Current Affairs Quiz – June 10 & 11 2021

Current Affairs Quiz – June 10 & 11 2021

Current Affairs Quiz – June 10 & 11 2021. Read and Download daily, monthly Current Affairs Daily Digest 2021 for competitive exams like UPSC, SSC, IBPS, SBI etc,. Download month wise Current affairs 2020 PDF and Current affairs quiz PDF .

1. Who is the winner of the PEN Pinter Prize 2021?
a) Waleed Abulkhair
b) Iryna Khalip
c) Befeqadu Hailu
d) Tsitsi Dangarembga

Click here to View Answer
Answer d) Tsitsi Dangarembga. Tsitsi Dangarembga, the booker-shortlisted writer from Zimbabwe, has won the PEN Pinter Prize 2021. Tsitsi Dangarembga is the author of the book ‘Nervous Conditions’

2. Which city is named to the host of 2032 Olympic Games?
a) Auckland
b) Adelaide
c) Wellington
d) Brisbane

Click here to View Answer
Answer d) Brisbane. The Australian city was put on the fast track to host the tournament when the IOC named it as the preferred candidate in February 2021.

3. Which nation’s railways is working to become the world’s largest green railway network?
a) India
b) Russia
c) Canada
d) UK

Click here to View Answer
Answer c) Canada.

4. Who will Novak Djokovic face in the semi-finals of the French Open?
a) Alexander Zverev
b) Stefanos Tsitsipas
c) Rafael Nadal
d) Roger Federer

Click here to View Answer
Answer c) Rafael Nadal. This will be the 58th time when Djokovic and Nadal lock horns and it will be their ninth face-off in Paris.

5. Ace filmmaker and poet Buddhadeb Dasgupta passed away on June 10th. He had directed which among the following Hindi films?
a) Kaalakaandi
b) Blackmail
c) Brij Mohan Amar Rahe
d) Anwar Ka Ajab Kissa

Click here to View Answer
Answer d) Anwar Ka Ajab Kissa. Legendary filmmaker and poet Buddhadeb Dasgupta passed away early in the morning on June 10, 2021. He was 77. He was suffering from kidney-related ailments.

6. Which nation has become the first country to make Bitcoin legal tender?
a) Venezuela
b) El Salvador
c) Guatemala
d) Honduras

Click here to View Answer
Answer b) El Salvador. The El Salvador Congress approved the bill to make Bitcoin a legal tender in the country. Bitcoin is the world’s largest cryptocurrency.

7. Which city was declared as the most liveable city in the world in the 2021 EIU Global Liveability Ranking?
a) Auckland
b) Adelaide
c) Tokyo
d) Wellington

Click here to View Answer
Answer a) Auckland. Adequate measures by New Zealand at containing the COVID-19 pandemic allowed its cities like Auckland and Wellington to re-open and enjoy a lifestyle similar to pre-pandemic life, Dutt added.

8. When is World Day Against Child Labour?
a) June 12th
b) June 13th
c) June 14th
d) June 15th

Click here to View Answer
Answer a) June 12. Though the number of children in child labour has declined by 94 million since 2000, the rate of reduction has slowed by two-thirds in recent years.

9. Which digital payment has becomes ICC’s official partner till 2023?
a) Phonepe
b) Paytm
c) BharatPe
d) All the above

Click here to View Answer
Answer c) BharatPe. As per the agreement, BharatPe will promote the association across broadcast and digital platforms, as well as execute in-venue brand activations at all the ICC events until 2023.

10. Which state government has decided in its recent cabinet meeting to declare Dehing Patkai Wildlife Sanctuary as the 7th National Park of the state?
a) Punjab
b) Uttar Pradesh
c) Madhya Pradesh
d) Assam

Click here to View Answer
Answer d) Assam. The newest national park, popularly known as Dehing Patkai Rain Forest, has unique floral and faunal diversity, which was recognized by the state government in 2004 when 111.19 square kilometres of the area was notified as Dehing Patkai Wildlife Sanctuary.

11. Which Indian cricketer has launched cricket coaching website ‘Cricuru’?
a) MS Dhoni
b) Virender Sehwag
c) Saurav Ganguly
d) Sachin Tendulkar

Click here to View Answer
Answer b) Virender Sehwag. CRICURU is India’s first AI-enabled coaching website, to offer a personalised learning experience for the younger players. The website can be accessed at www.cricuru.com.

12. Which company has announced to build world’s longest undersea cable to connect Latin America and the US?
a) Google
b) Microsoft
c) Apple
d) Reliance

Click here to View Answer
Answer a) Google. Alphabet’s Google announced on June 9, 2021, that it will be building an undersea cable that will connect the United States, Uruguay, Brazil, and Argentina, to bolster the capacity of internet connection between these regions.

13. Which company has named Spoorthi Priya as its grievance officer for India?
a) Google
b) Facebook
c) Ferrari
d) Wipro

Click here to View Answer
Answer b) Facebook. This move comes close on the heels of the new Information Technology (Intermediary Guidelines and Digital Media Ethics Code) Rules, 2021, coming into force last month.

14. Which actress has made the country proud by winning the Best Actor award at the 2021 UK Asian Film Festival (UKAFF)?
a) Rekha Nair
b) Latha Rao
c) Tillotama Shome
d) Sanjeena Sholke

Click here to View Answer
Answer c) Tillotama Shome . Indian actress Tillotama Shome has made the country proud by winning the Best Actor award at the 2021 UK Asian Film Festival (UKAFF). Tillotama won the award for her role in the film Raahgir: The Wayfarers. The film has been directed by Goutam Ghose.

Leave a Comment