Current Affairs Quiz – July 14 2020

Current Affairs Quiz – July 14 2020

1. Haldia port is situated in____________.
a) Kolkata
b) Chennai
c) Vishakapatnam
d) Mumbai

Click here to View Answer
Answer a) Kolkata. The central government on July 14 announced that it has approved Rs. 107 crores for the modern and advanced firefighting facilities at the Haldia dock complex of Kolkata Port.

2. Which country has dropped India from Chahbahar Rail Project, reports funding delay?
a) Afghanistan
b) Iran
c) Syria
d) Iraq

Click here to View Answer
Answer b) Iran. India has been dropped out from the construction of a railway line from Chahbahar port to Zahedan, along the border with Afghanistan, as the Iranian government has decided to proceed with the construction on its own.

3. Who has been appointed India’s next Ambassador to Bangladesh?
a) Barath Nivas
b) Sena Shan
c) Riva Ganguly Das
d) Vikram Doraiswami

Click here to View Answer
Answer d) Vikram Doraiswami. He is currently serving as additional secretary in-charge of international organisations and summits at the headquarters of the external affairs ministry in Delhi.

4. Mohun Bagan Ratna award is associated with which field?
a) Science
b) Journalism
c) Agriculture
d) Sports

Click here to View Answer
Answer d) Sports. According to ATK-Mohun Bagan club, Hockey legend Gurbux Singh and former first-class cricketer Palash Nandi will receive this year’s Mohun Bagan Ratna.

5. Who has been appointed as interim CEO of BCCI?
a) Rahul Ravinde
b) Chandra Hasana
c) Hemang Amin
d) Rahul Johri

Click here to View Answer
Answer c) Hemang Amin. He will replace Rahul Johri who recently resigned as the chief executive officer (CEO) of BCCI and his resignation was accepted by the BCCI office-bearers.

6. Who won Styrian Grand Prix 2020?
a) John Steffin
b) Valtteri Bottas
c) Lewis Hamilton
d) Max Verstappen

Click here to View Answer
Answer c) Lewis Hamilton. It was the second race of the 2020 Formula One World Championship and the first running of the Styrian Grand Prix.

7. Who won Von Karman Award 2020?
a) K Sivan
b) CM Bodge
c) OM Birla
d) Ratan Tata

Click here to View Answer
Answer a) K Sivan. Indian Space Research Organisation(ISRO) Chief, Kailasavadivoo Sivan has named for Von Karman Award 2020 by the International Academy of Astronautics (IAA). The Von Karman Award is known as the highest distinction of the IAA. Dr K. Sivan is going to receive an award in March 2021 at Paris France.

8. Which state has awarded “Elites Excellence Awards 2020”?
a) Uttar Pradesh
b) Chattisgarh
c) Odisha
d) Meghalaya

Click here to View Answer
Answer b) CHattisgarh. Chief Minister Darpan website and mobile app prepared for monitoring Chhattisgarh Government’s ambitious Suraji Gaon Scheme and other flagship schemes, has been awarded “Elites Excellence Awards-2020” at the national level.

9. Who has bagged Mohun Bagan Lifetime Achievement Award 2020?
a) PT Usha
b) Anju George
c) Ajay Kumar
d) Ashok Kumar

Click here to View Answer
Answer d) Ashok Kumar.Ashok Kumar, a key member of India’s 1975 World Cup-winning hockey team, will be conferred with the Lifetime Achievement Award by city football club Mohun Bagan.

10. Who has bagged ‘Infra Business Leader of the Year’ 2020?
a) Indra Nooyi
b) Shiv Nadar
c) Ved Parkash Dudeja
d) Sabith Salam

Click here to View Answer
Answer c) Ved Parkash Dudeja. Ved Parkash Dudeja, vice chairman, Rail Land Development Authority (RLDA) was recently awarded the coveted ‘Infra Business Leader of the Year’ award for 2020 by the Rail Infra and Mobility Business Digital Awards (RIMBDA).

Leave a Comment