Current Affairs Quiz – January 25 2018

Current Affairs Quiz

1. Who has been elected as the first woman Chairman of Indian Banks’ Association (IBA)?
a) Arundhati Bhattacharya
b) Shikha Sharma
c) Chanda Kochhar
d) Usha Ananthasubramanian

Click here to View Answer
Answer d) Usha Ananthasubramanian. Usha Ananthasubramanian, MD & CEO, Allahabad Bank, has been elected as the first woman Chairman of Indian Banks’ Association (IBA). Ms Usha was elected IBA Chairman for the year 2017-18 by its Managing Committee. Rajnish Kumar, Chairman, State Bank of India was elected as Deputy Chairman of IBA for the year 2017-18.

2. Which state assembly will introduce digital budget in its next session, doing away with the traditional printed booklet form practice?
a) Rajasthan
b) Gujarat
c) Assam
d) Bihar

Click here to View Answer
Answer c) Assam. The Assam Assembly will introduce digital budget in its next session, doing away with the traditional printed booklet form practice. Apart from digital budget, the Assembly session will also see exclusive ‘Members Hour’, a year-long calendar, ‘Best Legislator Award’, setting up of a Pay Commission for MLAs’ salary and fellowships for research work on history of the Assembly.

3. Which state recently launched ‘Pradhan Mantri LPG Panchayat’ in the state?
a) Jharkhand
b) Tamil Nadu
c) Nagaland
d) Haryana

Click here to View Answer
Answer a) Jharkhand. Jharkhand Chief Minister Raghubar Das was launched ‘Pradhan Mantri LPG Panchayat’ in the state from Balijore village in Dumka district. Jharkhand is the first state where beneficiaries are also getting stoves along with gas connections.

4. Which country has announced a dedicated national security unit to combat fake news and disinformation?
a) USA
b) Switzerland
c) UK
d) China

Click here to View Answer
Answer c) UK. The British government has announced a dedicated national security unit to combat fake news and disinformation. The unit, which will be headed by the UK Cabinet Office, will consistently flag false information on social media platforms. It will systematically deter adversaries and help deliver on national security priorities, Prime Minister Theresa May’s spokesperson said.

5. Which state is getting a new bridge, road and rail links to serve as gateway to Chittagong Port?
a) Arunachal Pradesh
b) Sikkim
c) Uttarakhand
d) Tripura

Click here to View Answer
Answer d) Tripura. Border district Sabroom is getting a new bridge, road and rail links, but needed most is an Integrated Check Post. A 150 sq ft patch of land, just ahead of the border fencing at Nabin Para, in Sabroom, Tripura, is levelled and marked as P1. It indicates the location of the first pillar of a proposed ₹130-crore road bridge across the River Feni, which divides India and Bangladesh. India and Bangladesh have agreed to extend the rail link to Chittagong port as well, but that will take time.

6. The third edition of international spice conference will be held at ___________
a) Jaipur
b) Hyderabad
c) Bangalore
d) Chennai

Click here to View Answer
Answer a) Jaipur. The third edition of international spice conference will be held at Jaipur from February 4 to 7. Arancha Gonzalvez, Executive Director, International Trade Centre, Geneva, will inaugurate the conference which will be jointly hosted by the All India Spices Exporters’ Forum and Cochin Chamber of Commerce and Industry. The central theme of the 2018 conference would be ‘Managing Disruptions through Transformation and Collaboration‘.

7. National Voters’ Day or Rashtriya Matdata Diwas was observed on?
a) January 22
b) January 23
c) January 24
d) January 25

Click here to View Answer
Answer d) January 25. National Voters’ Day or Rashtriya Matdata Diwas is celebrated on January 25 every year. The significance of National Voters’ Day is to encourage more young voters to take part in the political process. It is a day to celebrate the right to vote and vibrant democracy of India. The day was first celebrated in 2011 to mark Election Commission’s Foundation Day. This will be eighth National Voters’ Day (NVD) and will be used to spread awareness among voters regarding effective participation in the electoral process.

8. National Tourism Day was observed on?
a) January 24
b) January 25
c) January 26
d) January 27

Click here to View Answer
Answer b) January 25. January 25 is celebrated as National Tourism Day in India. It is a day that has been marked by the Indian government in order to promote tourism within the country. It’s a day dedicated to educating people about the importance of tourism and the role it plays in the Indian economy. Travel and tourism is playing a major role in contributing to the overall economical growth of India. Indians are more likely to spend their money on foreign travel than travelling in India. That’s why the idea behind to celebrate this tourism day to promote Indian’s rich history.

9. India Ranks ______ in Environmental Performance Index
a) 177
b) 161
c) 143
d) 135

Click here to View Answer
Answer a) 177. A new green index has ranked India the fourth worst country worldwide in curbing environmental pollution. According to the latest global Environmental Performance Index (EPI) rankings released on the sidelines of the World Economic Forum meet in Davos, India is at 177th spot — down from 141st position two years ago — in the list of 180 countries. Switzerland leads the world in sustainability, followed by France, Denmark, Malta and Sweden.

10. India and __________ have released first ever set of commemorative postage stamps to mark the long term friendly bilateral relationships between the two countries
a) Austria
b) Sweden
c) Vietnam
d) Germany

Click here to View Answer
Answer c) Vietnam. India and Vietnam have released first ever set of commemorative postage stamps to mark the long term friendly bilateral relationships between the two countries. The first ever joint issue of commemorative postage stamps between India and Vietnam on the theme of ancient architecture is a symbol of strong friendship between the two countries.

11. Which company launched a new business unit that will sell cyber security software to Fortune 500 companies?
a) Alphabet
b) Waymo
c) Tencent
d) Apple

Click here to View Answer
Answer a) Alphabet. Alphabet Inc launched a new business unit that will sell cyber security software to Fortune 500 companies, the latest move by the parent of Google to become a big player in corporate computing. The new unit, dubbed Chronicle, is betting on the premise that machine learning software, a type of artificial intelligence, can sift and analyze massive stores of data to detect cyber threats more quickly and precisely than is possible with traditional methods.

12. The award-winning science fiction and fantasy writer Ursula K. Le Guin passed away recently, she was from ____________
a) UK
b) Japan
c) USA
d) China

Click here to View Answer
Answer c) USA. Ursula K. Le Guin, the award-winning science fiction and fantasy writer from USA, who explored feminist themes and was best known for her Earthsea books, has died at 88. Le Guin won an honorary National Book Award in 2014 and warned in her acceptance speech against letting profit define what is considered good literature.

Leave a Comment