Current Affairs Quiz – March 03 2021

Current Affairs Quiz – March 03 2021

Current Affairs Quiz – March 03 2021. Read and Download daily, monthly Current Affairs Daily Digest 2021 for competitive exams like UPSC, SSC, IBPS, SBI etc,. Download month wise Current affairs 2020 PDF and Current affairs quiz PDF .

1. Which state government has approved the bill to provide 75 percent reservation to locals in private sector jobs?
a) Punjab
b) Uttar Pradesh
c) Haryana
d) Delhi

Click here to View Answer
Answer c) Haryana. The Deputy Chief Minister of Haryana Dushyant Chautala announced on March 2, 2021, that the governor of the state Satyadev Narayan Arya has approved the bill that will provide 75% reservation in the private sector jobs with a gross salary of up to Rs. 50,000 per month.

2. Which Indian Boxer has been appointed as the Chairperson of AIBA’s champions and veterans committee?
a) Amit Panghal
b) Vijender Singh
c) Mary Kom
d) Vikas Krishnan

Click here to View Answer
Answer c) Mary Kom.

3. The Union Cabinet has approved MoU for co-operation in the agriculture sector between India and which nation?
a) Fiji
b) Djibouti
c) Mali
d) Mozambique

Click here to View Answer
Answer a) Fiji.The Indian Government on March 3, 2021, approved a pact between India and Fiji for co-operation in agriculture and the allied sectors.

4. When is World Wildlife Day Observed?
a) March 3rd
b) March 2nd
c) March 1st
d) February 28th

Click here to View Answer
Answer a) March 3rd. The theme of World Wildlife Day 2021 is “Forests and Livelihoods: Sustaining People and Planet”.

5. Who has been appointed as MD & CEO of Central Bank Of India?
a) Haldeep Singh
b) Upendra Kumar
c) Bijay Pandit
d) Matam Venkata Rao

Click here to View Answer
Answer d) Matam Venkata Rao . His appointment is for a period of 3 years with effect from the date of assumption of office on or after March 1, 2021, or until further orders, whichever is earlier.

6. World Hearing Day is observed on______________.
a) March 3rd
b) March 2nd
c) March 1st
d) February 28th

Click here to View Answer
Answer a) March 3rd. The theme of World Hearing Day 2021 is Hearing care for ALL!: Screen, Rehabilitate, Communicate.

7. Which nation is hosting the multinational exercise ‘Desert Flag’?
a) Saudi Arabia
b) UAE
c) US
d) Israel

Click here to View Answer
Answer b) UAE. The Indian Air Force (IAF) is participating in Exercise Desert Flag-VI, which has been organised from March 03 to 27, 2021 at Al-Dhafra airbase, UAE.

8. Which state CM has launched ”Gharoki Pechan, Chelik Naam” scheme?
a) Punjab
b) Uttar Pradesh
c) Haryana
d) Uttarakhand

Click here to View Answer
Answer d) UttaraKhand. Uttarakhand Chief Minister Trivendra Singh Rawat has launched “Gharoki Paachan, Chelik Naam” (daughter”s name is a home”s identity) programme and development schemes worth Rs 42 crore in Nainital.

Leave a Comment