Current Affairs Quiz – July 05 & 06 2020

Current Affairs Quiz – July 05 & 06 2020

1. Who launched Elyments, First Indian Social Media Super App?
a) PM Modi
b) P Jaishankar
c) Venkaiah Naidu
d) Nirmala Sitharaman

Click here to View Answer
Answer c) Venkaiah Naidu. Vice President of India M Venkaiah Naidu is to launch Elyments, the first Indian Social Media Super App, on 5th July 2020. More than 1000 IT professionals jointly created the indigenous first social media super-app.

2. Who has been appointed as Chief Executive Officer for UK India Business Council ?
a) Harinder Reddy
b) Joshua M
c) Samuel John
d) Jayant Krishna

Click here to View Answer
Answer d) Jayant Krishna. He takes over from Richard Heald, OBE who held the position at the Council for a term of 10 years. Heald will step in to the role of Chair from September 1, 2020.

3. Who is the new Prime minister of France?
a) Emmanuel Macron
b) Morris Johnson
c) Edouard Philippe
d) Jean Castex

Click here to View Answer
Answer d) Jean Castex. French President Emmanuel Macron has named Jean Castex, who coordinated France’s reopening strategy after the coronavirus lockdown, as the country’s new prime minister, according to the Elysee Palace.

4. Which city will get world’s 3rd largest cricket stadium with 75,000 capacity?
a) Paris
b) Jaipur
c) Rome
d) Chennai

Click here to View Answer
Answer b) Jaipur. Sharma informed that this will be the third largest stadium after the Motera Stadium in Ahmedabad and the Melbourne Cricket Ground in Australia. While Motera has a seating capacity of 1.10 lakh, the MCG can accommodate 1.02 lakh spectators.

5. Who has been appointed Head Coach Of Puducherry Cricket Team?
a) Aavishkar Salvi
b) SreeShanth
c) Balaji
d) Muthaiah Muralidharan

Click here to View Answer
Answer a) Aavishkar Salvi. The development was confirmed by a Cricket Association of Pondicherry (CAP) official who also informed that former Mumbai first-class cricketer Onkar Khanvilkar will be assistant coach and former Rajasthan keeper Dishant Yagnik will don the role of a fielding coach.

6. Asia’s Largest Solar Plant will be inaugurated by which country?
a) India
b) China
c) Russia
d) Japan

Click here to View Answer
Answer a) India. This was informed on 5th July 2020 by the Chief Minister of Madhya Pradesh Shivraj Singh Chouhan. To date, the 750 MW Rewa Ultra Mega Solar Power Project is the largest single-site solar power projects in India and also in Asia.

7. With Which country, India signed 5 MoUs for Developing Educational Infrastructure?
a) Indonesia
b) Afghanistan
c) Myanmar
d) Bangladesh

Click here to View Answer
Answer b) Afghanistan. The 5 MoUs consisted of Tripartite Agreements that were signed between the Government of India, Afghanistan’s Ministry of Economy and Afghanistan’s Ministry of Education.

8. ‘Mission Vriksharopan-2020’ launched by Which Indian State?
a) Madhya Pradesh
b) Odisha
c) Uttar Pradesh
d) Maharastra

Click here to View Answer
Answer c) Uttar Pradesh. The Chief Minister of Uttar Pradesh Yogi Adityanath has inaugurated a programme under which the State Government of Uttar Pradesh has set a target to plant more than 25 crore sapling across the state.

9. World’s Largest COVID-19 Treatment Facility Inaugurated in Which city?
a) Texas
b) Wuhan
c) Moscow
d) New Delhi

Click here to View Answer
Answer d) New Delhi. 10,000 bed Sardar Patel COVID Care Centre and Hospital (SPCCCH) was inaugurated in New Delhi on 5th July 2020.

10. ‘Intzaar Aap Ka’ Social Media Campaign by Madhya Pradesh for?
a) Covid Affected People
b) Tourism
c) Street Vendors
d) All the above

Click here to View Answer
Answer b) Tourism. The name of the campaign is ‘Intzaar Aap Ka’ meaning ‘Waiting for You’. The campaign will be conducted by describing the characteristics of the tourism destinations in Madhya Pradesh through photographs and videos.

11. Who has been appointed as Director General Railway Health Services (DG RHS) ?
a) Bishnu Prasad
b) Vishnu Raj
c) Yash Pandit
d) Maridas Vishagan

Click here to View Answer
Answer a) Bishnu Prasad . He joined at the apex post of the Health Department in the Railway Board. Prior to this, Dr. Nanda was serving as Principal Chief Medical Director, Southern Railway.

12. According to UN Report, what is the rank of India in contributor to e-waste in 2019?
a) First
b) Second
c) Third
d) Fourth

Click here to View Answer
Answer c) Third. India, with 3.2 million tonnes, was third.

13. According to UN Report, which country topped in contributor to e-waste in 2019?
a) USA
b) UK
c) Japan
d) China

Click here to View Answer
Answer d) China. China was the biggest contributor to e-waste in the world, contributing 10.1 million tonnes of e-waste. United States was second with 6.9 million tonnes.

14. When do we observe World Zoonoses Day?
a) July 01
b) July 03
c) July 06
d) July 08

Click here to View Answer
Answer c) July 06. World Zoonoses Day is held every year on July 6. The day commemorates July 6, 1885, when Louis Pasteur successfully administered the first vaccine against Rabies virus, a zoonotic disease.

15. What is the theme for World Zoonoses Day 2020?
a) Raises awareness for the risk of zoonotic diseases
b) Maintain Healthy life style
c) Social distance for all time
d) None of these

Click here to View Answer
Answer a) Raises awareness for the risk of zoonotic diseases.

16. Ennio Morricone who passed away at 91, is associated with which field?
a) Cinema
b) Sports
c) Science
d) None of these

Click here to View Answer
Answer a) Cinema. He had composed the score for ‘The Good, the Bad and the Ugly,’ which is considered to be one of the most influential soundtracks in history.

Leave a Comment