Current Affairs Quiz – March 07 & 08 2021

Current Affairs Quiz – March 07 & 08 2021

Current Affairs Quiz – March 07 & 08 2021. Read and Download daily, monthly Current Affairs Daily Digest 2021 for competitive exams like UPSC, SSC, IBPS, SBI etc,. Download month wise Current affairs 2020 PDF and Current affairs quiz PDF .

1. When was International Women’s Day 2021 observed?
a) March 8th
b) March 7th
c) March 6th
d) March 5th

Click here to View Answer
Answer a) March 8th.

2. What was the theme of International Women’s Day 2021?
a) Choose To Challenge
b) End Gender Bias
c) Challenge comes from Change
d) Empower Women

Click here to View Answer
Answer a) Choose To Challenge.

3. Which Indian wrestler has become world no.1 in 65 kg category?
a) Sakshi Malik
b) Bajrang Punia
c) Vinesh Phogat
d) Sushil Kumar

Click here to View Answer
Answer b) Bajrang Punia. Punia defeated Tulga Tumur Ochir from Mongolia 2-2 by criteria in the 65kg freestyle event final in Rome on March 7, 2021. He won after getting a two-pointer in the last 30 seconds of the bout.

4. Australia suspends Defence Cooperation with which nation?
a) Thailand
b) Bangladesh
c) Kuwait
d) Myanmar

Click here to View Answer
Answer c) Myanmar. This decision was taken on March 7, 2021 by the government following the military takeover of the government of Myanmar and detention of the Australian citizen in Myanmar.

5. Which firm has launched “Women Will” Web Platform?
a) Microsoft
b) Apple
c) Amazon
d) Google

Click here to View Answer
Answer d) Google. This platform will provide its support to 1 million rural women in India in order for them to become entrepreneurs with the help of accelerator programmes, business tutorials and mentorship.

6. The Prime Minister of India, Narendra Modi has inaugurated the ‘Maitri Setu’ between India and which nation?
a) Thailand
b) Bangladesh
c) Kuwait
d) Japan

Click here to View Answer
Answer b) Bangladesh. He will also inaugurate and lay the foundation stone of several infrastructure projects in Tripura on the occasion.

7. Lakshminarayana Bhatta who passed away, is associated with_____________.
a) Poet
b) Journalist
c) Actor
d) Singer

Click here to View Answer
Answer a) Poet. Noted Kannada poet, critic and translator NS Lakshminarayana Bhatta has passed away. Popularly known as ‘NSL’ in the Kannada literary world, he was born in 1936 in the Shivamogga district.

8. India’s first ‘Transgender Community Desk’ opens in _____________.
a) Kerala
b) Tamil Nadu
c) Telangana
d) Andhra Pradesh

Click here to View Answer
Answer c) Telangana. The Cyberabad Police has launched India’s first-ever Transgender Community Desk’ at the Gachibowli Police Station in Hyderabad, Telangana.

9. SEBI headquarters is located at___________.
a) New Delhi
b) Kolkata
c) Pune
d) Mumbai

Click here to View Answer
Answer d) Mumbai. The regulator had appointed a designated authority in 2018 to enquire whether Sahara India Financial violated provisions of Intermediaries Regulations.

10. Which govt has approved formation of separate school board in city?
a) Chennai
b) Delhi
c) Mumbai
d) Bengaluru

Click here to View Answer
Answer b) Delhi. The new Board will have a governing body headed by the Education Minister of the Delhi government and an executive body headed by a chief executive officer.

11. Federal Reserve Bank belongs to which nation?
a) USA
b) UK
c) India
d) Africa

Click here to View Answer
Answer a) USA. Indian-origin Naureen Hassan has been appointed as the first Vice President and Chief Operating Officer (COO) of the New York-based Federal Reserve Bank.

Leave a Comment