Current Affairs Quiz – March 25 & 26 2020

Current Affairs Quiz – March 25 & 26 2020

1. RoSCTL in this “R” represents______________.
a) Repay
b) Rebate
c) Received
d) Regional

Click here to View Answer
Answer b) Rebate. The Union Cabinet chaired by Prime Minister Narendra Modi approved for continuation of Rebate of State and Central Taxes and Levies (RoSCTL) scheme from 1 April 2020. Until then, the scheme will be merged with the Remission of Duties and Taxes on Exported Products (RoDTEP).

2. International Day of Solidarity with Detained and Missing Staff Members is observed on __________.
a) March 03
b) March 15
c) March 25
d) March 29

Click here to View Answer
Answer c) March 25. International Day of Solidarity with Detained and Missing Staff Members is observed on 25 March. The day ais to remember the fallen personnel who served for the cause of peace in a violent world.

3. International Day of Remembrance of the Victims of Slavery and the Transatlantic Slave Trade is observed on ___________.
a) March 25
b) March 29
c) April 03
d) May 06

Click here to View Answer
Answer a) March 25. The day provides an opportunity to honour and remember the people who suffered and died at the hands of the brutal slavery system.

4. RIL sets up first COVID-19 dedicated hospital in _____________.
a) Bengaluru
b) Chennai
c) Mumbai
d) Pune

Click here to View Answer
Answer c) Mumbai. Reliance Industries Limited (RIL) established India’s first COVID-19 dedicated hospital in Mumbai, Maharashtra. The 100-bedded Covid-19 centre is located at Seven Hills Hospital, Mumbai.

5. Currently, How many Districts in Tamil Nadu?
a) 24
b) 28
c) 32
d) 38

Click here to View Answer
Answer d) 38. Reliance Industries Limited (RIL) established India’s first COVID-19 dedicated hospital in Mumbai, Maharashtra. The 100-bedded Covid-19 centre is located at Seven Hills Hospital, Mumbai.

6. Who is the Managing Director of International Monetary Fund (IMF) ?
a) Gita Govind
b) Richa Das
c) Kristalina Georgieva
d) Christina James

Click here to View Answer
Answer c) Kristalina Georgieva. The International Monetary Fund (IMF) reported that the COVID-19 pandemic will cause a global recession in 2020.

7. Who has been appointed as Deputy CEO of Walmart India?
a) Sameera Sherif
b) Sameer Aggarwal
c) krish Aiyer
d) Sangeeth Krishna

Click here to View Answer
Answer b) Sameer Aggarwal. Walmart India has elevated Sameer Aggarwal to the role of deputy chief executive officer, and industry sources believe he would take over in the coming months the reins of Walmart’s flagship wholesale retail unit in the country from current CEO Krish Iyer.

8. Abdul Latif is passed away at 73, is associated with__________.
a) Football player
b) Cricketer
c) Golf Player
d) Spointer

Click here to View Answer
Answer a) Football Player. Abdul Latif, a former Indian midfielder of the 1970s, passed away on Monday night in Guwahati at the age of 73. Latif, born on 20th June, 1947, is known for his contributions to India’s medal-winning run in the Bangkok Asian Games in 1970.

9. The National Book Trust was founded in ___________.
a) 1957
b) 1962
c) 1972
d) 1999

Click here to View Answer
Answer a) 1957. The National Book Trust functioning under Ministry of Human Resources and Development launched Stay Home India with Books initiative. Under the initiative more than 100 books can be downloaded from the NBT website.

10. Who has appointed Madhya Pradesh Chief Secretary?
a) Chaudary Shauhan
b) Gopi Krishan
c) Shivraj Singh
d) Iqbal Singh Bains

Click here to View Answer
Answer d) Iqbal Singh Bains. In an official order, Bains a 1985 batch IAS officer, who was posted as Chairman of the Revenue Board has been appointed as the Chief Secretary.

11. The U.S. Centers for Disease Control and Prevention has introduced an AI bot called ‘_________’ to help people assess potential symptoms of COVID-19.
a) Steffi
b) James
c) Hameen
d) Clara

Click here to View Answer
Answer d) Clara. The CDC has partnered up with CDC Foundation and Microsoft Azure’s Healthcare Bot service to create Clara, the “coronavirus self-checker.” the bot is currently only available in the US on the CDC website.

12. CRAR- in this “C” represents_____________.
a) Crdit
b) Centre
c) Capital
d) Committee

Click here to View Answer
Answer c) Capital. The Centre has approved a ₹1,340-crore recapitalisation plan for regional rural banks (RRBs) to improve their capital-to-risk weighted assets ratio (CRAR), strengthening these institutions that are critical to the provision of credit in rural areas.

Leave a Comment