Current Affairs Quiz – June 17 2019

Current Affairs Quiz – June 17 2019

1. According to UN, Which country will overtake China as most populated nation in 8 yrs?
a) Japan
b) India
c) Russia
d) None of these

Click here to view Answer
Answer b) India. India will overtake China to become the world’s most populated country in eight years and will remain so through the end of the current century.

2. World Day to Combat Desertification and Drought observed on ________
a) May 02
b) May 16
c) June 03
d) June 17

Click here to view Answer
Answer d) June 17. World Day to Combat Desertification and Drought day is observed every year on June 17. The theme for this year is Let’s grow the future together.

3. Who won ‘Save Water Hero Award’?
a) Makarand Tilloo
b) Walaja Kabul
c) Sabur Makul
d) Ved yash

Click here to view Answer
Answer a) Makarand Tilloo . Social activist Makarand Tilloo won ‘Save Water Hero Award’. Social activist Makarand Tilloo won ‘Save Water Hero Award’.

4. Who has sworn as Slovakia’s first female President?
a) Róbert Bezák
b) Martin Poliačik
c) Zuzana Caputova
d) Martina Lubyová

Click here to view Answer
Answer c) Zuzana Caputova. Zuzana Caputova sworn as Slovakia’s first female President. Zuzana Caputova sworn as Slovakia’s first female President.

5. Which country will host COP-14 of UNCDD in September 2019?
a) Russia
b) USA
c) India
d) Nepal

Click here to view Answer
Answer c) India. For the first time ever India will be hosting the 14th session of Conference of Parties (COP-14) of United Nations Convention to Combat Desertification (UNCCD) in September 2019, to address the issue of land degradation and desertification.

6. Who has been appointed as UNEP’s Executive Director?
a) Erik Solheim
b) Julian Huxley
c) Julia Marton
d) Inger Andersen

Click here to view Answer
Answer d) Inger Andersen. Denmark’s Inger Andersen recently took charge as the new Executive Director (ED) of United Nations Environment Programme (UNEP). She will hold the designation for period of 4-years.

7. Operation Sunrise 2 is associated between____________.
a) India and Myanmar
b) India and Nepal
c) India and Bangladesh
d) India and Afghanistn

Click here to view Answer
Answer a) India and Myanmar. Starting from 16 May 2019, the armies of India and Myanmar carried out a 3-week-long coordinated operation in their respective border areas called ‘Operation Sunrise 2’ to bust terror camps.

8. Mann Ki Baat is associated with________________.
a) Government Scheme
b) Radio Programme
c) Pension
d) None of these

Click here to view Answer
Answer b) Radio Programme. Mann Ki Baat is to resume on June 30. Mann Ki Baat Indian radio programme hosted by Prime Minister Narendra Modi in which he addresses the people of the nation on All India Radio, DD National and DD News. Mann Ki Baat is to resume on June 30.

Leave a Comment