Current Affairs Quiz – June 05 2019

Current Affairs Quiz – June 05 2019

1. Which among following city is worst traffic congestion in 2018 analysis?
a) Delhi
b) Lima
c) Bogota
d) Mumbai

Click here to view Answer
Answer d) Mumbai. Mumbai had the worst traffic congestion in 2018, an analysis of 403 cities across 56 countries on six continents in ‘Traffic Index-2018’, compiled by location technology specialist TomTom, has found.

2. Who has been appointed as principal advisor to Andhra CM?
a) Amar Nath
b) Chandrababu Naidu
c) Ajeya Kallam
d) Dindekar Agiv

Click here to view Answer
Answer c) Ajeya Kallam. Former Chief Secretary Ajeya Kallam was on Tuesday appointed as the principal advisor to Andhra Pradesh CM YS Jagan Mohan Reddy.

3. Who has become the first South Asian American woman to preside over the House of Representatives?
a) Vasuki Baskar
b) Pramila Jayapal
c) Bhuvana Maran
d) Lakshmi Das

Click here to view Answer
Answer b) Pramila Jayapal. Democratic lawmaker Pramila Jayapal has become the first South Asian American woman to preside over the House of Representatives.

4. Which country will host 10th National Science Film Festival of India in 2020?
a) Nagaland
b) Sikkim
c) Tripura
d) Assam

Click here to view Answer
Answer c) Tripura. Tripura to host 10th National Science Film Festival of India in 2020. The 10th National Science Film Festival of India (NSFFI) organized in Tripura in January and February 2020. The NSF debuted in Chennai eight years ago in 2011.

5. Yoga Mahotsava was organized in ____________.
a) Mumbai
b) New Delhi
c) Bangalore
d) Jaipur

Click here to view Answer
Answer b) New Delhi. Yoga Mahotsava was organized in New Delhi. A Two-day Yoga Mahotsava, a Curtain Raiser for International Day of Yoga (IDY) 2019 was organized in New Delhi. It was inaugurated by the Vice-Chairman, NITI AYOG Rajeev Kumar.

6. World Environment Day is observed on_________.
a) 5 June
b) 10 june
c) 15 June
d) 20 June

Click here to view Answer
Answer a) 5 June. World Environment Day 5 June. World Environment Day (WED) is celebrated on the 5th of June every year, and is the United Nation’s principal vehicle for encouraging awareness and action for the protection of our environment. First held in: 1974.

7. Who has been elected as Puducherry Assembly Speaker?
a) VP Sivakolundhu
b) Gopal Samy
c) Krishna Prasath
d) Jeevanantham

Click here to view Answer
Answer a) VP Sivakolundhu. VP Sivakolundhu elected as Puducherry Assembly Speaker. Deputy Speaker VP Sivakolundhu was elected as the new Speaker of the Puducherry Assembly.

8. Who has been appointed as Director General of IMD?
a) Trivedi Naran
b) Mrutyunjay Mohapatra
c) Rishabh Dev
d) Avinash Kanna

Click here to view Answer
Answer b) Mrutyunjay Mohapatra. Renowned scientist, Mrutyunjay Mohapatra is appointed as Director-General the India Meteorological Department (IMD). His appointment order was issued by the Ministry of Personnel, Public Grievances and Pensions.

9. Who has been elected as FIFA President until 2023?
a) Michel Platini
b) Aleksander Čeferin
c) Issa Hayatou
d) Gianni Infantino

Click here to view Answer
Answer d) Gianni Infantino. The 69th FIFA Congress convened today in Paris and, by acclamation, re-elected Gianni Infantino as the President of FIFA until 2023.

10. World Environment Day – theme for 2019 is________________.
a) Save Trees
b) Grow Green
c) Beat Air Pollution
d) Avoid Plastics and Save Environment

Click here to view Answer
Answer c) Beat Air Pollution. The theme for 2019 is “Beat Air Pollution”. 2019 host nation is China.

About the author

Vignesh

Vignesh Sathyan is the Founder of Day Today GK, a portal that helps Aspirants who are preparing for Competitive Exams.

You can reach him at sathyan@daytodaygk.com

Leave a Comment