Current Affairs Quiz – March 2 & 3 2019

Current Affairs Quiz – March 2&3 2019

 


1. Who is new Commissioner of Guwahati Municipal Corporation ?
a)Ajay Singh
b)Brij Bhushan Sharan
c)Hemant Bhargava
d)Debeswar Malakar

Click here to View Answer
Answer d)Debeswar Malakar. The Assam Government has effected reshuffle in the State bureaucracy , With this reshuffle, IAS officer Debeswar Malakar, who is serving as the Director of Land Records Assam, has been transferred and posted as the new Commissioner of Guwahati Municipal Corporation (GMC).

2. World Bank’s Executive Director (ED) for Bangladesh, Bhutan, India and Sri Lanka, ___________ meets Bhutan Prime Minister Dr Lotay Tsheringat Thimpu .
a)PV Bharathi
b)Taapsee Pannu
c)Aparna Subramani
d)Prafulla Chhajed

Click here to View Answer
Answer c)Aparna Subramani.World Bank’s Executive Director (ED) for Bangladesh, Bhutan, India and Sri Lanka, Aparna Subramani meets Bhutan Prime Minister Dr Lotay Tsheringat Thimpu .

3. A book titled, ____________ was released by Finance Minister Arun Jaitley in New Delhi .
a)Mann Ki Baat – A Social Revolution on Television
b)Mann Ki Baat – A Social Progress on Radio’
c)Mann Ki Baat – A Social Conversation on Radio’
d)Mann Ki Baat – A Social Revolution on Radio’

Click here to View Answer
Answer d)Mann Ki Baat – A Social Revolution on Radio’. A book titled, ‘Mann Ki Baat – A Social Revolution on Radio’ was released by Finance Minister Arun Jaitley in New Delhi . The book is a compendium encompassing 50 editions of the ‘Mann Ki Baat’ programme by Prime Minister Narendra Modi on All India Radio.

4. India’s ________ won the 10 kilometre race of Nepal’s Chief of Army Staff (COAS) Open Marathon and Run for Fun held in Kathmandu.
a)Ashok Nath
b)Shashank Shekhar
c)D P Singh
d)Fauja Singh

Click here to View Answer
Answer b)Shashank Shekhar. India’s Shashank Shekhar won the 10 kilometre race of Nepal’s Chief of Army Staff (COAS) Open Marathon and Run for Fun held in Kathmandu. Shekhar of Central Industrial Security Force (CISF) Contingent at Embassy of India in Kathmandu secured first position.

5. Poshan Pakhwada will be celebrated as part of Jan Andolan under POSHAN Abhiyaan from ________ March, 2019.
a)07th to 21nd
b)10th to 24nd
c)08th to 22nd
d)06th to 20nd

Click here to View Answer
Answer c)08th to 22nd. The Minister for Women and Child Development, Smt. Maneka Sanjay Gandhi announced that the Government will celebrate the first anniversary of POSHAN Abhiyaan on 8th March, 2019 by organising Poshan Pakhwada across the Country. Poshan Pakhwada will be celebrated as part of Jan Andolan under POSHAN Abhiyaan from 08th to 22nd March, 2019.

6. ______ joined the Fifteenth Finance Commission as its Member.
a)Ajay Narayan Jha
b)Ajay Singh
c)Uma Nath Singh
d)Taapsee Pannu

Click here to View Answer
Answer a)Ajay Narayan Jha. Shri Ajay Narayan Jha joined the Fifteenth Finance Commission as its Member. He joins in place of Shri Shaktikanta Das who had resigned as a Member of the Commission after being appointed as Governor, Reserve Bank of India.

7. Who was appointed as non-executive chairman of Bank of Baroda?
a)Sushil Chandra
b)Uma Nath Singh
c)Ajay Narayan Jha
d)Hasmukh Adhia

Click here to View Answer
Answer d)Hasmukh Adhia. Former Finance Secretary Hasmukh Adhia was appointed as non-executive chairman of Bank of Baroda.
The Appointments Committee of the Cabinet has approved his appointment as part-time non-official director as well as non-executive chairman on the board of Bank of Baroda for a period of three years.

8. Government of India and ADB sign _____ Loan Agreement for Mumbai Metro Rail Project.
a)$920 Million
b)$926 Million
c)$930 Million
d)$946 Million

Click here to View Answer
Answer b)$926 Million. The Asian Development Bank (ADB) and the Government of India signed a $926 Million Loan Agreement to operationalize two lines for the Mumbai Metro Rail System that will ease the distress of millions of commuters each day and help provide a cleaner, less congested city.

9. The Government has approved the proposal regarding setting up of a Centre for Disability Sports at ___________ in Madhya Pradesh.
a)Bhopal
b)Gwalior
c)Indore
d)Jabalpur

Click here to View Answer
Answer b)Gwalior. The Government has approved the proposal regarding setting up of a Centre for Disability Sports at Gwalior in Madhya Pradesh, to be registered under the Societies Registration Act, 1860, which is to function under the name of Centre for Disability Sports, Gwalior. Setting up of the Centre shall entail an estimated cost of Rs 170.99 crore (Non-recurring Rs.151.16 crore and Recurring Rs 19.83 crore), spread over a period of 5 years.

