Current Affairs Quiz – March 14 2019

Current Affairs Quiz – March 14 2019

 


1. World Kidney Day is observed annually on the second Thursday in March. What is The theme for this year?
a)Kidney Health for world
b)Kidney Health for Everyone Everywhere
c)Kidney Health for Every Citizen
d)Kidney Health for All

Click here to View Answer
Answer b)Kidney Health for Everyone Everywhere. Today is World Kidney Day. The day is observed annually on the second Thursday in March to create awareness on the importance of kidneys and reducing the frequency and impact of kidney diseases.
The theme this year is, ‘Kidney Health for Everyone Everywhere’. It calls for universal health coverage for prevention and early treatment of kidney diseases.

2. India and _________—-have committed to strengthen bilateral security and civil nuclear cooperation, including the establishment of six US nuclear power plants in India.
a)IMF
b)UAE
c)US
d)Uk

Click here to View Answer
Answer c)US. India and the United States have committed to strengthen bilateral security and civil nuclear cooperation, including the establishment of six US nuclear power plants in India.

3. The Reserve Bank of India will infuse ________- into the system through open market operations (OMOs).
a)13,500 crore rupees
b)10,500 crore rupees
c)12,500 crore rupees
d)15,500 crore rupees

Click here to View Answer
Answer c)12,500 crore rupees.

4. Industrial output growth stood at___________ in January 2019 on account of slowdown in the manufacturing sector.
a)2.3%
b)2.5%
c)1.7%
d)1.2%

Click here to View Answer
Answer c)1.7%. Industrial output growth stood at 1.7 per cent in January this year on account of slowdown in the manufacturing sector.

5. Special Olympics World Games 2019 begin at __________.
a)brussels
b)kathmandu
c)Delhi
d)Abu Dhabi

Click here to View Answer
Answer d)Abu Dhabi . Special Olympics World Games 2019 begin at Abu Dhabi in UAE . The event has already made history by welcoming a record-breaking 200 nations at the Games. Of the 200 nations, 195 will compete in the Games and five will observe.

6. A joint military exercise __________between India and Royal Army of Oman commenced at Jabel regiment headquarters, Nizwa, in the Arab country.
a)Al-Nagah III
b)Harimau Shakti
c)Indra
d)Yudh Abhyas

Click here to View Answer
Answer a)Al-Nagah III. A joint military exercise between India and Royal Army of Oman commenced at Jabel regiment headquarters, Nizwa, in the Arab country. A 60-member strong Indian Army contingent, based in northern command headquarters at Udhampur in Jammu and Kashmir, is taking part in the military exercise ‘Al-Nagah III’.

7. skill development and training institute _________ has been given the social enterprise network (SEN) sustainability award for education.
a)Yug Yukti
b)Sona Yukti
c)Yug Shakti
d)ICT Academy

Click here to View Answer
Answer b)Sona Yukti. City-based skill development and training institute Sona Yukti has been given the social enterprise network (SEN) sustainability award for education. Sona Yukti is the only Indian organisation to be selected as part of the SEN awards for 2018.

8. __________becomes official sponsor of ICC World Cup 2019.
a)BlueHost
b)Hotstar
c)GoDaddy
d)HostGator India

Click here to View Answer
Answer c)GoDaddy. GoDaddy Inc., the company that manages internet names and registrations announced that it had signed a partnership with the International Cricket Council (ICC) as official sponsor of the ICC Men’s Cricket World Cup 2019. This is GoDaddy’s first sponsorship deal with the 12th edition of the global sports event scheduled to be hosted by England and Wales between 30 May and 14 July.

9. India is the world’s largest consumer of gold, has the ___________ largest gold reserve.
a)10th
b)18th
c)11th
d)12th

Click here to View Answer
Answer c)11th. India, which is the world’s largest consumer of gold, has the 11th largest gold reserve, with the current holding pegged at 607 tonnes, as per the latest report by the World Gold Council (WGC).

