Current Affairs Quiz – January 26′ 2017

1.What is the theme of the 2017 National Voters Day (NVD)?
a) Empowering young and future events
b) Inclusive and qualitative participation
c) Easy Registration, Easy Correction
d) Ethical Voting

Click here to View Answer
Answer a) Empowering young and future events
National Voters Day (NVD) -January 25

2.Which online travel portal has launched India’s first social luxury travel magazine “Luxury Travel Times”?
a) Cleartrip
b) Goibibo
c) Ixigo
d) MakeMyTrip

Click here to View Answer
Answer d) MakeMyTrip
An Indian online travel company, MakeMyTrip has launched India’s first-ever social luxury travel magazine ‘Luxury Travel Times’.

3.Who has been bestowed with the highest peace time gallantry decoration “Ashok Chakra” on the 68th Republic Day of India?
a) Nirbhay Singh
b) Harpreet Sandhu
c) Hangpan Dada
d) Kapil Yadav

Click here to View Answer
Answer c) Hangpan Dada
Havaldar Hangpan Dada has been bestowed with the highest peacetime military decoration award “Ashok Chakra” posthumously by the President Pranab Mukherjee on the 68th Republic Day of India for his selfless service to the nation.The award was received by his wife Chasen Lowang Dada.

4.Mary Tyler Moore, who passed away recently, was the famous Emmy award-winning actress of which country?
a) United States
b) Norway
c) Portugal
d) France

Click here to View Answer
Answer a) United States

5.Which state has launched a special scheme ‘Dulari Kanya’ to check infant mortality in the state?
a) Assam
b) Arunachal Pradesh
c) Goa
d) Manipur

Click here to View Answer
Answer b) Arunachal Pradesh
Governor V Shanmuganathan launched the scheme, under which the government will deposit Rs 20,000 in the bank account of a girl child, born in any government hospital. It would be paid along with the accrued interest after she attains 18 years of her age.

6.Alexander Kadakin who died on January 26, was an embassy to India from which country?
a) France
b) Russia
c) United Kingdom
d) Vietnam

Click here to View Answer
Answer b) Russia
The Russian Ambassador to India Alexander Kadakin passed away on January 26, 2017 at the age of 67.

7.Who inaugurated the national festival Bharat Prav on the occasion of Republic Day celebration on January 26, 2017 at Red Fort in New Delhi?
a) Smt Salja Kumari
b) Shri Manish Tewari
c) Shri Rao Inderjit Singh
d) Dr. Mahesh Sharma

Click here to View Answer
Answer d) Dr. Mahesh Sharma
As part of the Republic Day 2017 Celebrations, the Government of India has organized Bharat Parv at the Red Fort, Delhi from January 26-31, 2017. Bharat Parv is a National festival to showcase country’s diverse culture, cuisines, and handicrafts. Minister of State (Independent charge) for Tourism and Culture, Dr. Mahesh Sharma inaugurated the event.

8.Which state government has launched e-health program “Jeevan Rekha” to provide a centralised database of healthcare information?
a) Chhattisgarh
b) Tamil Nadu
c) Kerala
d) Assam

Click here to View Answer
Answer c) Kerala
The Chief Minister of Kerala, Pinarayi Vijayan has recently launched e-health program “Jeevan Rekha” to create electronic health records of a population in Thiruvananthapuram.

9.What was the theme of the 68th Republic Day celebrated on January 26, 2017?
a) Inclusive Growth for All
b) Sustainable Development with Women Empowerment
c) Skill India and Beti Bachao Beti Padhao
d) Digital India with Digital Citizen

Click here to View Answer
Answer c) Skill India and Beti Bachao Beti Padhao

10.Padma Vibhushan award winner ‘Prof. Udipi Ramachandra Rao’belongs to which field .
a) Spiritualism
b) Public Affairs
c) Science & Engineering
d) Art-Music

Click here to View Answer
Answer c) Science & Engineering
Prof. Udipi Ramachandra Rao, popularly known as U. R. Rao is a space scientist and former chairman of the Indian Space Research Organisation. Presently he is the Chairman of the Governing Council of the Physical Research Laboratory at Ahmedabad and Nehru Planetarium at Bengaluru and chancellor of Indian Institute for Space Science and Technology (IIST) at Thiruvananthapuram.

Leave a Comment