10. The 7th Regional Comprehensive Economic Partnership (RCEP) Intersessional Ministerial Meeting Concludes in ________.
a)India
b)china
c)Cambodia
d)Nepal

Click here to View Answer
Answer c)Cambodia. The Ministers from the 16 RCEP Participating Countries (RPCs) attended the 7th RCEP Intersessional Ministerial Meeting held in Siem Reap, Cambodia. Union Minister of Commerce & Industry and Civil Aviation, Suresh Prabhu attended the 7th RCEP Intersessional Ministerial Meeting in Cambodia. Following is the Joint Statement issued at the conclusion of the meeting:

11. DRDO Chairman_______ honoured with Missile Systems Award by US-based AIAA for his excellence in the field of missile systems technology.
a)G Satheesh Reddy
b)Avinash Chander
c)V. K. Saraswat
d)None of these

Click here to View Answer
Answer a)G Satheesh Reddy. DRDO Chairman G Satheesh Reddy has been honoured with the prestigious Missile Systems Award by the American Institute of Aeronautics and Astronautics (AIAA) for his excellence in the field of missile systems technology.

12. Union minister Dharmendra Pradhan has been approved a _________gas-grid project to transport natural gas among northeastern states and West Bengal.
a)Rs 9,000 crore
b)Rs 9,500 crore
c)Rs 8,000 crore
d)Rs 9,050 crore

Click here to View Answer
Answer a)Rs 9,000 crore . Union petroleum and natural gas minister Dharmendra Pradhan said in Agartala that a Rs 9,000 crore gas-grid project has been approved to transport natural gas among northeastern states and West Bengal.

13.The Reserve Bank of India has constituted an eight-member task force on offshore rupee markets, headed by ________.
a)Urjit Patel
b)Usha Thorat
c)Raghuram Rajan
d)Hasmukh Adhia

Click here to View Answer
Answer b)Usha Thorat. The Reserve Bank of India has constituted an eight-member task force on offshore rupee markets, headed by Usha Thorat, former Deputy Governor, to look into issues related to the markets and recommend appropriate policy measures to ensure the stability of the external value of the rupee.

14. SmtShakuntala D. Gamlin, Secretary, DEPwD Lays Foundation Stone of ‘National Institute of Mental Health Rehabilitation’ at Sehore in ___________.
a)Uttar Pradesh
b)Madhya Pradesh
c)Kerala
d)Assam

Click here to View Answer
Answer b)Madhya Pradesh. SmtShakuntala D. Gamlin, Secretary, Department of Empowerment of Persons with Disabilities (DEPwD), Ministry of Social Justice and Empowerment laid the foundation stone of the ‘National Institute of Mental Health Rehabilitation’ at Sherpur Village along Bhopal-Sehore highway, District Sehore, Madhya Pradesh .

15. Russian physicist and Nobel laureate ______ died at 88 in St Petersburg.
a)Andrea Levy
b)Zhores Alferov
c)Namvar Singh
d)Rajabhau Oak

Click here to View Answer
Answer b)Zhores Alferov. Russian scientist Zhores Alferov, who won the 2000 Nobel prize in physics, has died at the age of 88 in St Petersburg. Alferov was the first Russian to become a Nobel laureate since Soviet leader Mikhail Gorbachev won the peace prize in 1990 following the fall of the Berlin Wall.

16. India’s star wrestler _______ has won a gold medal in 65-kilogram freestyle in Bulgaria.
a)Mustafa Ali
b)Mahabali Shera
c)Kavita Devi
d)Bajrang Punia

Click here to View Answer
Answer d)Bajrang Punia. India’s star wrestler Bajrang Punia has won a gold medal in 65-kilogram freestyle in Bulgaria. The tournament is being held at the Dan Kolov-Nikola Petrov in Ruse. Punia dedicated the victory to Indian Air Force Wing Commander Abhinandan Varthaman, from whom Punia said he got inspiration.

17. Prime Minister Narendra Modi declared ____________ as Construction-Technology year.
a)‘January 2019-December 2020′
b)‘June 2019- May2020′
c)‘April 2019-March 2020′
d)‘February 2019-January 2020′

Click here to View Answer
Answer c)‘April 2019-March 2020′. Prime Minister Narendra Modi declared ‘April 2019-March 2020′ as Construction-Technology year and stressed on use of advanced technology to meet the increasing demand of housing in the country caused by rapid urbanisation.

18. Former Jammu and Kashmir minister and senior Peoples Democratic Party (PDP) leader _________ died due to prolonged illness.
a)Matti Nykänen
b)Mahesh Anand
c)Hiten Bhaya
d)Qazi Mohammad Afzal

Click here to View Answer
Answer d)Qazi Mohammad Afzal. Former Jammu and Kashmir minister and senior Peoples Democratic Party (PDP) leader Qazi Mohammad Afzal died due to prolonged illness. Afzal shot to fame after he defeated then National Conference president Omar Abdullah from Ganderbal assembly segment in the 2002 assembly elections.

Leave a Comment