Current Affairs Quiz – March 18 & 19 2020

Current Affairs Quiz – March 18 & 19 2020

1. LTRO is expand as________________.
a) Long Term Repo Operations
b) Little Term Repo Operations
c) Long Term Reverse Operations
d) None of these

Click here to View Answer
Answer a) Long Term Repo Operations. The Reserve Bank of India (RBI) has announced that, in the wake of the epidemic Covid-19, the central bank would use Forex swap and long-term repo operations (LTROs) to mitigate the effects of the Covid-19 on the Indian Economy.

2. Who won 2019 Road Safety Media Fellowship award?
a) Prachi Salve
b) Pradeep Dwivedi
c) Shangal Chathurvedi
d) Both a and b

Click here to View Answer
Answer d) Both a and b. The award recognized their contribution towards reporting on road safety by the Centre for Media Studies (CMS). The awardees were selected by a three-member jury.

3. Stand Up India Scheme is associated with_____________.
a) Entrepreneurial projects
b) Journalist
c) Lyrics Persons
d) All the above

Click here to View Answer
Answer a) entrepreneurial projects. Ministry of Finance reported that more than Rs.20,466.94 crores of loans had been sanctioned under Stand Up India Scheme to over 91,000 accounts up to 10 March 2020.

4. Who has been appointed as HSBC CEO?
a) John Peter
b) John Flint
c) Noel Quinn
d) Mathewson Peter

Click here to View Answer
Answer c) Noel Quinn. HSBC Holdings plc (LON:HSBA) today announced the appointment of Noel Quinn as Group Chief Executive Officer.

5. HSBC Bank headquarter is situated in____________.
a) Geneva
b) New Delhi
c) London
d) Canada

Click here to View Answer
Answer c) London.

6. Who has been appointed as India CEO of Salesforce?
a) Indra Nooyi
b) Latha Sampath
c) Ravi Varman
d) Arundhati Bhattacharya

Click here to View Answer
Answer d) Arundhati Bhattacharya. She was the first woman to lead the more than 200-year-old bank. She retired from SBI in 2017 after spending four decades in various roles.

7. Which state govt has declared COVID-19 an epidemic?
a) Uttar Pradesh
b) Bihar
c) Odisha
d) Tamil Nadu

Click here to View Answer
Answer b) Bihar. The Bihar government has declared COVID-19 as an epidemic and issued the Bihar Epidemic Diseases COVID-19 Regulation 2020.

8. Prime Minister Pays Tributes to Bangabandhu Sheikh Mujibur Rahman on his 100th Birth Anniversary, Bangabandhu Sheikh Mujibur Rahman is associated with________________.
a) Bangladesh
b) Sri Lanka
c) India
d) Nepal

Click here to View Answer
Answer a) Bangladesh. In a tweet, the Prime Minister said that Sheikh Mujibur Rahman is remembered for his courage and indelible contribution to Bangladesh’s progress.

9. Who has been appointed as a member of Rajya Sabha?
a) Maran Hasthina
b) Ranjan Gogoi
c) Rahul Singh Thakur
d) KTS Tulsi

Click here to View Answer
Answer b) Ranjan Gogoi. Former Chief Justice of India (CJI) Ranjan Gogoi took oath as a member of Rajya Sabha on 19 March 2020.

10. Ordnance Factory Day is observed on ________________.
a) March 12
b) March 15
c) March 18
d) March 28

Click here to View Answer
Answer c) March 18. The Ordnance Factory Day is observed on the 18 March. The Ordnance Factories are observing their 219th foundation day this year.

11. The first ordnance factory is known as the ‘______________’.
a) Weapon Factory
b) Gun and Shell Factory
c) Military and Gun Factory
d) None of these

Click here to View Answer
Answer b) Gun and Shell Factory. The day marks the establishment of the first Ordnance Factory on 18 March 1801. The first factory is known as the ‘Gun and Shell Factory’ at Cossipore in Kolkata.

12. Who has been appointed as MD of Google Cloud in India?
a) Kiran Rathore
b) Karan Bajwa
c) Reshmi Desai
d) Murali Balakrishnan

Click here to View Answer
Answer b) Karan Bajwa. Google appointed Karan Bajwa as Managing Director (MD) of Google Cloud in India. He will advise Google Cloud’s work with the local developer ecosystem and India-based Global System Integrators (GSIs).

13. According to GOI, Left Wing Extremism has declined by ___________in last five years.
a) 12%
b) 17%
c) 24%
d) 38%

Click here to View Answer
Answer d) 38% .This has been possible mainly due to the implementation of “National Policy and Action Plan-2015”.

14. Which state has topped in disbursement of agriculture credit?
a) Andhra Pradesh
b) Kerala
c) Telangana
d) Tamil Nadu

Click here to View Answer
Answer d) Tamil Nadu. Tamil Nadu has topped in disbursement of agriculture credit by giving away loans worth ₹1,63,289 crore out of a total of ₹10,33,183 crore distributed across the country till December 31 this fiscal.

15. Who is the new PM of Iraq?
a) Adnan Al-Zurfi
b) Barham Salih
c) Sabith Aslam
d) Ashik Mohammed

Click here to View Answer
Answer a) Adnan Al-Zurfi. Iraqi President Barham Salih on Tuesday appointed Adnan al-Zurfi as the country’s new prime minister-designate in the latest bid to resolve a months-long political crisis.

16. Which India first private firm has get COVID-19 test approval?
a) Green Signal Biopharma Pvt.ltd
b) Sun Pharma
c) Roche Diagnostics
d) Biocon

Click here to View Answer
Answer c) Roche Diagnostics. Swiss firm Roche Diagnostics India received the license for conducting coronavirus tests after approval from drug regulator DCGI, making it the first private firm to get such permission after the government decided to allow accredited private labs to test for COVID-19.

Leave a Comment