Current Affairs Quiz – March 12 2019

Current Affairs Quiz – March 12 2019


1. _____________distinguished Scientist and Director, physics group of the Bhabha Atomic Research Centre (BARC) and Director, Saha Institute of Nuclear Physics, Kolkata took over as Director.
a)Mahmoud Abbas
b)A.K. Mohanty
c)B. S. Mubarak
d)Kummanam Rajasekharan

Click here to View Answer
Answer b)A.K. Mohanty . Dr. A.K. Mohanty, distinguished Scientist and Director, physics group of the Bhabha Atomic Research Centre (BARC) and Director, Saha Institute of Nuclear Physics, Kolkata took over as Director, BARC from Shri K.N. Vyas, Chairman, Atomic Energy Commission and Secretary to the Government of India, Department of Atomic Energy.

2. The 34th edition of Aahar – the International Food and Hospitality Fair commenced in _________ .
a)Allahabad
b)Mumbai
c)New Delhi
d)Pune

Click here to View Answer
Answer c)New Delhi. The 34th edition of Aahar – the International Food and Hospitality Fair commenced in New Delhi . The five-day fair, organised by India Trade Promotion Organisation, ITPO, features wide range of food products, machinery, food and beverages equipment, hospitality and decor solutions, confectionery items from over 560 participants from India and foreign countries.

3. Veteran ________Vinod Kashyap has passed away.
a)Writer
b)Literature
c)singer
d)Hindi Newsreader

Click here to View Answer
Answer d)Hindi Newsreader . Veteran Hindi Newsreader Vinod Kashyap has passed away following a prolonged illness. She was 88. She served All India Radio for about 30 years.The veteran newsreader started her career in Radio as a drama artist.

4. The new visa agreement between _________– and India has come into force .
a)Maldives
b)Nepal
c)Russia
d)China

Click here to View Answer
Answer a)Maldives. The new visa agreement between Maldives and India has come into force . The agreement will provide a liberal visa policy for Maldivians seeking medical treatment as well as education and business opportunities in India. The visa deal will allow Maldivian businessmen and tourists to stay in India for 90 days without a visa.

5. Saudi Arabia’s Minister of State for Foreign Affairs ____________ met Prime Minister Narendra Modi in New Delhi.
a)Jimmy Morales
b)Adel al-Jubeir
c)Salvador Sanchez Ceren
d)Kaja Kallas

Click here to View Answer
Answer b)Adel al-Jubeir . Saudi Arabia’s Minister of State for Foreign Affairs Adel al-Jubeir on Monday met Prime Minister Narendra Modi in New Delhi. The visiting dignitary is on a day-long visit to India.

6._____________ becomes the first Lokayukta of Mizoram.
a) P K Bezbaruah
b)Sheikh Ahmad Al-Fahad Al-Sabah
c)C Lalsawta
d)Ajay Kapur

Click here to View Answer
Answer c)C Lalsawta.Retired IAS officer C Lalsawta becomes the first Lokayukta of Mizoram. Governor Jagdish Mukhi administered him the oath of office at the Raj Bhawan in Aizawl.

7. _________- re-appointed as coach of Spanish football club Real Madrid till 2022.
a)Jüri Ratas
b)P K Bezbaruah
c)Ravneet Gill
d)Zinedine Zidane

Click here to View Answer
Answer d)Zinedine Zidane. Zinedine Zidane has been re-appointed as the coach of Spanish football club Real Madrid till 2022. The Frenchman replaces Santiago Solari, who was sacked after less than five months in charge. Former Real midfielder Zidane had resigned from the club after leading it to three consecutive Champions League titles.

8. US Olympic medallist cyclist________ passed away aged 23.
a)Kelly Catlin
b)John Richardson
c)Desmond Ford
d)Karl Eller

Click here to View Answer
Answer a)Kelly Catlin. Olympian Kelly Catlin, who helped the United States win the women’s pursuit team silver medal at the 2016 Rio Games, has died. The three-time world champion was 23.

