Current Affairs Quiz – July 30 & 31 2021

Current Affairs Quiz – July 30 & 31 2021

Current Affairs Quiz


1. Sprinter Elaine Thompson-Herah who won the women’s 100m race at Tokyo Olympics belongs to which country?
a) Brazil
b) USA
c) Jamaica
d) Australia

Click here to View Answer
Answer c) Jamaica. Elaine finished the race in 10.61 seconds, breaking the Olympic record of 10.62 seconds set by USA’s Florence Griffith Joyner on September 24, 1988.

2. Man Kaur, who passed away recently, was associated with _________.
a) Journalism
b) Sports
c) Literature
d) Cinema

Click here to View Answer
Answer b) Sports. Sprinter Man Kaur has passed away due to heart attack at the age of 105. Man Kaur, who won four golds in track and field events at World Masters Athletics Championships in Poland, was conferred the Nari Shakti Puraskar in the year 2020.

3. Vandana Katariya is associated with ____________.
a) Cricket
b) Archery
c) Hockey
d) Football

Click here to View Answer
Answer c) Hockey. Vandana Katariya has become the first Indian woman hockey player to score a hat-trick in the history of Olympics.

4. NISER is a joint satellite mission between _________ and __________.
a) NASA and ISRO
b) NASA and ESA
c) NASA and RSA
d) NASA and JSA

Click here to View Answer
Answer a) NASA and ISRO. NISER is proposed to be launched in early 2023.

5. The Eutelsat Quantum – world’s first commercial fully re-programmable satellite will be launched by __________.
a) NASA
b) ISRO
c) ESA
d) NOTA

Click here to View Answer
Answer c) ESA. The Eutelsat Quantum has been developed as the world’s first reprogrammable commercial satellite under an ESA Partnership Project with satellite operator Eutelsat and manufacturer Airbus.

6. World Ranger Day is observed on ________.
a) July 28
b) July 29
c) July 30
d) July 31

Click here to View Answer
Answer d) July 31. World Ranger Day was created by the International Ranger Federation and was first held in 2007.

7. ‘Mission Niryatak Bano’ campaign has been launched by which state government?
a) Gujarat
b) Rajasthan
c) Madhya Pradesh
d) Uttar Pradesh

Click here to View Answer
Answer b) Rajasthan. The campaign is aimed at registering and handholding the local traders willing to expand their business to foreign countries, in six steps.

8. Who won the Will Eisner Comic Industry Award recently?
a) Anand Radhakrishnan
b) Manoj Sinha
c) Varun Subramaniyan
d) Karthik Velayutham

Click here to View Answer
Answer a) Anand Radhakrishnan. Radhakrishnan shares the award with UK-based colourist John Pearson.

9. Who has been awarded with the prestigious Maharashtra Bhushan award 2021?
a) Sachin Tendulkar
b) Arvind Kejriwal
c) Asha Bhosle
d) Amitabh Bachan

Click here to View Answer
Answer c) Asha Boshle. The Maharashtra Bhushan Selection Committee chaired by Chief Minister Uddhav Thackeray has unanimously selected legendary playback singer Asha Bhosle for the prestigious award.

10. CORPAT is a Naval Exercise between India and __________.
a) Sri Lanka
b) Singapore
c) Indonesia
d) Phillippines

Click here to View Answer
Answer c) Indonesia. The 36th edition of CORPAT between India and Indonesia is being held on 30 and 31 July 2021, in the Indian Ocean region. The Indian Naval Ship (INS) Saryu, an indigenously built Offshore Patrol Vessel and Indonesian Naval Ship KRI Bung Tomo is undertaking coordinated patrol (CORPAT).

11. KVIC and BSF launch Project BOLD in Jaisalmer to combat desertification and boost the rural economy. BOLD – Bamboo Oasis on ________ Lands
a) Desert
b) Drought
c) District
d) Developmental

Click here to View Answer
Answer b) Drought.

12. World Day Against Trafficking in Persons is observed on _________.
a) July 28
b) July 29
c) July 30
d) July 31

Click here to View Answer
Answer c) July 30. The 2021 theme for World Day Against Trafficking in Persons is Victims’ Voices Lead the Way.

13. International Tiger Day is observed on __________.
a) July 28
b) July 29
c) July 30
d) July 31

Click here to View Answer
Answer b) July 29. The theme/Slogan for the 2021 International Tiger Day celebration is “Their Survival is in our hands”.

Leave a Comment