Current Affairs Quiz – March 19 2018

Current Affairs Quiz – March 19 2018

1. Which state to impose permanent ban on hookah bars?
a) Madhya Pradesh
b) Punjab
c) Maharastra
d) Uttar Pradesh

Click here to view Answer
Answer b) Punjab. The Punjab Cabinet has decided to amend the Cigarettes and Other Tobacco Products Act to impose a permanent ban on hookah bars instead of issuing temporary orders every two months.

2. Which govt seeks separate religion status for Lingayats?
a) Tamil Nadu
b) Kerala
c) Andhra Pradesh
d) Karnataka

Click here to view Answer
Answer d) Karnataka. The Karnataka government has accepted the suggestion of an expert panel and sought separate religion status for the Lingayat community.

3. Which city issues own currency amid cash shortage?
a) Argentina
b) Bolivia
c) Brazil
d) Venezuela

Click here to view Answer
Answer d) Venezuela. The Karnataka government has accepted the suggestion of an expert panel and sought separate religion status for the Lingayat community.

4. Who is the President of Russia?
a) Yekaterina Putina
b) Dmitry Medvedev
c) Vladimir Putin
d) Lyudmila Putina

Click here to view Answer
Answer c) Vladimir Putin. Vladimir Putin has been elected as the President of Russia for his fourth term with over 76% of the votes, and will now lead the country for another six years.

5. Who became the first Indian to win a T20I with a six off the match’s last ball?
a) Dinesh Karthik
b) Murali Vijay
c) Ashwin
d) Vijay Shankar

Click here to view Answer
Answer a) Dinesh Karthik. Karthik’s eight-ball innings against Bangladesh featured three sixes and two fours, struck at 362.5 strike rate. Further, Karthik is the first batsman in T20Is to hit a six when at least 5 runs were required to win off the final delivery.

6. Who laid foundation stone for Navi Mumbai International airport?
a) C Vidyasagar Rao
b) PM Narendra Modi
c) CM Devendra Fadnavis
d) Nitin Gadkari

Click here to view Answer
Answer b) PM Narendra Modi. PM Narendra Modi laid the foundation stone for the Navi Mumbai International Airport. Maharashtra Governor C Vidyasagar Rao and Chief Minister Devendra Fadnavis along with Union Minister Nitin Gadkari also attended the ceremony.

7. Which country is defeated by India to win Nidahas Trophy?
a) Pakistan
b) West Indies
c) Bangladesh
d) Sri Lanka

Click here to view Answer
Answer c) Bangladesh. India defeated Bangladesh by four wickets in the final of the T20I tri-series in Colombo to register their fourth consecutive T20I series victory.

8. Who became the third Indian batsman to score 7,000 runs in T20 cricket?
a) Virat Kohli
b) MS Dhoni
c) Suresh Raina
d) Rohit Sharma

Click here to view Answer
Answer d) Rohit Sharma. Indian opener Rohit Sharma has become the third Indian batsman to score 7,000 runs in T20 cricket, achieving the feat during his 56-run knock in the T20I series final against Bangladesh.

9. Who inaugurates Festival of Innovation and Entrepreneurship?
a) PM Narendra Modi
b) President Ram Nath Kovind
c) K. K. Venugopal
d) Dipak Misra

Click here to view Answer
Answer b) President Ram Nath Kovind. President Ram Nath Kovind has inaugurated a Festival of Innovation and Entrepreneurship and presented the Gandhian Young Technological Innovation awards at Rashtrapati Bhavan.

10. Two-day ministerial meeting of WTO begins in __________?
a) New Delhi
b) Mumbai
c) Jaipur
d) Chennai

Click here to view Answer
Answer a) New Delhi. Two-day ministerial meeting of WTO begins in New Delhi. A 2-day informal World Trade Organisation Ministerial meet began in the national capital with the intent to forge cooperation. Representatives from 50 countries are participating in the meet.

About the author

Vignesh

Vignesh Sathyan is the Founder of Day Today GK, a portal that helps Aspirants who are preparing for Competitive Exams.

You can reach him at sathyan@daytodaygk.com

Leave a Comment