Current Affairs Quiz – January 23 2023

Current Affairs Quiz – January 23 2023

Current Affairs Quiz – January 23 2023. Read and Download daily, monthly Current Affairs Quiz 2023 for competitive exams like UPSC, SSC, IBPS, SBI etc,. Download month wise Current affairs 2023 PDF and Current affairs quiz PDF .

CURRENT AFFAIRS QUIZ(1)


Current Affairs Quiz– January 23 2023

1. Who has been appointed as the director general of Directorate of General of Civil Aviation (DGCA)?
a) Prathap Singh Lal
b) Vikram Dev Dutt
c) Sharvesh Khanna
d) None of these

Click here to View Answer
Answer b) Vikram Dev Dutt.
The appointments Committee of the Cabinet has approved the appointment of Vikram Dev Dutt as the next director general in the Directorate of General of Civil Aviation (DGCA).

2. Shanghai Cooperation Organization Film Festival to be organized in which city?
a) Mumbai
b) Beijing
c) New Delhi
d) Tokyo

Click here to View Answer
Answer a) Mumbai.
Ministry of Information and Broadcasting is organizing the Shanghai Cooperation Organization Film Festival from the 27th – 31st of January, 2023, in Mumbai.

3. Which islands have been named after Paramveer Chakra awardees?
a) Andaman and Nicobar islands
b) Lakshadweep
c) Tamil Nadu Islands
d) Goa Islands

Click here to View Answer
Answer a) Andaman and Nicobar islands.
To commemorate Netaji Subhas Chandra Bose’s birth anniversary, Prime Minister Narendra Modi named 21 of the Andaman and Nicobar Islands’ biggest nameless islands after 21 Param Vir Chakra recipients on January 23, 2023.

4. JUICE Space Mission is associated with____________.
a) Asia
b) Australia
c) USA
d) Europe

Click here to View Answer
Answer d) Europe.
The European Union is to launch the JUICE Spacecraft in April 2023. The spacecraft is to explore the moons of Jupiter. Specifically, the mission is to study the three major moons of Jupiter namely Ganymede, Europe, and Callisto.

5. Netaji Jayanti or Parakram Diwas is observed on_______________.
a) January 21
b) January 22
c) Janaury 23
d) January 24

Click here to View Answer
Answer c) January 23. Every year India celebrates the birth anniversary of Netaji Subhash Chandra Bose on January 23. Netaji founded the Azad Hind movement and led Azad Hind Fouj (Indian National Army).

6. ‘Ops alert’ exercise started by which force?
a) Central Reserve Police Force
b) Central Industrial Security Force
c) Border Security Force
d) Indo-Tibetian Border Force

Click here to View Answer
Answer c) Border Security Force .
During the exercise, the security personnel will hold drills in the India – Pakistan border that extends between Rann of Kutch and Sir Creek and also in the Barmer district of Rajasthan. The border is highly vulnerable in these regions.

7. Which Institution has launched BharOS – an Indigenous Mobile Operating System?
a) IIT Mumbai
c) IISc Bengaluru
c) IIT Madras
d) IIT Pune

Click here to View Answer
Answer c) IIT Madras
The BharOS is an operating system used in mobile phones. It was developed by JandK Operations Private Limited. IIT Madras was the pioneer in developing the app. And IIT Madras developed it through its JandK organization. Basically, JandK is a non-profit private organization.

8. NASA and Israel will soon sign an agreement on a space mission. Name the mission?
a) NANOSONIC
b) ULTRASAT
c) SPACECRAFT
d) SATMISSION

Click here to View Answer
Answer b) ULTRASAT.
ULTRASAT will operate in Geo Stationary orbit. It is to carry a UV telescope. The main objective of ULTRASAT is to look for UV signatures in space. Precisely it will look for UV emissions from mergers (collision of neutron stars) and supernova explosions.

 


Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *

Check out our latest videos on youtube