Current Affairs Quiz – March 23 & 24 2020

Current Affairs Quiz – March 23 & 24 2020

1. Shaheedi Diwas was observed in India on ____________.
a) March 23
b) March 25
c) March 29
d) April 02

Click here to View Answer
Answer a) March 23. Shaheedi Diwas (Martyrs’ Day) was observed in India on 23 March. The day is observed every year.

2. World Meteorological Day is observed on _____________.
a) March 01
b) March 13
c) March 18
d) March 23

Click here to View Answer
Answer d) March 23.The World Meteorological day is observed on 23 March. The day is celebrated by the World Meteorological Organization. The day marks the establishment of the World Meteorological Organization.

3. Theme for World Meteorological Day is_________________.
a) Heritage and cultural
b) Climate and Water
c) Global and water
d) Climate and Heritage

Click here to View Answer
Answer b) Climate and Water. The theme of the 2020 World Meteorological day is “Climate and Water.” The theme focus on climate change for the year 2020 is “Count Every Drop, Every Drop Counts.”

4. SAARC – in this “R” represents_____________.
a) Reinforcement
b) Reimbursement
c) Regional
d) None of these

Click here to View Answer
Answer c) Regional. According to the website, currently there are 960 cases of Corona Virus in the SAARC region. Recently the SAARC leaders held a video conference to contain the spread of Corona Virus. During the Conference, PM Modi had launched SAARC COVID-19 Emergency Funds.

5. Who has been appointed MD for IDC India and South Asia?
a) Prashant Rai
b) Vasant Rao
c) Hamin Ansari
d) Vikram Dev

Click here to View Answer
Answer b) Vasant Rao. International Data Corporation (IDC) announced the appointment of Vasant Rao as Managing Director for IDC India and South Asia, effective March 18, 2020.

6. Who has been appointed as Advisor for GoAir?
a) Rishikesh Risabh
b) Kalyana Raman M
c) Sanjiv Kapoor
d) Sree Raman

Click here to View Answer
Answer c) Sanjiv Kapoor. Low cost airline GoAir on Saturday said that it has appointed Sanjiv Kapoor as Advisor. Kapoor was at Vistara as its Chief Strategy and Commercial Officer.

7. World Tuberculosis Day is observed on___________.
a) March 03
b) March 06
c) March 15
d) March 24

Click here to View Answer
Answer d) March 24. World Tuberculosis Day, observed on 24 March each year, is designed to build public awareness about the global epidemic of tuberculosis (TB) and efforts to eliminate the disease.

8. Theme for World Tuberculosis Day is_______________.
a) Stop the TB
b) It’s time to end TB
c) Reduce the TB
d) None of these

Click here to View Answer
Answer b) It’s time to end TB.

9. Which country has topped in economic freedom index?
a) Hong Kong
b) Thailand
c) Scotland
d) Singapore

Click here to View Answer
Answer d) SIngapore. Singapore overtook Hong Kong as the world’s freest economy for the first time since 1995 in the latest Heritage Foundation Index of Economic Freedom published last week.

10. India secured_________th rank in economic freedom index.
a) 24
b) 38
c) 68
d) 120

Click here to View Answer
Answer d) 120. Although India is ranked in 120th position in the study, it has been slowly but steadily making progress. It improved its score by 1.3 points from 2019 to tally 56.5 in 2020 due to improvements in the business freedom score.

11. EPFO – in this “P” represents___________.
a) Personal
b) Probe
c) Provident
d) Pension

Click here to View Answer
Answer c) Provident. Retirement fund body EPFO on Monday said it has issued directions for timely credit of monthly pension to over 65 lakh employees’ pension scheme (EPS) beneficiaries amid the coronavirus outbreak. The Employees’ Provident Fund Organisation (EPFO).

12. OMO (banking terms) in this “M” represents______________.
a) Market
b) Money
c) Mains
d) None of these

Click here to View Answer
Answer a) Market. The Reserve Bank of India (RBI) on March 23 said it has preponed the second tranche of purchase of Rs 15,000 crore of government securities under open market operations (OMOs) to March 26. The OMO purchase auction was earlier scheduled for March 30.

13. United Nations Warns that 4.4 billion people to live with limited water by ____________.
a) 2050
b) 2025
c) 2030
d) 2100

Click here to View Answer
Answer a) 2050. On World Water Day, the United Nations warned that 3.5 to 4.4 billion people are to live with limited access to water by 2050. Of these more than 1 biillion are to live in major cities.

14. Which company has become 1st company to begin supply of BS-VI fuel across country?
a) Reliance
b) IOC
c) NLC
d) Hindustan

Click here to View Answer
Answer b) IOC. Indian Oil Corp (IOC), the nation’s biggest oil firm, has begun the supply of the world’s cleanest petrol and diesel across the country with all its 28,000 petrol pumps dispensing ultra-low sulphur fuel a good two weeks before the April 1 deadline.

15. Abel Prize is associated with___________.
a) Chemistry
b) Maths
c) Physics
d) Biology

Click here to View Answer
Answer b) Maths. The Norwegian Academy of Science and Letters has decided to award the Abel Prize for 2020 to Hillel Furstenberg, Hebrew University of Jerusalem, Israel​ and Gregory Margulis, Yale University, New Haven, CT, USA, “for pioneering the use of methods from probability and dynamics in group theory, number theory and combinatorics”.

16. Which country has become first country to withdraw from 2020 Summer Games, others welcome talk of Olympics postponement?
a) Philipines
b) SIngapore
c) Canada
d) China

Click here to View Answer
Answer c) Canada. Canada became the first country to pull out of the Tokyo Games due to the coronavirus pandemic and Australia told its athletes to prepare for an Olympics next year as Japan and the International Olympic Committee (IOC) flagged the prospect of a postponement for the first time.

Leave a Comment