Current Affairs Quiz – January 31 2020

Current Affairs Quiz – January 31 2020

1. Indian National Commission for Cooperation with UNESCO held in____________.
a) Mumbai
b) Pune
c) New Delhi
d) Chennai

Click here to View Answer
Answer c) New Delhi. Indian Commission for Cooperation with UNESCO (INCCU) was chaired by the Union Human Resource Development Minister Shri Ramesh Pokhriyal “Nishank”.

2. SAMPRITI-IX – a joint Military Exercise between India and ____________.
a) Sri Lanka
b) Bangladesh
c) Nepal
d) Japan

Click here to View Answer
Answer b) Bangladesh. A Joint Military Exercise between India and Bangladesh is to be held at Umroi, Meghalaya between 3rd February, 2020 and 16th February, 2020. The exercise is called “SAMPRITI”.

3. According to the survey conducted by Transparency International, Which state has topped in budget formulation?
a) Assam
b) Odisha
c) Arunachal Pradesh
d) Maharastra

Click here to View Answer
Answer a) Assam. According to the survey conducted by Transparency International, Assam tops in terms of budget formulation followed by Odisha and Andhra Pradesh. The states that were ranked lower in terms of budget formulation are Goa, Maharashtra and Punjab.

4. According to the United National Development Programme (UNDP), Which state has emerged the best performing states in terms of achieving Sustainable Development Goals (SDG)?
a) Punjab
b) Maharastra
c) Uttarkhand
d) Telangana

Click here to View Answer
Answer d) Telangana. According to the United National Development Programme (UNDP), Telangana has emerged the best performing states in terms of achieving Sustainable Development Goals (SDG).

5. Surajkund Mela-International Crafts Fair organized by ____________.
a) Punjab
b) Uttar Pradesh
c) Tamil Nadu
d) Haryana

Click here to View Answer
Answer d) Haryana. President Ram Nath Kovind will inaugurate the 34th Surajkund International Crafts Fair. The fair is being organized by the Haryana Government in Faridabad. Around 20 countries and the states of India are participating in the fair.

6. Who has become first ever hockey player to win World Games Athlete of the Year’ award?
a) Uma Devi
b) Rani Rampal
c) Divya Dharshini
d) Sonia Sampal

Click here to View Answer
Answer b) Rani Rampal. Indian women’s team captain Rani Rampal became the first-ever hockey player to win the prestigious ‘World Games Athlete of the Year’ award.

7. Who has been appointed CEO of global tech giant IBM?
a) Sanjay Moorthi
b) Arvind Krishna
c) Ajay Kumar A
d) Hari Krishna

Click here to View Answer
Answer b) Arvind Krishna. The 57-year-old will take over on April 6. “I am thrilled and humbled to be elected as the next Chief Executive Officer of IBM, and appreciate the confidence that Ginni and the Board have placed in me,” Krishna said in a press statement released by IBM.

8. Ficci survey projects FY20 GDP growth to________in FY21.
a) 5%
b) 5.1%
c) 5.3%
d) 5.5%

Click here to View Answer
Answer d) 5.5.%. Industry body Ficci said its Economic Outlook Survey has projected the country’s annual median GDP growth for 2019-20 at 5 per cent, in line with the projections made by the National Statistical Organisation (NSO).

9. RFID – in this “R” represents______________.
a) Required
b) Reserved
c) Radio
d) Regulators

Click here to View Answer
Answer c) Radio. Keeping on track the implementation of latest Radio-frequency identification (RFID) technology, to accurately track and trace Railway movement across the country with focus on safety.

10. Wipro headquarter is situated in_______________.
a) India
b) USA
c) China
d) Japan

Click here to View Answer
Answer a) India. Wipro said its CEO Abidali Neemuchwala has resigned due to family commitments, a year before his term was scheduled to end, but that he would stay on until a successor was appointed. Analysts say a slew of internal candidates could be in the running.

Leave a Comment