Current Affairs Quiz – June 07 & 08 2020

Current Affairs Quiz – June 07 & 08 2020

1. When do we observe World Food Safety Day?
a) April 24
b) February 08
c) June 07
d) July 18

Click here to View Answer
Answer c) June 07. Every year, on June 7, the World Food Safety Day is celebrated. This World Food Safety Day being celebrated on June 7, 2020 is the second World Food Safety Day.

2. Who has become 1st Indian to get Richard Dawkins Award?
a) Javed Akhtar
b) John Mathew
c) Aji Varghese
d) Darwin Roslin

Click here to View Answer
Answer a) Javed Akhtar. Akhtar is the only Indian ever to win this award. Richard Dawkins Award, named after British evolutionary biologist, is presented annually to individuals who have significantly furthered the cause of reason and science.

3. What is the theme for World Food Safety Day 2020?
a) Food Safety, Everyone’s Business
b) Promote global food safety awareness.
c) Food and Global
d) Global and Food safety awareness

Click here to View Answer
Answer a) Promote global food safety awareness.

4. What is the full form of SEBI?
a) Stock Exchange and Bureau o India
b) Securities and Exchange Board of India
c) Stock Election Board of India
d) State Election Board of India

Click here to View Answer
Answer b) Securities and Exchange Board of India . The Securities and Exchange Board of India (Sebi) approved the regulatory sandbox framework for the stock market ecosystem.

5. According to Environment Performance Index, What is the rank of India?
a) 150
b) 168
c) 170
d) 199

Click here to View Answer
Answer b) 168. The Yale University recently released the biennial Environment Performance Index. India scored 168th rank out of 180 countries. In 2018, India scored 27.6 out of 100 and secured 177th rank.

6. When do we observe World Oceans Day?
a) January 08
b) March 13
c) June 08
d) May 27

Click here to View Answer
Answer c) June 08. Every year, World Oceans Day is celebrated by the United Nations on June 8. The Day is celebrated to remind people all over the world about the importance of oceans in everyday life.

7. What is the theme for World Oceans Day 2020?
a) Innovation for Oceans
b) Spread awareness of Oceans
c) Importance of oceans in everyday life
d) Innovation for a Sustainable Ocean

Click here to View Answer
Answer d) Innovation for a Sustainable Ocean.

8. Which country has become first in world to make internet-controlled Robot?
a) China
b) Japan
c) Russia
d) India

Click here to View Answer
Answer d) India. An engineer from Thane has developed an internet-controlled robot. The bot is first of its kind. The robot addresses the needs of the hospitals treating COVID-19 patients.

9. Where is the headquartes of Universal Sompo General Insurance?
a) Mumbai
b) New Delhi
c) Kolkata
d) Hyderabad

Click here to View Answer
Answer a) Mumbai. Sharad Mathur has been appointed as Managing Director & CEO of Universal Sompo General Insurance Company Limited w.e.f. 2nd June 2020.

10. India Sent INS Kesari to which country?
a) Seychelles
b) Romania
c) Australia
d) Brazil

Click here to View Answer
Answer a) Seychelles. As part of Mission Sagar, Indian Naval Ship Kesari reached Port Victoria in Seychelles for handing over COVID related essential medicines.

11. Who is the Leader of G20 forum?
a) Salman of Saudi Arabia
b) King Salman bin Abdulaziz Al Saud
c) Ibn Saud
d) Hassa Bin Salman

Click here to View Answer
Answer a) Salman of Saudi Arabia. The G20 countries pledged over 21 billion USD to fight against COVID-19. The countries have so far injected 5 trillion USD in March 2020 to help fight global economic crisis.

Leave a Comment