Current Affairs Quiz – July 27 & 28 2018

Current Affairs Quiz – July 27 & 28 2018

1. Which country has planned to establish an “Arab NATO” force?
a) Russia
b) China
c) Japan
d) US

Click here to View Answer
Answer d) US. The US is planning to establish an “Arab NATO” force to counter Iran’s military expansion in the region, a spokesperson for the US National Security Council said.

2. Which country women’s compound archery team has reached world rank 1 position?
a) US
b) China
c) India
d) Japan

Click here to View Answer
Answer c) India. Indian women’s compound archery team created history by becoming the world rank one side in the category.

3. Who has become the first Indian political figure to lead a party for 50 years?
a) M Karunanidhi
b) V. Narayanasamy
c) Shri Naveen Patnaik
d) Km. Mamata Banerjee

Click here to View Answer
Answer a) M Karunanidhi. DMK President M Karunanidhi became the first Indian political figure to lead a party for 50 years. Elected as DMK chief on July 27, 1969, the 94-year-old leader has served as the Chief Minister of Tamil Nadu five times.

4. Sixth India-UK Science & Innovation Council Meeting Held In _________.
a) Mumbai
b) New Delhi
c) Chennai
d) Pune

Click here to View Answer
Answer b) New Delhi. The 6th India-UK Science & Innovation Council (SIC) meeting held in New Delhi discussed a range of issues on S&T cooperation between the two countries.

5. India’s Bharat Vatwani won 2018 Ramon Magsaysay award, who is a __________?
a) Social Servicer
b) Politician
c) Psychiatrist
d) Lyricist

Click here to View Answer
Answer c) Psychiatrist . Two Indians Bharat Vatwani, Sonam Wangchuk won 2018 Ramon Magsaysay Award, the Asian version of the Nobel Prize. Bharat Vatwani is a psychiatrist who works for the mentally-ill street persons.

6. Swapan Sarkar passed away at 67, is associate with___________.
a) Scientist
b) Actor
c) Doctor
d) Sports Journalist

Click here to View Answer
Answer d) Sports Journalist. Veteran sports journalist Swapan Sarkar passed away due to diabetic complications. He was 67 years old. He worked for a number of dailies and was also the Delhi sports correspondent of Ananda Bazaar Patrika (ABP) from mid-1990’s.

7. Who has been appointed as the Chancellor of Pondicherry University?
a) Nitin Gadkari
b) Venkaiah Naidu
c) Arun Jaitley
d) Rajnath Singh

Click here to View Answer
Answer b) Venkaiah Naidu. Vice-President M. Venkaiah Naidu is appointed as the Chancellor of Pondicherry Central University by the President, Ram Nath Kovind, in his capacity as Visitor of the university. The term of the Chancellor will be five years.

8. Which state has launched country’s first State-Run All-Woman Hotel?
a) Andhra Pradesh
b) Kerala
c) Tamil Nadu
d) Karnataka

Click here to View Answer
Answer b) Kerala. A flagship project of the Kerala Tourism Development Corporation (KTDC). The hotel will come up within six months at the KTDC complex. India’s public sector hotel run entirely by women for women is claimed to be the first such in the country. The project was a ‘milestone initiative’ of KTDC, considering its purpose, security features and facilities of global standards at affordable rates.

9. Who has became the youngest woman from India to reach Mount Kilimanjaro, in three days?
a) Shivangi Pathak
b) Anu Prasanth
c) Sri Pathak
d) Sherin Vinoth

Click here to View Answer
Answer a) Shivangi Pathak. Shivangi Pathak, the 17-year-old from Haryana, who became the youngest woman from India to reach the peak of Mount Everest from Nepal side, has now scaled Africa’s highest peak, Mount Kilimanjaro, in three days. Tanzania’s Mount Kilimanjaro measures 5,895 metres in height.

10. BAN2401, a new drug for __________.
a) Diabetes
b) Cancer
c) Alzheimer disease
d) Autoimmune Diseases

Click here to View Answer
Answer c) Alzheimer disease. 17. BAN2401, a new drug for Alzheimer disease. BAN2401, a new drug that reduces plaques in the brain and slows down the cognition for Alzheimer disease has been introduced by Eisai, a Japan-based company and Biogen, based in Cambridge, Massachusetts.

11. Which Space agency is planning to launch world’s first mission to touch the Sun?
a) ISRO
b) China Space Agency
c) Russian Space Agency
d) NASA

Click here to View Answer
Answer d) NASA. Mankind’s first mission to the Sun, Parker Solar Probe, a car sized probe, will study the Sun closer than any human-made object ever has. This mission is expected to take off no earlier than August 6.

12. Sierra Leone is located in which continent?
a) Asia
b) Australia
c) South America
d) Africa

Click here to View Answer
Answer d) Africa. A new Ebola virus has been found in bats in Sierra Leone. Two years before an outbreak of Ebola killed over 11,000 across West Africa.

Leave a Comment