Current Affairs Quiz – January 25′ 2017

1.Russia, Turkey and ______ have agreed to jointly monitor the fragile cease-fire between the Syrian regime and rebels to find a political solution of ending the six-year conflict.
a)China
b)Iraq
c)India
d)Iran

Click to View Answer
Answer d)Iran
The accord was signed by Moscow and Ankara and Tehran in Kazakhstan on behalf of the Syrian government and armed rebel groups.

2.The Union Cabinet gave its post-facto approval ,allowing National Bank for Agriculture & Rural Development (NABARD) to raise approx. _________from the market for on-lending to Cooperative Banks.
a)Rs 20,000 crore
b)Rs 50,000 crore
c)Rs 30,000 crore
d)Rs 80,000 crore

Click to View Answer
Answer a)Rs 20,000 crore
It permitted the bank to make the short term borrowing at the prevailing market rate and lend to Co-op Banks at 4.5 Percent rate of interest. The move will support the famers by providing them loans to boost agricultural production. Government also announced to provide an additional capital of Rs. 2,000 crore to NABARD for this purpose through the Union Budget. Initially Rs. 500 crore may be released to NABARD during 2016-17.

3.American aerospace major Boeing Corporation launched the “Boeing India Engineering & Technology Center” (BIETC) in_____________?
a)Bengaluru
b)Chennai
c)Mumbai
d)Delhi

Click to View Answer
Answer a)Bengaluru
BIETC will undertake high quality technology-driven work for the development of advanced environment friendly coatings, and data analytics for next generation Airplane Health Management tools.

4. Who has been honored by the Metropolitan Museum of Art (The Met) in New York ?
a)Ratan tata
b)Mukesh ambani
c)Nita Ambani
d)Piyush Goyal

Click to View Answer
Answer c)Nita Ambani
The Reliance Foundation Founder and Chairperson Nita Ambani has been honored by the Metropolitan Museum of Art (The Met) in New York on January 24, 2017 for her philanthropic work in the areas of education, sports, healthcare, rural transformation, urban renewal, disaster response, women empowerment and promotion of the arts.

5.Damodar Valley Corporation received NTPC award 20015-16 from Union Power Minister. who is the Union Power Minister?
a)Piyush Goyal
b)D. V. Sadananda Gowda
c)Nitin Gadkari
d)Venkaiah Naidu

Click to View Answer
Answer a)Piyush Goyal

6.Senate Committee Confirms _______ to Become U.S. Ambassador to the United Nations.
a)Samantha Power
b)Nikki Haley
c)Michele J. Sison
d)Rosemary DiCarlo

Click to View Answer
Answer b)Nikki Haley

7.Japan successfully launched its first military communications satellite _______from Tanegashima Space Centre, it is an X-band communications satellite with a 15-year lifespan built by DSN Corporation for the Japanese Ministry of Defense.
a)Kirameki-3
b)Kirameki-2
c)Kirameki-5
d)Kirameki-6

Click to View Answer
Answer b)Kirameki-2

8. Pakistan successfully conducted the first test flight of the surface-to-surface ballistic_________?
a)Ghauri-II
b)Abdali Nasr Hatf-I
c)Shaheen-II
d)Ababeel

Click to View Answer
Answer d)Ababeel
The radar-evading Ababeel has the capablility of carrying a nuclear warhead up to 2,200 kms and deliver multiple warheads using Multiple Independent Re-entry Vehicle (MIRV) technology.

9. The Police Department of Pune has launched which Mobile App to trace the location of the patrolling teams from police stations?
a)Beat Marshall Monitoring
b)Hawk Eye
c)Pink Police Patrol
d)Marshall Monitoring

Click to View Answer
Answer a)Beat Marshall Monitoring
The App has been developed by Pune based IT firm “Sapience” and is being used by Pune City Police on experimental basis. The mobile phone based app will record the time, route and number of stoppages during the course of patrolling. The application will be installed on the cell phones of Beat Marshals or patrolling cops so that their movements can be mapped on real-time by the control room staffers.

10. Padma Shri award winner Sakshi Malik belongs to which sports category?
a)Wrestling
b)Athletics
c)Discuss Throw
d)Gymnasts

Click to View Answer
Answer a)Wrestling

11.Who has been named for the 2017 Padma Vibhushan award in the field of Art and Music?
a)Sadhguru Jaggi Vasudev
b)Shri K J Yesudas
c)Shri Sharad Pawar
d)Shri Murli Manohar Joshi

Click to View Answer
Answer b)Shri K J Yesudas

12.The NTPC award 2015-16 has been awarded to which organisation?
a)Darlipali Super Thermal Power Station
b)Durgapur Power Corporation
c)Damodar Valley Corporation
d)Singrauli Power Corporation

Click to View Answer
Answer c)Damodar Valley Corporation.

Leave a Comment