Current Affairs Quiz – March 22 2019

Current Affairs Quiz – March 22 2019


1. Indian Air Force to participate in Langkawi International Maritime Aero Expo (LIMA) 2019 in _____.
a)Malaysia
b)china
c)India
d)Russia

Click here to View Answer
Answer a)Malaysia. Langkawi International Maritime Aero Expo (LIMA-2019) is planned in Langkawi, Malaysia from 26 March 2019 to 30 March 2019. Indian Air Force is participating in the Maritime Aero Expo for the first time, during which it will showcase its indigenously developed LCA fighter aircraft. The team departed from Air Force Station Kalaikunda for Langkawi today i.e 22 March 2019 via Myanmar (Yangon).

2. Indian Statistical Institute presents report on VVPAT sample size to the Chief Election Commissioner _______.
a)VS Ramadevi
b)OP Rawat
c)Sunil Arora
d)Sukumar Sen

Click here to View Answer
Answer c)Sunil Arora. Indian Statistical Institute presented its report on the sample size of Voter Verifiable Paper Audit Trail, VVPAT slip counting to the Chief Election Commissioner Sunil Arora.

3.________ has said India has been one of the fastest growing large economies in the world.
a)NITI Aayog
b)WTO
c)WHO
d)IMF

Click here to View Answer
Answer d)IMF. The International Monetary Fund (IMF) has said India has been one of the fastest growing large economies in the world.

4. Cash-strapped Pakistan will receive over 2 billion US Dollars loan from_______- to provide a boost to its ailing economy.
a)Bhutan
b)China
c)India
d)Nepal

Click here to View Answer
Answer b)China. Cash-strapped Pakistan will receive over 2 billion US Dollars loan from China to provide a boost to its ailing economy.

5. British Prime Minister ________ is attending the crucial European Council summit at Brussels.
a)Jeremy Corbyn
b)Angela Merkel
c)Donald Trump
d)Theresa May

Click here to View Answer
Answer d)Theresa May . British Prime Minister Theresa May is attending the crucial European Council summit at Brussels. At the meeting, Ms May will put her case before European Union leaders for an extension to the Brexit withdrawal process till 30th of June.

6. __________is celebrating its 107th foundation day on 22 March. It was on this day in 1912, Bihar was carved out of Bengal presidency.
a)Manipur
b)Madhya Pradesh
c)Assam
d)Bihar

Click here to View Answer
Answer d)Bihar . Bihar is celebrating its 107th foundation day today. It was on this day in 1912, Bihar was carved out of Bengal presidency.

7. Hindi writer ____________honoured with Vyas Samman 2018 for his collection of poems “Jitne Log Utne Prem” published in 2013.
a)Hrishikesh Sulabh
b)Gopaldas Neeraj
c)Divya Prakash Dubey
d)Leeladhar Jagudi

Click here to View Answer
Answer d)Leeladhar Jagudi . Hindi writer Leeladhar Jagudi honoured with Vyas Samman 2018 for his collection of poems “Jitne Log Utne Prem” published in 2013. The award carries an amount of Rs. 4 lakhs and it was started by K K Birla foundation in 1991. He has received Padma Shri in 2004 and Sahitya Akademi Award, Akashvani National Award and Uttarakhand Gaurav Samman as well.

8. __________- has signed a pact with the Bank of China to boost business opportunities.
a)SBI
b)PNB
c)ICICI
d)BOB

Click here to View Answer
Answer a)SBI. The country’s largest lender SBI has signed a pact with the Bank of China to boost business opportunities. SBI has signed a memorandum of understanding (MoU) with Bank of China (BoC), the third-largest bank in the world by capital size and one of the major players in the Chinese banking sector, to enhance business synergies between both the banks, State Bank of India (SBI) said in a release.

9. Dartmouth College physicist and astronomer _________is the 2019 Templeton Prize winner .
a)R. Nazaryan
b)B. Safvati
c)A. Ajoy
d)Marcelo Gleiser

Click here to View Answer
Answer d)Marcelo Gleiser. Dartmouth College physicist and astronomer Marcelo Gleiser is the 2019 Templeton Prize winner, the Templeton Foundation announced. Born in Brazil, Gleiser is the first Latin American to be awarded the prize, which “recognizes living individuals for their contribution to affirming life’s spiritual dimension,” according to a statement from the foundation.

10. ___________ to Invest $50 Million in Avaada Energy for Expansion of Solar Projects in India.
a)IMF
b)ADB
c)WHO
d)None of these

Click here to View Answer
Answer b)ADB. The Asian Development Bank (ADB) has announced that it will invest $50 million in Indian renewable energy independent power producer Avaada Energy Private Limited. Avaada aims to use the capital to expand its solar energy generation capacity in India.

11. Fitch cuts India’s GDP growth forecast for FY20 to _________from its previous estimate of 7% .
a)6.5%
b)6.0%
c)6.8%
d)6.2%

Click here to View Answer
Answer c)6.8% . Fitch Ratings cut India’s economic growth forecast for the next financial year starting April 1, to 6.8 per cent from its previous estimate of 7 per cent, on weaker than expected momentum in the economy.

12. The Karnataka transport department has suspended the licence of taxi aggregator __________.
a)Uber
b)Ola
c)Wagon
d)Savaari

Click here to View Answer
Answer b)Ola . In a major development, the Karnataka transport department has suspended the licence of taxi aggregator Ola and ordered immediate stoppage of its services in Bengaluru. The action follows illegal operation of bike taxis by the company.

13. Karnataka Minister for Municipal Administration_________passed away .
a)Chinmoy Roy
b)R. Kanagaraj
c)C.S. Shivalli
d)None of these

Click here to View Answer
Answer c)C.S. Shivalli . Karnataka Minister for Municipal Administration C.S. Shivalli suffered a massive heart attack and passed away . He was 58.

Leave a Comment