Current Affairs Quiz – June 02 & 03 2018

Current Affairs Quiz – June 02 & 03 2018

1. Who has been appointed as the brand ambassador of Madhya Pradesh’s Vidisha Municipal Corporation?
a) Sanjeev Shrivastava
b) Sanjay Sharma
c) Vidhyut Sharma
d) Bhakshi Muralidharan

Click here to view Answer
Answer a) Sanjeev Shrivastava. After a video of him dancing to a Govinda song went viral on social media, engineering professor Sanjeev Shrivastava was on Saturday appointed as the brand ambassador of Madhya Pradesh’s Vidisha Municipal Corporation.

2. IKEA to enter India with first physical store in____________.
a) Bangalore
b) Chennai
c) New Delhi
d) Hyderabad

Click here to view Answer
Answer d) Hyderabad. Swedish furniture giant IKEA will open its first store in India in Hyderabad this July. There will be 1,000 products at prices below ?200. In February, Ikea had opened a ?100-crore distribution centre spread over 2.3 lakh square feet in Pune.

3. India’s 1st national sports university to be made in_______.
a) Pune
b) Manipur
c) Kolkata
d) Orissa

Click here to view Answer
Answer b) Manipur. President Ram Nath Kovind gave his approval for setting up India’s first-ever national sports university, in Manipur’s capital Imphal.

4. Which country has been named the most powerful passport in the world?
a) china
b) India
c) Japan
d) USA

Click here to view Answer
Answer c) Japan. The Japanese passport has been named the most powerful passport in the world, granting visa-free access to 189 countries.

5. Indian passport secured the _____th rank in world’s most powerful passport.
a) 65th
b) 74th
c) 76th
d) 84th

Click here to view Answer
Answer c) 76th. The Indian passport secured the 76th rank in the index with its holders getting visa-free access to 59 countries.

6. World’s first artificial iris approved in the ____________.
a) India
b) Russia
c) Japan
d) USA

Click here to view Answer
Answer d) USA. US Food and Drug Administration has approved the first prosthetic iris that can be implanted to treat patients with missing or damaged iris (coloured part of the eye).

7. Which country has named an orchid flower as ‘Dendrobium Narendra Modi’  as a special gesture for PM Modi during his visit?
a) Singapore
b) Malaysia
c) Nepal
d) Bhutan

Click here to view Answer
Answer a) Singapore. An orchid has been named as ‘Dendrobium Narendra Modi’ as a special gesture for PM Modi during his visit to Singapore on Saturday. The strong and robust tropical orchid can produce upright inflorescence up to 38 cm long with 14-20 well-arranged flowers.

8. PM Modi unveils Mahatma Gandhi’s plaque in ______________.
a) Malaysia
b) Russia
c) Canada
d) Singapore

Click here to view Answer
Answer d) Singapore. PM Narendra Modi, along with Singapore’s former premier Goh Chok Tong, unveiled a plaque dedicated to Mahatma Gandhi at Clifford Pier in the city-state, where his ashes were immersed.

9. Socotra island is located in____________.
a) Kuwait
b) Yemen
c) Africa
d) Australia

Click here to view Answer
Answer b) Yemen. The Indian Navy evacuated 38 stranded Indians from Socotra island in Yemen where they got stuck after a cyclone hit the area 10 days ago, forcing India to launch an operation to rescue them. All are reported to be safe.

10. Gopabandhu Sambadika Swasthya Bima Yojana scheme is for_____________.
a) Odisha’s Health Insurance Scheme for Politician
b) Odisha’s Health Insurance Scheme for actors
c) Odisha’s Health Insurance Scheme for Journalists
d) None of these

Click here to view Answer
Answer c) Odisha’s Health Insurance Scheme for Journalists. Odisha Chief Minister Naveen Patnaik launched “Gopabandhu Sambadika Swasthya Bima Yojana” for working journalists.

11. Which department has launched a new Ensemble Prediction Systems (EPS)?
a) India Meteorological Department
b) Income Tax department
c) Revenue Department
d) None of these

Click here to view Answer
Answer a) India Meteorological Department. The India Meteorological Department (IMD) has launched a new Ensemble Prediction Systems (EPS) to provide probabilistic weather forecasts up to the next 10 days.

12. World Bicycle Day is observed on___________.
a) June 01
b) June 03
c) June 07
d) June 11

Click here to view Answer
Answer b) June 03. June 03rd of 2018 is the first official World Bicycle Day to encourage a simple, affordable, reliable, clean and environmentally fit sustainable means of transportation.

Leave a Comment