Current Affairs Quiz – March 01 2017

Current Affairs Quiz

1. Government of India may make all savings bank accounts automatically Internet-enabled by __________
a) March 31
b) April 30
c) May 31
d) June 30

Click here to View Answer
Answer a) March 31. The government may make all savings bank accounts automatically Internet-enabled by March 31, in another step to further ease the use of cashless transactions. Also, plans are afoot to provide RuPay cards to the maximum population through a mass circulation drive. As of now, 65 per cent of bank account holders are Internet banking-enabled and 35 per cent have not not linked their accounts to Internet banking. The government wants to make these accounts Internet-enabled by March 31.

2. Who has been honoured with the 2017 Harvard Humanitarian of the Year Award?
a) Mariah Carey
b) Rihanna
c) Shakira
d) Taylor Swift

Click here to View Answer
Answer b) Rihanna. Singer Rihanna has been honoured with the 2017 Harvard Humanitarian of the Year award. The 29-year-old singer was honoured by the Harvard Foundation for Intercultural and Race Relations for her work in her native island of Barbados and the charities she has founded over the years.

3. Which financial service company launched ‘Buyer Initiated Payments’ to eliminate cheque, draft payments?
a) Standard Chartered Bank
b) BNP Paribas
c) Industrial and Commercial Bank of China
d) American Express

Click here to View Answer
Answer d) American Express. Global leader in payment solutions American Express has announced the launch of Buyer Initiated Payments (BIP), an electronic payment platform linked to corporate card that reduces processing costs and offers extended payment terms compared to traditional invoice payments.

4. Which bank has tied up with Centrum Group to offer wealth management services to the bank’s high net worth customers?
a) Karur Vysya Bank
b) Lakshmi Vilas Bank
c) City Union Bank
d) South Indian Bank

Click here to View Answer
Answer b) Lakshmi Vilas Bank. Centrum Group will offer wealth management services to rich clients of Lakshmi Vilas Bank (LVB) as part of a tie-up. The bank will refer its high-net worth individual (HNI) clients to Centrum Wealth Management, which will manage their investment portfolios. Centrum Wealth manages assets of around Rs10,000 crore. Lakshmi Vilas Bank’s customers are mostly in south India.

5. The Zero Discrimination Day is observed on?
a) March 04
b) March 03
c) March 02
d) March 01

Click here to View Answer
Answer d) March 01. The Zero Discrimination Day held on March, 01 2017. This United Nations Day aims to combat all forms of discrimination. In particular, this involves the organization of UNAIDS and their fight for a fair and equal treatment of patients suffering from HIV and AIDS. Worldwide almost 40 million people live with the so-called human immunodeficiency virus (HIV) that causes AIDS (Acquired Immunodeficiency Syndrome).

6. ____________ has successfully test-fired it’s indigenously developed supersonic interceptor missile capable of destroying any incoming enemy ballistic missile at low altitude
a) China
b) India
c) USA
d) Russia

Click here to View Answer
Answer b) India. India has successfully test-fired its indigenously developed supersonic interceptor missile capable of destroying any incoming enemy ballistic missile at low altitude. This is the second time that the missile has been test-fired in less than a month and is part of an effort to put in place a multi-layer missile defence system.

7. Which state government is planning to launch an airline, named after the state’s capital?
a) Telangana
b) Maharashtra
c) Andra Pradesh
d) Kerala

Click here to View Answer
Answer c) Andra Pradesh. The Andhra Pradesh government is planning to launch an airline, named after the state’s capital Amaravathi, an official in the N Chandrababu Naidu-led government said. The initiative is aimed at bringing global exposure to the upcoming city and boost the state’s aviation sector, the official added. The state government may also like to have its own international airport, he added.

