Current Affairs Quiz – January 24 2018

Current Affairs Quiz

1. Nara Lokesh was felicitated with Dr. Kalam Innovation in Governance Award 2018 here at the Dr. Kalam Centre, He is the present Information Technology (IT) Minister of _____________
a) Tamil Nadu
b) Kerala
c) Andhra Pradesh
d) Karnataka

Click here to View Answer
Answer c) Andhra Pradesh. Andhra Pradesh Information Technology (IT) Minister Nara Lokesh was felicitated with Dr. Kalam Innovation in Governance Award 2018 here at the Dr. Kalam Centre. “This award is a testimony and a token of encouragement to work harder for the development of Andhra Pradesh. Nara Lokesh outlined a number of innovative initiatives that the Andhra Pradesh Government is taking to improve its governance.

2. Who has been appointed as the next chairman of the Federal Reserve?
a) Daniel Tarullo
b) Stanley Fischer
c) Jeremy C. Stein
d) Jerome H Powell

Click here to View Answer
Answer d) Jerome H Powell. The United States Senate has confirmed Jerome H Powell as the next chairman of the Federal Reserve, a powerful post having an influence on global economy. Powell (64) will replace Janett Yellen, whose term ends in February. He was confirmed by the US Senate by an overwhelming vote of 84-12.

3. World War II Memorial Museum inaugurated in ____________
a) Arunachal Pradesh
b) Madhya Pradesh
c) Jharkhand
d) Gujarat

Click here to View Answer
Answer a) Arunachal Pradesh. Arunachal Pradesh Chief Minister Pema Khandu has inaugurated the World War II Memorial Museum in the state’s Changlang district bordering Myanmar. Built by the Union Culture Ministry, the Rs 2.25 crore museum in memory of those who laid down their lives in World War II is located adjacent to the historic Stilwell Road and is expected to boost international and domestic tourist inflow especially from Southeast Asian countries.

4. The government announced _________ crore capital infusion in 20 public sector banks (PSBs) during the current fiscal
a) 65000
b) 72000
c) 88000
d) 93000

Click here to View Answer
Answer c) 88000. The Centre announced it would infuse ₹88,139 crore as capital into 20 state-owned banks during the current fiscal. IDBI Bank will get the most at ₹10,610 crore, followed by Bank of India and SBI which will receive ₹9,232 crore and ₹8,800 crore respectively. This is the first batch of the ₹2.11 lakh crore recapitalisation plan announced last year.

5. Which country will build a ‘Great Wall’ along the border of the Muslim-dominated Xinjiang province to prevent infiltration by militants?
a) India
b) Russia
c) Japan
d) China

Click here to View Answer
Answer d) China. China will build a ‘Great Wall’ along the border of the Muslim-dominated Xinjiang province to prevent infiltration by militants, Xinjiang Governor Shohrat Zakir said. China believes exiled separatists belonging to the minority Uighur community may have links to groups outside the country. ISIS militants from the community threatened China for the first time last year.

6. National Girl Child Day was observed on?
a) January 24
b) January 23
c) January 22
d) January 21

Click here to View Answer
Answer a) January 24. National Girl Child Day is observed every year on January 24 to celebrate the accomplishments of the girl children and bring to focus the issues of skewed sex ratio, female foeticide, child marriage, unequal treatment and gender disparities in India. The day is celebrated to bring focus on education, nutrition, legal rights, medical care and safety of girl children.

7. The 16th International Energy Forum (IEF) Ministerial meeting will be held in __________
a) Bangalore
b) Hyderabad
c) Mumbai
d) New Delhi

Click here to View Answer
Answer d) New Delhi. The 16th International Energy Forum (IEF) Ministerial meeting will be held in New Delhi on April 10 to 12. Global energy organisations, including the Organisation of the Petroleum Exporting Countries, international Energy Agency, will also be represented at the meet. India had last hosted the IEF ministerial conference in 1996.

8. India ranked _____ on Global competitiveness Index
a) 77
b) 81
c) 92
d) 99

Click here to View Answer
Answer b) 81. India has moved up on a global index of talent competitiveness to the 81st position, but remains a laggard among the BRICS nations, an annual study showed. While Switzerland continues to top the list released every year on the first day of the World Economic Forum (WEF) annual meeting, India has improved its position from 92nd last year. India was at the 89th place in 2016 on the index that measures how countries grow, attract and retain talent.

9. The National Investment and Infrastructure Fund (NIIF), and _________ ports operator DP World Pvt. Ltd, have announced the creation of an investment platform to invest up to $3 billion in ports
a) Dubai
b) Kuwait
c) Riyadh
d) Tehran

Click here to View Answer
Answer a) Dubai. The National Investment and Infrastructure Fund (NIIF), India’s first sovereign wealth fund, and Dubai-based ports operator DP World Pvt. Ltd, have announced the creation of an investment platform to invest up to $3 billion in ports, terminals, transportation and logistics businesses in India. This is the first investment platform from NIIF and will see investment up to $3 billion of equity to acquire assets and develop projects in these sectors.

10. World Economic Forum (WEF) was announced a new Global Centre for Cybersecurity in _____________
a) New Delhi
b) Beijing
c) Geneva
d) Washington

Click here to View Answer
Answer c) Geneva. In a bid to safeguard the world from hackers and growing data breaches — especially from nation-states — the World Economic Forum (WEF) was announced a new Global Centre for Cybersecurity. Headquartered in Geneva, the centre will become operational from March. The global centre will be an excellent opportunity to safeguard verticals like automotive and health care where wireless connectivity is the key.

11. The World Economic Forum (WEF) in partnership with India’s most valued firm Reliance Industries (RIL) has agreed to set up a new Centre for Fourth Industrial Revolution (C4IR) in ____________
a) Hyderabad
b) New Delhi
c) Bangalore
d) Mumbai

Click here to View Answer
Answer d) Mumbai. The World Economic Forum (WEF) in partnership with India’s most valued firm Reliance Industries (RIL) has agreed to set up a new Centre for Fourth Industrial Revolution (C4IR) in Mumbai to promote Prime Minister Narendra Modi’s Digital India and Startup India programmes to promote young entrepreneurs. This would be first (C4IR) opened outside Silicon Valley at San Francisco, which is already home to several of these exciting developments in the digital space including include Artificial Intelligence and Machine Learning, Internet of Things (IoT), Blockchain amongst many others.

12. Rakhi Halder related to which sports?
a) Boxing
b) Weightlifting
c) Wrestling
d) Shooting

Click here to View Answer
Answer b) Weightlifting. Rakhi Halder of RSPB created a new national record in clean and jerk en route to a gold medal in the 63kg women’s category in the 33rd Women Senior National Weightlifting Championships. Rakhi lifted 128kgs in the clean and jerk for a total of 230kgs to create a new national record, bettering Karnam Malleswari’s feat (127kg) created in Athens in 1999. The silver in this category went to S Thasana Chanu of Karnataka (202kg) while the bronze was clinched by AIPSCB’s Amandeep Kaur (191kg).

Leave a Comment