infected with the virus. This will help understand the epidemiology of Covid – 19.

10. Mo Jeeban Pogramme has launched by____________.
a) Maharastra
b) Odisha
c) Madhya Pradesh
d) Andhra Pradesh

Click here to View Answer
Answer b) Odisha. The “Mo Jeeban Programme” was launched by the Odisha Government to contain the spread of COVID-19. The programme was launched by the Odisha Chief Minister Naveen Patnaik.

Leave a Comment