Current Affairs Quiz – June 06 & 07 2021

Current Affairs Quiz – June 06 & 07 2021

Current Affairs Quiz– June 06 & 07 2021. Read and Download daily, monthly Current Affairs Daily Digest 2021 for competitive exams like UPSC, SSC, IBPS, SBI etc,. Download month wise Current affairs 2020 PDF and Current affairs quiz PDF .

1. When was World Environment Day observed?
a) June 3rd
b) June 4th
c) June 5th
d) June 6th

Click here to View Answer
Answer c) June 5th. World Environment Day is observed every year on June 5th all around the world with an aim to engage citizens, businesses, and governments to understand the importance of the environment and address environmental issues.

2. Which among the following has been named Assam’s sixth national park?
a) Sonai Rupai
b) Dihing Patkai
c) Pohugarh
d) Raimona

Click here to View Answer
Answer d) Raimona. Raimona forest reserve in western Assam’s Kokrajhar district was notified as Assam’s sixth national park on the occasion of World Environment Day on June 5, 2021.

3. Which state/ UT has launched YounTab Scheme for students?
a) J&K
b) Ladakh
c) Sikkim
d) Uttarakhand

Click here to View Answer
Answer b) Ladakh. Under the scheme, 12,300 tablets with pre-loaded online and offline content, will be distributed to the students of the Government schools from class 6th to 12th.

4. India ranked __________ on Sustainable Development Goals report.
a) 117
b) 120
c) 62
d) 28

Click here to View Answer
Answer a) 117. India’s rank has slipped by two places from last year to 117 on the 17 Sustainable Development Goals (SDGs) adopted as a part of the 2030 agenda by 193 United Nations member states in 2015.

5. Which state government has launched ‘Knowledge Economy Mission’?
a) Kerala
b) karnataka
c) Tamil Nadu
d) Andhra Pradesh

Click here to View Answer
Answer a) Kerala. The initiative was announced in State Budget on June 4. It was being spearheaded by Kerala Development and Innovation Strategic Council (K-DISC) and they will submit a comprehensive project report before July 15.

6. World Pest Day is observed on______________.
a) 03 June
b) 04 June
c) 05 June
d) 06 June

Click here to View Answer
Answer d) 06 June. The main purpose of the day is to increase public, government, and media awareness of the important role pest management organization plays in protecting public health, project the professional image of the pest management industry, promote the use of professional pest management in a scientific and socially responsible way and call attention to the big threats caused by small pests.

7. World Food Safety Day is observed on______________.
a) 03 June
b) 04 June
c) 07 June
d) 06 June

Click here to View Answer
Answer c) 07 June. This year’s theme is “Safe food today for a healthy tomorrow”.

8. Who has been appointed as the World Bank Education advisor?
a) Ranjitsinh Disale
b) Sergio Perez
c) Sebastian Vettel
d) None of these

Click here to View Answer
Answer a) Ranjitsinh Disale. Ranjitsinh Disale has been appointed as the World Bank Education advisor, starting from June 2021 to June 2024. He is the first Indian to have been awarded the Global Teacher Award in 2020.

 

Leave a Comment