Current Affairs Quiz – January 29′ 2017

1.Centre has decide to spend how much amount in the development of 1253 km of road in Assam into National Highway?
a) Rs. 11,000 crore
b) Rs. 25,000 crore
c) Rs. 10,000 crore
d) Rs 15,000 crores

Click here to View Answer
Answer d) Rs 15,000 crores
The Centre will invest Rs 15,000 crores to develop 1,253 kilometres of roads in Assam into National Highways over the next few years.

2.National Immunization Day 2017 was observed on which date?
a) 27 January
b) 28 January
c) 29 January
d) 30 January

Click here to View Answer
Answer c) 29 January
29 January 2017 is National Immunization Day. President Pranab Mukherjee has launched the countrywide programme for 2017 by administering polio drops to children aged below five years at a function in Rashtrapati Bhavan.

3.Which city is hosting 1st North East Investors’ Summit?
a) Shillong
b) Gangtok
c) Guwahati
d) Dispur

Click here to View Answer
Answer a) Shillong
Minister Smt. Smriti Zubin Irani inaugurated the 1st North East Investors Summit, organized jointly by the Ministry of Textiles and the Ministry of DoNER, at the State Convention Centre, in Shillong.

4.Who has won the 2017 Women’s singles Australian Open tennis tournament?
a) Simona Halep
b) Serena Williams
c) Venus Williams
d) Angelique Kerber

Click here to View Answer
Answer b) Serena Williams
Serena Williams won 6-4 6-4 to surpass her elder Sibling Venus Williams in Women’s single title at the Australian Open 2017 in Melbourne on January 29, 2017.

5.Expand the term TROPEX with reference to Indian Navy?
a) Target Readiness Operational Exercise
b) Theatre Readiness Overseas Exercise
c) Traditional Recurrence Operational Exercise
d) Theatre Readiness Operational Exercise

Click here to View Answer
Answer d) Theatre Readiness Operational Exercise

6.Who is the winner of the Men’s Single Australian Open 2017?
a) Roger Federer
b) Stan Wawrinka
c) Grigor Dimitrov
d) Rafael Nadal

Click here to View Answer
Answer a) Roger Federer
Roger Federer of Switzerland defeated long-time rival Rafael Nadal of Spain, 6-4, 3-6, 6-1, 3-6, 6-4, to win Australian Open 2017 at Melbourne on January 29, 2017.

7.Which becomes the first country in the world to appoint ‘Digital Ambassador’ ?
a) USA
b) Australia
c) Switzerland
d) Denmark

Click here to View Answer
Answer d) Denmark
Denmark will become the first country in the world to appoint a special “digital ambassador” to work on building ties with the globe’s tech giants, according to the country’s foreign minister.

8.India’s largest start-up incubator will be set up in which city?
a) Bengaluru
b) Hubballi
c) Jamnagar
d) Rajkot

Click here to View Answer
Answer b) Hubballi
The Deshpande Foundation, the philanthropy arm of Silicon Valley entrepreneur Gururaj ‘Desh’ Deshpande, will launch the country’s largest start-up incubation centre here (earlier Hubli), alongside the new campus of information technology giant Infosys.

9.Which is the first Grand Slam tennis tournament of the year?
a) US Open
b) Australian Open
c) French Open
d) Wimbledon Open

Click here to View Answer
Answer b) Australian Open

10.Which Indian doctor has been selected for the 2017 Ophthalmology Hall of Fame?
a) C P Thakur
b) Gullapalli N. Rao
c) Lakshmanaswami Mudaliar
d) Aroup Chatterjee

Click here to View Answer
Answer b) Gullapalli N. Rao
Dr. Gullapalli N. Rao, the founder and chair of the LV Prasad Eye Institute (Hyderabad), has been selected to the 2017 Ophthalmology Hall of Fame instituted by the American Society of Cataract and Refractive Surgery (ASCRS).

Leave a Comment