Current Affairs Quiz – January 28′ 2017

1.Who has been appointed as the new chancellor of Nalanda University?
a) Vijay Bhatkar
b) George Yeo
c) Sugata Bose
d) G S Reddy

Click here to View Answer
Answer a) Vijay Bhatkar

2.India’s 1st post office passport kendra in which city-
a) Mumbai
b) New delhi
c) Mysuru
d) kochi

Click here to View Answer
Answer c) Mysuru

3.The Government of India (GoI) has recently signed white shipping agreement with which country?
a) Brazil
b) China
c) France
d) Germany

Click here to View Answer
Answer c) France
The Government of India (GoI) has recently signed White Shipping Agreement (WSA) with France to enable information sharing on maritime traffic and maritime domain awareness in the Indian Ocean Region (IOR) amid China’s expanding naval forays in the area where India wants to establish itself as the net security provider.

4.Who is the Chairman of the recently reconstituted Target Olympic Podium committee?
a) PT Usha
b) Karnam Malleshwari
c) Abhinav Bindra
d) Rajyavardhan Singh

Click here to View Answer
Answer c) Abhinav Bindra

5.The 2017 Brahmaputra Literary festival has been organized by the Government of which state on January 28, 2017?
a) Andhra Pradesh
b) Haryana
c) Assam
d) Arunachal Pradesh

Click here to View Answer
Answer c) Assam

6.What is the name of the wealth management product launched by SBI in Kochi?
a) SBI Exclusive
b) SBI Mingle
c) SBI SELECT
d) SBI Exclusif

Click here to View Answer
Answer d) SBI Exclusif
State Bank of India (SBI) has launched ‘SBI Exclusif,’ its wealth management offering, in Kochi. It will be rolled out in other cities in the state during the course of the year.

7.Which bank has signed a MoU with Tirth Agro Technology on agricultural mechanisation?
a) HDFC Bank
b) Karnataka Bank
c) Kerala Bank
d) State Bank of India

Click here to View Answer
Answer b) Karnataka Bank

8.President Pranab Mukherjee appointed Banwarilal Purohit, the Governor of which state-
a) Uttar Pradesh
b) Assam
c) CGujarat
d) West Bengal

Click here to View Answer
Answer b) Assam

9.The General Anti-Avoidance (GAAR) Rule is scheduled to be effective from which date?
a) February 1, 2017
b) April 1, 2017
c) March 1, 2017
d) May 1, 2017

Click here to View Answer
Answer b) April 1, 2017
The Centre has reiterated that the General Anti Avoidance Rules – aimed at curbing tax avoidance. The General Anti Avoidance Rule (GAAR) provisions shall be effective from the Assessment Year 2018-19 onwards, i.e. Financial Year 2017-18 onwards.

10.What is India’s rank in Corruption Perception Index 2016?
a) 78
b) 76
c) 79
d) 77

Click here to View Answer
Answer c) 79
India has been ranked 79th among 176 countries in the Corruption Perception Index 2016 released by the Transparency International organisation.

Leave a Comment