Current Affairs Quiz – March 09 2021

Current Affairs Quiz – March 09 2021

Current Affairs Quiz – March 09 2021. Read and Download daily, monthly Current Affairs Daily Digest 2021 for competitive exams like UPSC, SSC, IBPS, SBI etc,. Download month wise Current affairs 2020 PDF and Current affairs quiz PDF .

1. Which country held its first Strategic and Counter-Terrorism Dialogue with India from March 4-5th?
a) Nigeria
b) Ethiopia
c) South Africa
d) Tanzania

Click here to View Answer
Answer a) Nigeria. The National Security Adviser of Nigeria Major General (Retd.) Babagana Monguno visited New Delhi, India at the invitation of India’s National Security Adviser Ajit K. Doval for the dialogue.

2. Which company has unveiled USD 25 million in grants for women empowerment in India?
a) Google
b) Facebook
c) Apple
d) Amazon

Click here to View Answer
Answer a) Google. Google CEO Sundar Pichai announced a range of programmes on March 8, 2021 and a grant of USD 25 million to nonprofits and social enterprises working on empowering girls and women in India.

3. Which two space agencies have developed a radar for a joint earth observation satellite mission?
a) NASA-ESA
b) NASA-JAXA
c) ISRO-Roscosmos
d) ISRO-NASA

Click here to View Answer
Answer d) ISRO-NASA. Synthetic Aperture Radar- SAR which is capable of producing extremely high-resolution images for a joint Earth observation satellite mission.

4. Trivendra Singh Rawat has resigned as the chief minister of which state?
a) MP
b) UP
c) Uttarakhand
d) Kerala

Click here to View Answer
Answer c) Uttarakhand. According to reports, the party is mulling bringing in a deputy chief minister, the frontrunners for the post include State Education MinisterDhan Singh Rawat, MP Ajay Bhatt and Satpal Maharaj.

5. SmartUp Unnati programme has launched by which bank?
a) ICICI
b) HDFC
c) Axis
d) Federal bank

Click here to View Answer
Answer b) HDFC. HDFC Bank on the occasion of International Women’ Day has announced the launch of a dedicated programme named “SmartUp Unnati” for mentoring women entrepreneurs by women leaders at the bank.

6. India’s first forest healing centre inaugurated in which state?
a) Assam
b) Uttrakand
c) Himachal Pradesh
d) Nagaland

Click here to View Answer
Answer b) Uttrakand. The forest healing centre has been developed by the Research Wing of Uttarakhand Forest Department after research on the healing properties of the forests and its revitalizing impact on overall health and well being. It is spread over an area of around 13 acres.

7. Who has been appointed as the Chairman of Asia Pacific Rural and Agricultural Credit Association?
a) G R Chintala
b) Ishant Kishan
c) Rahul Pawar
d) None of these

Click here to View Answer
Answer a) G R Chintala. Chintala, in his address as APRACA Chairman, appreciated the role of the members of APRACA in promoting the development of rural finance in Asia Pacific.

8. Air Independent Propulsion (AIP) has developed by_____________.
a) ISRO
b) NASA
c) DRDO
d) None of these

Click here to View Answer
Answer c) DRDO. The test was conducted a day before the INS Karanj attack submarine was inducted into the Indian Navy. This is a major step which will make the Indian submarines more lethal. While, INS Karanj will be commissioned on March 10, 2021.

Leave a Comment