10. ________ was appointed the Chairman of Life Insurance Corporation of India (LIC).
a)Rishi Kumar Shukla
b)Sushil Chandra
c)Arvind Saxena
d)M R Kumar

Click here to View Answer
Answer d)M R Kumar. M R Kumar was appointed the Chairman of Life Insurance Corporation of India (LIC), according to a Personnel Ministry order. Kumar was Zonal Manager (in-charge) of North Zone and will hold the post of the LIC Chairman for five years.

11. Supreme Court appoints _________ as mediator to resolve disputes of cricket administration in BCCI.
a)T B N Radhakrishnan
b)Yashvardhan Kumar Sinha
c)Indu Shekhar Jha
d)P.S. Narasimha

Click here to View Answer
Answer d)P.S. Narasimha. The Supreme Court appointed senior advocate P.S. Narasimha, who is assisting the apex court as an amicus curiae in the BCCI matter, as mediator for resolving various disputes related to cricket administration in the country.

12. __________- would open a digital innovation centre at Bucharest in Romania .
a)Wipro
b)Cognizant
c)TCS
d)Infosys

Click here to View Answer
Answer d)Infosys. Infosys would open a digital innovation centre at Bucharest in Romania to develop software for clients based on cloud, big data, artificial intelligence and machine learning.

13._____________ Swedish activist who is a prominent voice in the fight against climate change, has been nominated for the Nobel Peace Prize this year.
a)Gloria Steinem
b)Serikzhan Bilash
c)Malala Yousafzai
d)Greta Thunberg

Click here to View Answer
Answer d)Greta Thunberg. Greta Thunberg, a 16-year-old Swedish activist who is a prominent voice in the fight against climate change, has been nominated for the Nobel Peace Prize this year.

14. India’s annual rate of inflation based on wholesale prices rose to ________ in February from 2.74 per cent .
a)2.0per cent
b)2.93per cent
c)2.50 per cent
d)2.75 per cent

Click here to View Answer
Answer b)2.93per cent. India’s annual rate of inflation based on wholesale prices rose to 2.93 per cent in February from 2.74 per cent reported for the corresponding month of 2018, official data showed .

15. _________gets extension for six months as HUDCO chief.
a)M R Kumar
b)P.S. Narasimha
c)M Ravi Kanth
d)None of these

Click here to View Answer
Answer c)M Ravi Kanth . Tenure of M Ravi Kanth as the Chairman and Managing Director of Housing and Urban Development Corporation (HUDCO) Ltd was extended for six months, according to a Personnel Ministry order.

Kanth, a 1986 batch IAS officer of Kerala cadre, joined as the CMD of HUDCO on April 11, 2014.

16.__________ Becomes The First Transgender To Get A Government Job In Madhya Pradesh.
a)Prithika Yashini
b)Joyita Mondal
c)Sathyasri Sharmila
d)Sanjana Singh

Click here to View Answer
Answer d)Sanjana Singh. Sanjana Singh, a transgender woman, has been appointed the Personal Secretary (PS) to Krishna Gopal Tiwari, Director, Department of Social Justice and Disabled Welfare (DSJDW), Madhya Pradesh government.

17. _________ and the United States Agency for International Development (USAID) organized the first workshop on development of the India Energy Modelling Forum (IEMF).
a)ONGC
b)NITI Aayog
c)Ministry Of Corporate Affairs
d)Bharat Heavy Electricals Limited

Click here to View Answer
Answer b)NITI Aayog. The NITI Aayog and the United States Agency for International Development (USAID) organized the first workshop on development of the India Energy Modelling Forum (IEMF), which has been envisaged as a pan-stakeholder platform for debating ideas, scenario-planning & discussing the India’s energy future.

18._________test fires successfully Man Portable Anti-tank Guided Missile for the second time in the ranges of Rajasthan desert.
a)DRDO
b)NASA
c)ISRO
d)None of these

Click here to View Answer
Answer a)DRDO. In a major boost for Army, Defence Research and Development Organisation (DRDO) successfully test fired indigenously developed, low weight, fire and forget Man Portable Anti-Tank Guided Missile (MPATGM) for the second time in the ranges of Rajasthan desert.

Leave a Comment