Current Affairs Quiz – June 17 2020

Current Affairs Quiz – June 17 2020

1. With Which country India signed Mou to improve infrastructure of the Pashupatinath temple?
a) Indonesia
b) Nepal
c) Bangladesh
d) Philipines

Click here to View Answer
Answer b) Nepal. The Memorandum of Understanding was signed between the Federal Affairs ministry of Nepal and Indian Embassy. Under the agreement, India has pledged to extend financial assistance of Rs 2.33 crores.

2. When do we observe World Day to Combat Desertification and Drought?
a) June 04
b) June 17
c) July 24
d) May 29

Click here to View Answer
Answer b) June 17. Every year, the United Nations observes World Day to Combat Desertification and Drought on June 17.

3. According to United Nations Conference on Trade and Development, What is the rank of India in World Investment Report?
a) 9
b) 12
c) 20
d) 35

Click here to View Answer
Answer a) 9.

4. According to World Competitiveness Index, What is the rank of India?
a) 24
b) 38
c) 43
d) 61

Click here to View Answer
Answer c) 43. India continues to remain ranked 43rd on an annual World Competitiveness Index compiled by Institute for Management Development (IMD) with some traditional weaknesses like poor infrastructure and insufficient education investment keeping its ranking low.

5. Which country has topped in World Competitiveness Index?
a) USA
b) Japan
c) Russia
d) Singapore

Click here to View Answer
Answer d) Singapore. Singapore has retained its top position on the 63-nation list.

6. Which company won the Prince Albert II of Monaco Foundation’s Biodiversity Award?
a) Deccan Development Society
b) Green Signal
c) Arcade Solutions
d) Soft Skill Developers

Click here to View Answer
Answer a) Deccan Development Society . The prestigious international environmental award carries a cash prize of €40,000 (around ₹35 lakh). The society has won the award “in recognition of the work of DDS women to rehabilitate degraded lands and promote biodiversity”.

7. Which bank has launched Suraksha Salary Account for MSMEs?
a) Airtel Payments Bank
b) IDFC Bank
c) Phonepe
d) G-Pay

Click here to View Answer
Answer a) Airtel Payments Bank. Suraksha’ salary account offers a wide range of benefits including hospital cash insurance and personal accidental insurance cover given the low penetration of insurance in India.

8. Which state govt decided to adopt scheme of Flatted Factory Model?
a) Assam
b) Uttar Pradesh
c) Odisha
d) Tamil Nadu

Click here to View Answer
Answer b) Uttar Pradesh. In a high level meeting, it was decided by Uttar Pradesh State Industrial Development Authority (UPSIDA) that flatted factories that means multi-storeyed buildings in which multiple non-polluting units can operate will be allowed.

9. Who is the new President of Burundi?
a) Agathon Rwasa
b) Godefroid Niyombare
c) Evariste Ndayishimiye
d) Nkurunziza

Click here to View Answer
Answer c) Evariste Ndayishimiye . Burundi’s newly-elected president Evariste Ndayishimiye will be sworn, the foreign ministry announced, in a ceremony fast-tracked by the sudden death of the incumbent, Pierre Nkurunziza.

10. Who announced a “Jumpstart package” ?
a) Flipkart
b) Amazon
c) Myntra
d) Swiggy

Click here to View Answer
Answer d) Swiggy. To help the restaurants resume their operations, Swiggy has introduced the package that would provide important elements such as Safety kits required for implementing hygiene protocols, and business booster programs and drive orders volumes subsidized rates.

Leave a Comment