Current Affairs Quiz – March 09 & 10

Current Affairs Quiz – March 09 & 10

 

Current Affairs Quiz on march 09 & 10

1. Passenger plane lands in _______ for the first time ever.
a) Nagaland
b) Meghalaya
c) Sikkim
d) Darjeeling

Click here to view Answer
Answer c) Sikkim. A 78-seater SpiceJet plane became the first-ever commercial flight to land on Sikkim’s soil. The SpiceJet Bombardier Q400 plane took off from Kolkata at 10.30 am and successfully landed at Pakyong Airport, 32 km away from Sikkim’s capital Gangtok, at 11.45 am.

2. Which Minister gets additional charge of Civil Aviation.
a) Nirmala Sitharaman
b) Smriti Irani
c) Arun Jaitley
d) Suresh Prabhu

Click here to view Answer
Answer d) Suresh Prabhu. Commerce and Industries minister Suresh Prabhu has been given additional charge of the Civil Aviation Ministry, a day after the resignation of TDP’s Ashok Gajapathi Raju was accepted by President Ram Nath Kovind.

3. Which state Archer won gold medal in Asia cup?
a) Jharkhand
b) Uttar Pradesh
c) Bihar
d) Odisha

Click here to view Answer
Answer a) Jharkhand. Gora Ho, a teenager from the tribal belt of Jharkhand, won the team recurve event gold at Asia Cup Archery Stage 1.

4. Among which country with India, for the first time declared a part of their common border as a ‘crime-free zone’?
a) Nepal
b) Bhutan
c) Bangladesh
d) Pakistan

Click here to view Answer
Answer c) Bangladesh. India and Bangladesh have for the first time declared a part of their common border as a ‘crime-free zone’.

5. RBI slaps ₹5 cr fine on ___________ Bank over KYC norms.
a) Punjab National Bank
b) Airtel Payments Bank
c) HDFC Bank
d) IDFC Bank

Click here to view Answer
Answer b) Airtel Payments Bank. The RBI has imposed a penalty of ₹5 crore on Airtel Payments Bank for breaching Know Your Customer (KYC) norms. The fine was imposed after the RBI found it guilty of opening payments bank accounts of subscribers without their consent.

6. Who is the first Brand Ambassador for Uber India?
a) Rohit Sharma
b) Suresh Raina
c) Ravichandra Ashwin
d) Virat Kohli

Click here to view Answer
Answer d) Virat Kohli. Popular ridesharing app Uber has announced the appointment of Indian skipper Virat Kohli as its first brand ambassador in India, thus embarking on a first-of-its-kind initiative across the Asia Pacific (APAC) region.

7. Which Government in India launches India’s 1st state-led incubator for women?
a) Karnataka
b) Tamilnadu
c) Kerala
d) Telangana

Click here to view Answer
Answer d) Telangana. Three months after announcing an incubation center exclusively for women, Government of Telangana launched Women Entrepreneurship Hub (WE- Hub) in Hyderabad.

8. Which country researchers have created the world’s first rechargeable proton battery, which uses carbon and water instead of lithium?
a) Australia
b) India
c) Japan
d) China

Click here to view Answer
Answer a) Australia. In a move towards environment-friendly energy storage, Australia-based researchers have created the world’s first rechargeable proton battery, which uses carbon and water instead of lithium.

9. Which type of disease researchers won ₹8 crore Brain Prize?
a) Parkinson
b) Dementia
c) Alzheimer
d) Stroke

Click here to view Answer
Answer c) Alzheimer. European researchers Bart De Strooper, Michel Goedert, Christian Haass, and John Hardy have been jointly awarded the Brain Prize “for their groundbreaking research on the genetic and molecular basis of Alzheimer’s disease”.

10. Under which scheme, Government launches 100% Oxo-biodegradable Sanitary Napkin?
a) Pradhan Mantri Fasal Bima Yojana
b) Pradhan Mantri Bhartiya Janaushadhi Pariyojana Kendras
c) Pradhan Mantri MUDRA Yojana
d) Atal pension Yojana

Click here to view Answer
Answer b) Pradhan Mantri Bhartiya Janaushadhi Pariyojana Kendras. he government of India has launched biodegradable sanitary napkins, priced at Rs 2.50 per pad, on the eve of International Women’s Day, which will be available at Pradhan Mantri Bhartiya Janaushadhi Pariyojana Kendras.

Leave a Comment