Current Affairs Quiz – March 20 2018

Current Affairs Quiz – March 20 2018

1. Which country is the world’s largest producer of sugar?
a) India
b) Germany
c) Brazil
d) Ukrain

Click here to view Answer
Answer c) Brazil. India is notably the world’s second-largest producer of sugar after Brazil.

2. Which country established the Hellenic Space Organisation?
a) Japan
b) China
c) US
d) Greece

Click here to view Answer
Answer d) Greece. Greece has established the Hellenic Space Organisation, the country’s first space agency in an effort reportedly aimed at rebuilding the economy.

3. Who is the first Indian MD of Sony India?
a) Vishwesh Rao
b) Sunil Nayyar
c) Sandeep Nayyar
d) Davis Justin

Click here to view Answer
Answer b) Sunil Nayyar. Sony India has appointed Sunil Nayyar as its first Indian Managing Director. Nayyar, who currently holds the position of head of retail experience at Sony North America, will replace Kenichiro Hibi from April.

4. Who has been as the world’s best teacher?
a) Andria Zafirakou
b) Stephy Caron
c) Lousia
d) Racheal Fauro

Click here to view Answer
Answer a) Andria Zafirakou. A London woman named Andria Zafirakou has been named the world’s best teacher and received $1 million (?6.5 crore) in prize money at a Dubai award ceremony.

5. The Delhi government has launched a mobile app called ________________with an aim to allow applicants from all parts of the city to showcase their talent?
a) Delhi’s Date with Talent
b) Delhi’s Date with Democracy
c) Delhi’s Date with Avatar
d) Delhi’s Date with Cultural

Click here to view Answer
Answer b) Delhi’s Date with Democracy. The Delhi government has launched a mobile app called “Delhi’s Date with Democracy” with an aim to allow applicants from all parts of the city to showcase their talent.

6. World’s longest sandstone cave found in __________?
a) Arunachal Pradesh
b) Tripura
c) Meghalaya
d) Assam

Click here to view Answer
Answer c) Meghalaya. A 24,583-metre-long cave that was discovered in 2016 in Meghalaya has been found to be the world’s longest sandstone cave by the Meghalaya Adventurers’ Association.

7. Kedarnath Singh passes away aged 83, Who is associated to________?
a) Poet
b) Journalist
c) Philosopher
d) Actor

Click here to view Answer
Answer a) Poet. Hindi poet Kedarnath Singh has passed away at the age of 83 in New Delhi after a prolonged illness.

8. Robertsganj railway station in Uttar Pradesh as __________?
a) Renukoot
b) Anupara
c) Vijayagarh
d) Sonbhadra

Click here to view Answer
Answer d) Sonbhadra. The Union Home Ministry has given its approval to rename Robertsganj railway station in Uttar Pradesh as Sonbhadra.

9. Who won Instagram’s ‘Most Engaged Account’ award?
a) Sachin Tendulkar
b) Aishwarya Rai
c) Salman Khan
d) Virat Kohli

Click here to view Answer
Answer d) Virat Kohli. Indian captain Virat Kohli’s Instagram account, which has over 19.8 million followers so far, was named the ‘Most Engaged Account’ as part of the 2017 Instagram Awards in India.

10. Who launched mobile app for lost items at airports?
a) Border Security Force
b) Central Industrial Security Force
c) Sashastra Seema Bal
d) Indo‑Tibetan Border Police

Click here to view Answer
Answer b) Central Industrial Security Force. The Central Industrial Security Force (CISF) has launched its lost and found mobile app for passengers at 59 airports across India.

11. Who won Most Followed Account at Instagram India Awards?
a) Virat Kohli
b) Amitabh Bachchan
c) Deepika Padukone
d) Isha Ambani

Click here to view Answer
Answer c) Deepika Padukone. With 22.4 million followers, actress Deepika Padukone won the ‘Most Followed Account’ award at the first ever Instagram Awards held in the country.

12. First India-Japan Workshop on __________inaugurated.
a) Disaster Risk Reduction
b) Safety Management
c) Infrastructure Safety
d) Safety Requirement

Click here to view Answer
Answer a) Disaster Risk Reduction. NITI Aayog Vice-Chairman Dr. Rajiv Kumar inaugurated the First India-Japan Workshop on Disaster Risk Reduction in New Delhi.

13. Who has became ISRO’s first woman scientist to spend 403 days in Antarctica?
a) Mangala Mani
b) Saradha Kumar
c) Shyamala Vinoth
d) Anuradha

Click here to view Answer
Answer a) Mangala Mani. Fifty-six-year-old Mangala Mani has become ISRO’s first woman scientist to spend 403 days in Antarctica.

14. Government imposes anti-dumping duty on Ofloxacin import from _______?
a) Japan
b) US
c) Australia
d) China

Click here to view Answer
Answer d) China. Fifty-six-year-old Mangala Mani has become ISRO’s first woman scientist to spend 403 days in Antarctica.

15. Who released SATH-E Roadmaps?
a) Planning Commission
b) NITI Aayog
c) Reserve Bank of India
d) Ministry of Finance

Click here to view Answer
Answer b) NITI Aayog. NITI Aayog will release comprehensive roadmaps and detailed timelines for its initiative ‘Sustainable Action for Transforming Human Capital in Education (SATH-E)’ project.

About the author

Vignesh

Vignesh Sathyan is the Founder of Day Today GK, a portal that helps Aspirants who are preparing for Competitive Exams.

You can reach him at sathyan@daytodaygk.com

Leave a Comment