Current Affairs Quiz – March 05 2018

Current Affairs Daily Digest – March 05 2018

1. After how many years, Taliban has accepted Afghanistan President Ashraf Ghani’s offer to join a peace dialogue in order to end a war?
a) 12yr
b) 14yr
c) 16yr
d) 18yr

Click here to view Answer
Answer c) 16yr. The Taliban has accepted Afghanistan President Ashraf Ghani’s offer to join a peace dialogue in order to end the over 16-year-long war, officials said. However, the militant group set pre-conditions such as securing employment on the Turkmenistan-Afghanistan-Pakistan-India gas pipeline project.

2. Who is the best actor in 90th Academy Awards (Oscars 2018)?
a) Sam Rockwell
b) Ashraf Ghani
c) Anderson
d) Gary Oldman

Click here to view Answer
Answer d) Gary Oldman. Gary Oldman for “Darkest Hour”.

3. Which Foreign Language Film awarded in 90th Academy Awards (Oscars 2018)?
a) Call Me by Your Name
b) A Fantastic Woman
c) The Shape of Water
d) Darkest Hour

Click here to view Answer
Answer b) A Fantastic Woman

4. Ama Gaon, Ama Vikas means?
a) Our village, Our development
b) Our culture, Our Tradition
c) Our culture, Our duty
d) Our country, Our duty

Click here to view Answer
Answer a) Our village, Our development. In a new initiative, Chief Minister Naveen Patnaik has launched the ‘Ama Gaon, Ama Bikas’ (Our village, Our development) programme from the State Secretariat to reach out to people in rural areas and involve them in the development process.

5. Who was the first Test batsman to score 10,000 runs?
a) Sachin Tendulkar
b) Sunil Gavaskar
c) Ajay Jadeja
d) Ravi shastri

Click here to view Answer
Answer b) Sunil Gavaskar. Gavaskar was the first Test batsman to score 10,000 runs.

6. In which chocolate brand has announced that it has appointed Indian cricketer MS Dhoni as brand ambassador?
a) Nestle
b) Cadbury
c) Hershey
d) Mars

Click here to view Answer
Answer d) Mars. Chocolate maker Mars Wrigley Confectionery has announced that it has appointed Indian cricketer MS Dhoni as brand ambassador of popular chocolate Snickers.

7. Vishwanathan Anand recenlty wins?
a) Internationl Master
b) FIDE Master
c) Tal Memorial Rapid
d) USCF

Click here to view Answer
Answer c) Tal Memorial Rapid. World rapid champion Viswanathan Anand continued his fine run in the faster version of the game and annexed the Tal Memorial rapid chess title here after an easy final round draw against Boris Gelfand of Israel.

8. Who won a gold medal in the women’s 10m Air Pistol at the ISSF World Cup?
a) Manu Bhaker
b) Yashaswini Singh
c) Smriti Yadav
d) Rosini Mitharval

Click here to view Answer
Answer a) Manu Bhaker. World rapid champion Viswanathan Anand continued his fine run in the faster version of the game and annexed the Tal Memorial rapid chess title here after an easy final round draw against Boris Gelfand of Israel.

9. Who Indian-origin British man won bravery award in Birmingham man?
a) John Steffin
b) Harry Athwal
c) Christopher
d) Rigil Gilbert

Click here to view Answer
Answer b) Harry Athwal. Harry Athwal, a project manager from Great Barr area of north-west Birmingham, was in Spain on holiday with a group of friends and family, including his sister Kinde Dehr, when a terrorist drove a van into pedestrians on Barcelonas famous Las Ramblas tourist spot, killing 13 people and injuring hundreds.He ran to help seven-year-old Julian Alessandro Cadman, who was among those hit, and defied police orders to evacuate the area to keep holding on to him until the emergency services arrived.

10. Which song awarded in 90th Academy Awards (Oscars 2018)?
a) Remember Me
b) Call Me by Your Name
c) Get Out
d) Love me like you do

Click here to view Answer
Answer a) Remember Me. “Remember Me” from “Coco”

Leave a Comment