Current Affairs Quiz – July 10 & 11 2020

Current Affairs Quiz – July 10 & 11 2020

1. Which Arab nation will become the first one to launch a Mars probe on July 15?
a) UAE
b) Saudi Arabia
c) Qatar
d) Bahrain

Click here to View Answer
Answer a) UAE. The UAE’s Mars probe aims to provide a comprehensive image of the weather dynamics in Mars’ atmosphere and pave the way for scientific breakthroughs.

2. ”Pure for Sure” campaign has launched by__________.
a) Madhya Pradesh
b) Tamil nadu
c) Kerala
d) Rajastan

Click here to View Answer
Answer d) Rajastan. A week-long campaign has been launched in Rajasthan to ensure purity of milk and its products, state health minister Raghu Sharma said.

3. Which state has topped in market borrowings among States so far, in 2020-21?
a) Kerala
b) Karnataka
c) Andhra Pradesh
d) Tamil Nadu

Click here to View Answer
Answer d) Tamil Nadu. According to data from the Reserve Bank of India (RBI), Tamil Nadu has raised ₹30,500 crores in the fiscal 2020-21 and has topped market borrowings among States in the country.

4. “Digital Haat” for sacrificial animals -launched by______________.
a) India
b) Bangladesh
c) Pakistan
d) Nepal

Click here to View Answer
Answer b) Bangladesh. ‘Digital Haat‘ platform has been launched by the government of Bangladesh for online sale and purchase of sacrificial animals ahead of the festival of Eid-Ul-Azha.

5. India secured __________ rank in cancer preparedness among 10 Asia-Pacific countries, EIU.
a) Second
b) Third
c) Eighth
d) Tenth

Click here to View Answer
Answer c) Eighth. India has been ranked eighth for cancer preparedness among 10 Asia-Pacific countries, according to a new report.

6. Amadou Gon is passed away, who was a Prime minister of ____________.
a) Mali
b) Cameroon
c) Ivary Coast
d) Senegal

Click here to View Answer
Answer c) Ivary Coast. Amadou Gon Coulibaly, Ivory Coast’s prime minister and the governing party’s candidate for an October presidential election, died , just days after returning from two months of medical treatment in France.

7. The _______ NTPC unit has emerged as the country’s top-performing unit in the first quarter of the financial year, according to data released by the Central Electricity Authority (CEA).
a) Oldest
b) Largest
c) Latest
d) Smallest

Click here to View Answer
Answer a) Oldest. NTPC Singrauli Unit 1, the oldest NTPC unit has emerged as the country’s top-performing unit in the first quarter of the financial year, according to data released by the Central Electricity Authority (CEA).

8. The first unit of the station started generating on __________ and continues to serve the country with exceptional performance.
a) January 15, 1982
b) April 14, 1982
c) February 13, 1982
d) March 12, 1982

Click here to View Answer
Answer c) c) February 13, 1982. The station’s first unit began generating on 13 February 1982 and continues to serve the country with exceptional results.

9. National Fish Farmers Day is observed on_____________.
a) July 10
b) June 23
c) August 19
d) March 07

Click here to View Answer
Answer a) July 10.

10. National Fish Farmers Day 2020 is Celebrated in India, It is the _______ Year of the Celebration.
a) 65th
b) 64th
c) 63rd
d) 62nd

Click here to View Answer
Answer c) 63rd.

11. World Population Day is observed on_______________.
a) June 10
b) July 11
c) September 04
d) November 08

Click here to View Answer
Answer b) July 11. Inspired by the ‘The Day of Five Billion (observed on 11th July 1987 as an approximate day when the world population crossed 5 billion)’, the World Population Day was established in 1989 as an initiative taken by the Governing Council of the United Nations Development Programme (UNDP), and was observed first on 11th July 1989.

12. Who has been appointed as top US agriculture firm’s Acting Director?
a) Jenny Hoppe
b) Steny Hoyer
c) Jim Clyburn
d) Parag Chitnis

Click here to View Answer
Answer d) Parag Chitnis . Indian American scientist, Dr Parag Chitnis has been appointed as the Acting Director of top US agriculture research firm, the prestigious National Institute of Food and Agriculture (NIFA).

13. Which country battalion won UNIFIL environment award ?
a) USA
b) India
c) China
d) Nepal

Click here to View Answer
Answer b) India. Indian battalion (INDBATT) has stationed with the United Nations Interim Force in Lebanon (UNIFIL) has won an environment award for a project that aims to decrease waste generation, reuse plastic, build greenhouses and compost pits.

14. Which state’s police station has been ranked as one of the best Police Stations of the country?
a) Himachal Pradesh
b) Arunachal Pradesh
c) Assam
d) Uttarakhand

Click here to View Answer
Answer a) Himachal Pradesh. Nadaun Police Station, Himachal Pradesh has been ranked as one of the best Police Stations of the country and the best Police Station of the State. Nadaun Police Station is situated at Hamirpur district, Himachal Pradesh.

15. Who has been appointed as President of Hockey India?
a) Gyanendro Ningombam
b) Vijay Singh
c) Amrinder yadav
d) Pankaj Advani

Click here to View Answer
Answer a) Gyanendro Ningombam. This was following the resignation letter of Mohd Mushtaque Ahmad received by Hockey India on 7 July 2020 due to his personal and family commitments.

16. Google Plus relaunched by Google as “____________”.
a) Google #
b) Google Pro
c) Google Currents
d) Google Page

Click here to View Answer
Answer c) Google Currents. “Google+” a social networking platform of internet search giant “Google” has been rebranded as “Google Currents”. Google Currents is a platform which enables its users to connect with their colleagues, exchange documents.

Leave a Comment