Current Affairs Quiz – July 04 2020

Current Affairs Quiz – July 04 2020

1. Who launched Digital India AatmaNirbhar Bharat App?
a) Ministry of Electronics and Information Technology
b) Niti Aayog
c) Ministry of Science & Technology
d) a & b

Click here to View Answer
Answer d) a & b. The innovation challenge aims at encouraging tech & startup communities to create world-class Made in India Apps. Under the challenge, innovators are invited to develop apps in eight categories.

2. Fit Hai to Hit Hai India is launched for ________.
a) School children
b) Athletes
c) Youth
d) Adults

Click here to View Answer
Answer a) School Children. The Fit India Talks sessions are being organized in association with the Sports Authority of India and the Ministry of Human Resource Development.

3. Zoya Khan is India’s first transgender operator of a Common Service Centre (CSC), belongs to which Indian State?
a) Himachal Pradesh
b) Gujarat
c) Assam
d) Odisha

Click here to View Answer
Answer b) Gujarat. Her vision is to support transgender community in making them digitally literate and give them better opportunities,” he added.

4. Sports Ministry to launch TOPS for Junior Athletes, What is the full form of TOPS?
a) Training of Opium Podium Scheme
b) Target Operation Process Scheme
c) Target Opium Podium Scheme
d) Target Operation Podium Scheme

Click here to View Answer
Answer c) Target Opium Podium Scheme . The scheme will groom the junior athletes for 2024 and 2028 Olympics.

5. When is the International Day of Cooperatives observed?
a) 4 July
b) 7 July
c) 9 July
d) 10 July

Click here to View Answer
Answer a) 4 July. The day aims to raise awareness of cooperatives and extend the partnerships between the international cooperative movement and other organizations.

6. Who inaugurated Dhamma Chakra Day?
a) Ram Nath Kovind
b) M. Venkaiah Naidu
c) Narendra Modi
d) Tenzin Gyatso

Click here to View Answer
Answer a) Ram Nath Kovind.

7. AIR to broadcast its first-ever ‘News Magazine’ programme in which language?
a) Tamil
b) Hindi
c) Marathi
d) Sanskrit

Click here to View Answer
Answer d) Sanskrit. The All India Radio (AIR) will broadcast its first- ever ‘News Magazine’ programme in Sanskrit on Saturday which will have news from the world of Sanskrit and prominent developments of the week, a statement said.

8. Which country has become first major economy to phase out coal and nuclear?
a) Sweden
b) Geneva
c) Germany
d) Italy

Click here to View Answer
Answer c) Germany. Bills approved by both houses of parliament Friday envision shutting down the last coal-fired power plant by 2038 and spending some 40 billion euros ($45 billion) to help affected regions cope with the transition.

Leave a Comment