9. Defence Research and Development organisation, DRD0 successfully test fired the PINAKA guided WEAPON rocket system from Pokhran range in________.
a)Assam
b)Andhra Pradesh
c)Kerala
d)Rajasthan

Click here to View Answer
Answer d)Rajasthan. Defence Research and Development organisation, DRD0 successfully test fired the PINAKA guided WEAPON rocket system from Pokhran range in Rajasthan. the weapon system is equipped with state-of-the-art guidance kit comprising of an advanced navigation and control system. The weapon systems impacted the intended targets with high precision and achieved desired accuracies.

10. _______has sanctioned loans worth Rs 689 crore to over 1,600 Micro, Small and Medium Enterprises (MSMEs) through the psbloansin59minutes.com portal.
a)Bank Of Maharashtra
b)State Bank Of India
c)Punjab National Bank
d)Bank Of Baroda

Click here to View Answer
Answer c)Punjab National Bank .State-owned Punjab National Bank (PNB) has sanctioned loans worth Rs 689 crore to over 1,600 Micro, Small and Medium Enterprises (MSMEs) through the psbloansin59minutes.com portal as part of its effort to promote such industries.

11._________has now become the largest importer of arms in the world.
a)Russia
b)china
c)India
d)Saudi Arabia

Click here to View Answer
Answer d)Saudi Arabia. Saudi Arabia has now become the largest importer of arms in the world, having pushed India to the second spot, according to the premier Stockholm International Peace Research Institute (SIPRI).

12. “Avengers: Endgame” co-director __________will be visiting India in April to engage with the Indian audience.
a)Joe Russo
b)Pedro Almodóvar
c)Michael Haneke
d)Paweł Pawlikowski

Click here to View Answer
Answer a)Joe Russo . “Avengers: Endgame” co-director Joe Russo will be visiting India in April to engage with the Indian audience. He is looking forward to his trip.
Joe, one half of the Russo brothers, has picked up India as his first destination as a part of their “Avengers: Endgame” promotion tour in the Asia Pacific region. He will be in Mumbai on April 1 and April 2.

13. The Uttar Pradesh capital ________ will host the biggest children’s film festival.
a)Mathura
b)Allahabad
c)Lucknow
d)Jhansi

Click here to View Answer
Answer c)Lucknow. The Uttar Pradesh capital Lucknow will host the biggest children’s film festival in which several eminent personalities from India and abroad will be present. The nine-day fest, starting from April 4, is being organised by the City Montessori School (CMS), the world’s largest city school as per the Guinness World Records.

14. Australian women’s national team will wear brand new kit with the words __________.
a)“Never Say Impossible”
b)“Never Say Lie”
c)“Never Say Die”
d)“Never Say False”

Click here to View Answer
Answer c)“Never Say Die”. Australian women’s national team will wear brand new kit with the words “Never Say Die” printed inside at the upcoming FIFA Women’s World Cup, starting on June 7 in France.

15. The __________ government banned the sale and usage of e-cigarettes in the state.
a)Assam
b)Bihar
c)Madhya Pradesh
d)Jharkhand

Click here to View Answer
Answer d)Jharkhand. The Jharkhand government banned the sale and usage of e-cigarettes in the state.

“E-cigarettes are the new method of nicotine use. It affects the embryos in pregnant woman. It also causes mental problem. The sale, distribution, advertisement, import and usage of e-cigarettes have been banned with immediate effect,” the notification issued by the state’s health department said.

16. The Indian media and entertainment sector revenues reached $23.9 billion in 2018, and are expected to cross $33.6 billion by _________.
a)2022
b)2021
c)2023
d)2019

Click here to View Answer
Answer b)2021. The Indian media and entertainment sector revenues reached $23.9 billion in 2018, and are expected to cross $33.6 billion by 2021, at a compound annual growth rate (CAGR) of 11.6 per cent, said a study released. The report by the Federation of Indian Chambers of Commerce and Industry (Ficci) and Ernst & Young LLP was launched at the inaugural session of the Ficci Frames 2019.

Leave a Comment