Current Affairs Quiz – July 02 2019

Current Affairs Quiz – July 02 2019

1. Which State government has started DASTAK campaign against communicative diseases Acute Encephalitis Syndrome?
a) Maharastra
b) Madhya Pradesh
c) Uttar Pradesh
d) Jharkhand

Click here to View Answer
Answer c) Uttar Pradesh. Uttar Pradesh State government has started DASTAK campaign against communicative diseases Acute Encephalitis Syndrome (AES) and Japanese Encephalitis (JE) disease on 1 July in the State. DASTAK campaign will run from 1st to 31st July.

2. Vaibhav Yadav won WBC Asia title, is associated with____________.
a) Boxing
b) Swimming
c) Karate
d) Ludo

Click here to View Answer
Answer a) Boxing. Indian pro boxer Vaibhav Yadav became World Boxing Council (WBC) Asia silver Welterweight Champion after winning the title bout held in Pattaya, Thailand.

3. Garuda-VI is Joint Air Exercise between__________.
a) India and Japan
b) India and French
c) Srilanka and French
d) Srilanka and China

Click here to View Answer
Answer b) India and French. Indian Air Force (IAF) and Armée de l’Air (French Air Force) are participating in Garuda VI, a bilateral air exercise at Mont de Marsan in France.

4. Which state has declared ‘Disturbed Area’ under AFSPA for 6 more months?
a) Sikkim
b) Jammu and Kashmir
c) Nagaland
d) Kerala

Click here to View Answer
Answer c) Nagaland. Centre has declared entire State of Nagaland a ‘disturbed area’ for a period of 6 more months under Armed Forces (Special Powers) Act (AFSPA) with effect from 30 June 2019. The central government opinion was notified by Union Ministry of Home Affairs (MHA).

5. Cirrochroa thais has been officially declared as state butterfly of __________.
a) Kerala
b) Manipur
c) Tamil Nadu
d) Telangana

Click here to View Answer
Answer c) Tamil Nadu. Butterfly species Tamil yeoman (Cirrochroa thais) has been officially declared as state butterfly of Tamil Nadu. The southern State formally notified this by an order on lines of the State Tree (Palm), Bird (Emerald Dove), Flower (Gloriosa) and Animal (Nilgiri Tahr).

6. Who cricket player has become leading run-getter in 2019 World Cup?
a) John Bairstow
b) Hyder Ali
c) Chris Gayle
d) Rohit Sharma

Click here to View Answer
Answer d) Rohit Sharma. Indian opener Rohit Sharma on Tuesday surpassed David Warner (currently 516) to become the leading run-getter in the ongoing World Cup after scoring his fourth hundred of the tournament.

7. Who has been appointed as Union Minister of Information and Broadcasting?
a) P Jai Shankar
b) Arjun Munda
c) Smrithi Irani
d) Prakash Javadekar

Click here to View Answer
Answer d) Prakash Javadekar. Union Minister of Information and Broadcasting Prakash Javadekar reviewed Ministry’s prestigious project of National Film Heritage Mission (NFHM) and various activities undertaken under the project in a meeting held at National Film Archives of India (NFAI) in Pune, Maharashtra.

8. Who has become 1st sitting US president to enter North Korea?
a) Donald Trump
b) Barack Obama
c) Bill Clinton
d) George Bush

Click here to View Answer
Answer a) Donald Trump. United States President Donald Trump became 1st sitting US president to set foot in Democratic People’s Republic of Korea (or North Korea) when he met its leader, Kim Jong Un, in Demilitarised Zone (DMZ) between North Korea and South Korea.

About the author

Vignesh

Vignesh Sathyan is the Founder of Day Today GK, a portal that helps Aspirants who are preparing for Competitive Exams.

You can reach him at sathyan@daytodaygk.com

Leave a Comment