8. 29th edition of the International Yoga Festival began in ____________
a) Uttarakhand
b) Uttar Pradesh
c) Rajasthan
d) Assam

Click here to View Answer
Answer a) Uttarakhand. Uttarakhand Governor K K Paul has inaugurated the 29th edition of the InternationaI Yoga Festival at Rishikesh, and said the event was growing in stature and helping the state become a sought-after destination for spiritual tourism.The week-long event, jointly organised by the AYUSH ministry, Uttarakhand Tourism Development Board, Parmarth Niketan and Garhwal Mandal Vikas Nigam, was inaugurated at Parmarth Niketan along the banks of the Ganges river.

9. ____________ and ______________have vetoed a UN resolution to impose sanctions on Syria over the alleged use of chemical weapons
a) India and Japan
b) Russia and Japan
c) Russia and China
d) India and China

Click here to View Answer
Answer c) Russia and China. Russia has cast its seventh veto to protect the Syrian government from United Nations Security Council action, blocking a bid by Western powers to impose sanctions over accusations of chemical weapons attacks during the six-year Syrian conflict. China backed Russia and cast its sixth veto on Syria. Russia had said the vote on the resolution, drafted by France, Britain and the United States, would harm U.N.-led peace talks between the warring Syrian parties in Geneva, which began last week.

10. India’s GDP growth came in at ____ in the December quarter
a) 7%
b) 7.1%
c) 7.2%
d) 7.3%

Click here to View Answer
Answer a) 7%. India’s GDP growth came in at 7% in the December quarter, despite the government’s decision to demonetise high-value currency. However, the pace of growth did slow from the 7.4% growth logged in the second quarter of this fiscal. Earlier, IMF had said India’s economic growth is expected to slow to 6% in the second half of the fiscal.

11. Indian shooter _____________sets world record to win gold at ISSF World Cup
a) Vijay Kumar
b) Abhinav Bindra
c) Gagan Narang
d) Jitu Rai

Click here to View Answer
Answer d) Jitu Rai. Pistol shooters Jitu Rai and Amanpreet Singh winning gold and silver, respectively in men’s 50m free pistol at the ISSF Shooting World Cup. It was India’s first gold in the competition. In women’s 25m sports pistol, Thai shooter Yangpaiboon Naphaswan won gold.

12. Indian Grandmaster Dronavalli Harika won the __________ medal in the World Women’s chess championship
a) Gold
b) Silver
c) Bronze
d) None of these

Click here to View Answer
Answer c) Bronze . Indian Grandmaster Dronavalli Harika won the bronze medal along with Swedish Grandmaster Pia Cramling by virtue of making it to the semifinals of World Women’s chess championship. Harika lost to the eventual winner Mariya Muzychuk of Ukraine in the semi finals.

13. Eminent humorist and playwright Taarak Mehta who passed away recently, he was a _________ writer
a) Gujarati
b) Telugu
c) Hindi
d) Kannada

Click here to View Answer
Answer a) Gujarati . Eminent humorist and playwright Taarak Mehta, best known for his Gujarati column “Duniya Ne Undha Chasma”, passed away at the age of 87 following a prolonged illness. “The writer died at 87 after a prolonged illness due to age-related problems at his residence in the city. Mehta’s columns, which first appeared in Gujarati weekly magazine ‘Chitralekha’ in 1971, were adapted into a TV serial, “Taarak Mehta Ka Ooltah Chashma” in 2008, making him a household name across the country.

14. Rajya Sabha member Haji Abdul Salam who passed away recently, he was associated with _____________ party
a) Bharatiya Janata Party
b) Congress Party
c) Communist Party of India
d) All India Trinamool Congress

Click here to View Answer
Answer b) Congress Party. Congress leader and Rajya Sabha member Haji Abdul Salam passed away. He was 69. Haji Abdul Salam is the first Manipuri Muslim to be a member of RS from Manipur. He has been representing the state in the upper house since 2014.He was elected to the 3rd, 6th and 8th Manipur Legislative Assembly from Wabagai assembly constituency.

Leave a Comment