CURRENT AFFAIRS QUIZ – MARCH 14 & 15 2018

CURRENT AFFAIRS QUIZ – MARCH 14 & 15 2018

1. After Madhya Pradesh and Rajasthan, Which state has become the third state that approves death penalty for raping kids aged below 12?
a) UttarPradesh
b) Punjab
c) Haryana
d) Karnataka

Click here to view Answer
Answer c) Haryana. After Madhya Pradesh and Rajasthan, Haryana has become the third state where the assembly has approved the provision of capital punishment for such sexual offenders.

2. What is the theme for World Consumer Rights Day 2018 ?
a) Making digital marketplaces fairer
b) Making digital marketplaces easier
c) Making digital marketplaces simple
d) Making digital marketplaces effortless

Click here to view Answer
Answer a) Making digital marketplaces fairer. Consumers International has announced that the theme for World Consumer Rights Day 2018 is ‘Making digital marketplaces fairer.

3. India’s ________ growth to rise to 7.3% next fiscal and further to 7.5% in 2019-20.
a) Tax
b) Inflation
c) Innovation
d) Economic

Click here to view Answer
Answer d) Economic. Rating agency Fitch has projected India’s economic growth to rise to 7.3% next fiscal and further to 7.5% in 2019-20.

4. Among the following cities, which city named among world’s 8th cheapest cities in the world?
a) Bengaluru
b) chennai
c) hyderabad
d) New Delhi

Click here to view Answer
Answer b) chennai. Chennai has been ranked as the 8th cheapest city in the world in Economist Intelligence Unit’s 2018 Cost of Living Index.

5. Which country has been named the happiest country, according to the UN Sustainable Development Solutions Network’s 2018 World Happiness Report?
a) Scotland
b) Norway
c) Finland
d) Sweden

Click here to view Answer
Answer c) Finland. Finland has been named the happiest country, according to the UN Sustainable Development Solutions Network’s 2018 World Happiness Report.

6. Which country has been second highest GST rate in the world?
a) India
b) Japan
c) USA
d) China

Click here to view Answer
Answer a) India. India’s GST rate second highest in the world: World Bank

7. Which Bank blocks use of its cards for cryptocurrency trading?
a) PNB
b) Kodak Mahindra Bank
c) HDFC
d) IDFC

Click here to view Answer
Answer c) HDFC. Private sector lender HDFC Bank has barred the use of its credit, debit and prepaid cards to buy or trade in cryptocurrencies like Bitcoin.

8. Who has been new ad campaign as a brand ambassador for Yatra?
a) Ranveer Singh
b) Shah Rukh Khan
c) Murali Vijay
d) Ranbir Kapoor

Click here to view Answer
Answer d) Ranbir Kapoor.Online travel portal Yatra has launched a new campaign featuring its brand ambassador, Bollywood superstar, Ranbir Kapoor.

9. Amazon launches its first-ever debit card in _________?
a) Brazil
b) Mexico
c) Cuba
d) Canada

Click here to view Answer
Answer b) Mexico.E-commerce major Amazon has launched its first-ever debit card called ‘Amazon Rechargeable’ in Mexico.

10. Among Indian cities, which city has the fastest fixed broadband speed?
a) New Delhi
b) hyderabad
c) Chennai
d) Kolkata

Click here to view Answer
Answer c) Chennai. Among Indian cities, Chennai has the fastest fixed broadband speed at over 32.67 Mbps, which is 57.7% faster than India’s average speed.

11. _________is must for new bank account, tatkal passport?
a) Aadhaar
b) PAN
c) Ration Card
d) Voter ID

Click here to view Answer
Answer a) Aadhaar. Aadhaar must for new bank account, tatkal passport: UIDAI

12. Who wins chess title in Reykjavik?
a) Pentala Harikrishna
b) Baskaran Adhiban
c) S. P. Sethuraman
d) Anish Giri

Click here to view Answer
Answer b) Baskaran Adhiban. India’s Baskaran Adhiban clinched the title in the 33rd Reykjavik Open with an impressive performance that saw him win five of the nine games.

13. Who is Wisden India Almanack’s Cricketer of the Year?
a) Cheteshwar Pujara
b) Murali Vijay
c) Ajinkya Rahane
d) KL Rahul

Click here to view Answer
Answer d) KL Rahul. KL Rahul is the ‘Cricketer of the Year’ in the sixth edition of Wisden India Almanack. The Almanack pays a tribute to India’s women cricketers, with a wonderful cover picture of celebration at the World Cup.

14. Who inaugurates Asia-Pacific Regional Conference of IACP?
a) Arun Jaitley
b) Amit Shah
c) Rajnath Singh
d) Sushma Swaraj

Click here to view Answer
Answer c) Rajnath Singh. Home Minister Rajnath Singh has inaugurated the two-day Asia-Pacific Regional Conference of the International Association of Chiefs of Police, IACP in New Delhi.

15. Among the following US states, which states become first US state to use nitrogen gas for executions?
a) Texas
b) Missouri
c) Oklahoma
d) Ohio

Click here to view Answer
Answer c) Oklahoma. Oklahoma plans to start using nitrogen gas for executions. This would be the first such method of capital punishment in the United States.

About the author

Vignesh

Vignesh Sathyan is the Founder of Day Today GK, a portal that helps Aspirants who are preparing for Competitive Exams.

You can reach him at sathyan@daytodaygk.com

Leave a Comment