Current Affairs Quiz – June 10 & 11 2020

Current Affairs Quiz – June 10 & 11 2020

1. When do we observe World Accreditation Day?
a) April 23
b) May 10
c) June 09
d) July 28

Click here to View Answer
Answer c) June 09. World Accreditation Day (WAD) was observed on 9 June. The day is celebrated every year to highlight and promote the role of accreditation in trade and economy.

2. What is the theme for World Accreditation Day 2020?
a) Accreditation: Improving Food Safety
b) Role of accreditation in trade and economy
c) Promote the growth of accreditation
d) None of these

Click here to View Answer
Answer a) Accreditation: Improving Food Safety.

3. Who has developed disinfectant spray named as ANANYA?
a) Defence Institute
b) Indian Satellite Research Organization
c) Indian Medical Council and Research
d) Railway Department

Click here to View Answer
Answer a) Defence Institute. The Pune based Defence Institute of Advanced Technology (DIAT) has developed Nano-Technology based disinfectant spray to fight against COVID-19. The spray has been named ANANYA.

4. Which countries have declared themselves to be free of coronavirus?
a) Australia
b) Brazil
c) Spain
d) New Zealand

Click here to View Answer
Answer d) New Zealand. New Zealand became the latest country to declare itself to be free of the coronavirus, whereas Tanzania declared itself free of the disease.

5. Who has been appointed as first black US Air Force chief?
a) George Carl
b) Christopher John
c) Charles Brown
d) Mathew loyd

Click here to View Answer
Answer c) Charles Brown. The US Senate has unanimously confirmed the appointment of General Charles Brown Jr as chief of staff of the US Air Force. He is the first African American to serve as a service chief in the US military.

6. Ramon Magsaysay awards belongs to which country?
a) China
b) Japan
c) India
d) Philipines

Click here to View Answer
Answer d) Philipines. Ramon Magsaysay awards, known as Asia’s version of the Nobel Prize, have been cancelled this year due to the COVID-19 pandemic.

7. Who has become the first woman to reach the deepest known spot in the ocean?
a) Steffina
b) Kathy Sullivan
c) Christina Thomas
d) Sharine Angella

Click here to View Answer
Answer b) Kathy Sullivan. Kathy Sullivan, 68, an astronaut and oceanographer, emerged from her 35,810-foot dive to the Challenger Deep, according to EYOS Expeditions, a company coordinating the logistics of the mission.

8. Who has honoured with “NASA Distinguished Public Service Medal”?
a) Renjith Kumar
b) Hari Krishna Nair
c) Ayush Kuran
d) Lipin Das

Click here to View Answer
Answer a) Renjith Kumar. Indian Aerospace entrepreneur, Renjith Kumar has been honoured with “NASA Distinguished Service Medal” for his administration to NASA through executive leadership, engineering contribution, technical excellence and consumer loyalty.

9. Which state has recently opened a biodiversity park?
a) Chandigarh
b) Uttarakhand
c) Uttar Pradesh
d) Assam

Click here to View Answer
Answer b) Uttarakhand. The State of Uttarakhand has recently opened a biodiversity park in Haldwani as the rich botanical heritage of the state is facing threats from climate change and degrading habitat loss, degrading landscapes and development activities.

10. According to the Mercer’s 2020 Cost of Living Survey, What is the rank of Mumbai under the category of most expensive city in the world?
a) 60
b) 72
c) 43
d) 21

Click here to View Answer
Answer a) 60. According to the Mercer’s 2020 Cost of Living Survey, Mumbai is the 60th most expensive city in the world. Also, it is the 19th most expensive in Asia. The survey measured its ranking including 209 cities.

11. What is the full form of SIDBI?
a) Small Industries Development Bank of India
b) State Industries Development Bank of India
c) Small Imperial Development Bank of India
d) State Independent Development Bank of India

Click here to View Answer
Answer a) Small Industries Development Bank of India.

12. Who has taken charge as Managing Director of SIDBI?
a) Sridhar Krishnan
b) Abhimanyu Dev
c) Satya Venkata Rao
d) Ajith Kumar

Click here to View Answer
Answer c) Satya Venkata Rao. Rao has more than 29 years of experience in financial institutions like IFCI Ltd and Housing and Urban Development Corporation Limited (HUDCO).

13. What is the full form of MCLR?
a) Merger Cash and Liability Ratio
b) Marginal Cost Liability Ratio
c) Merger Capital and Lending Ratio
d) Marginal Cost Lending Rates

Click here to View Answer
Answer d) Marginal Cost Lending Rates. State-run lenders Bank of Baroda (BoB) and Union Bank of India (UBI) announced cut in their marginal cost of funds-based lending rates (MCLR) across all tenors.

14. Gir Forest is located in which state?
a) Uttar Pradesh
b) Gujarat
c) Odisha
d) Meghalaya

Click here to View Answer
Answer b) Gujarat. The population of majestic Asiatic Lions in Gujarat’s Gir Forest is up by almost 29%. The “good news” was announced by Prime Minister Narendra who said the geographically their distribution area was also up by 36%.

15. What is the rank of India among 200 countries on Covid-19 safety assessment?
a) 78
b) 56
c) 23
d) 98

Click here to View Answer
Answer b) 56. India has been ranked 56th out of 200 countries in a comprehensive report on safety and risk assessment of nations tackling Covid-19.

16. Who has been appointed as the next Ambassador of India to the Republic of Philippines?
a) Rahul Ravindran
b) Srivatsan K
c) Venkatarama krishnan
d) Shambhu S. Kumaran

Click here to View Answer
Answer d) Shambhu S. Kumaran.Shri Shambhu S. Kumaran, presently Ambassador of India to the Kingdom of Morocco, has been appointed as the next Ambassador of India to the Republic of Philippines. He is expected to take up the assignment shortly.

17. Deep Submergence Rescue Vehicle Complex inaugurated at Which port?
a) Vishakhapatnam
b) Chennai
c) Mumbai
d) Hyderabad

Click here to View Answer
Answer a) Vishakhapatnam. The Deep Submergence Rescue Vehicle (DSRV) Complex has been inaugurated at Vishakhapatnam by Vice Admiral Atul Kumar Jain, Flag Officer Commanding in Chief of Eastern Naval Command (ENC) on June 10, 2020.

18. The unmanned submersible ‘Haidou-1’ reaches world’s deepest ocean point, submersible belongs to which country?
a) China
b) Russia
c) USA
d) India

Click here to View Answer
Answer a) China. China’s unmanned submersible ‘Haidou-1’ has dived to a depth of 10, 907 meters at the world’s deepest ocean point. Haidou-1 sets a new record for the country during which high-definition images of the geological environment and samples from the deep sea were collected.

Leave a Comment