Current Affairs Quiz – January 23 2020

Current Affairs Quiz – January 23 2020

1. National Conclave on Emerging Opportunities in Natural Gas sector held in ____________.
a) New Delhi
b) Mumbai
c) Pune
d) Chennai

Click here to View Answer
Answer a) New Delhi. The national conclave on Emerging Opportunities in the natural gas sector was held on 23 January in New Delhi.

2. Which state government has passed bills for three capital system in the State?
a) Telangan
b) Andhra Pradesh
c) Tamil Nadu
d) Haryana

Click here to View Answer
Answer b) Andhra Pradesh. The Andhra Pradesh State Legislative assembly passed the Capital Region Development Authority Repeal Bill 2020 and the Andhra Pradesh Decentralisation and Inclusive Development of all Regions Bill 2020 on 20 January.

3. Who has been appointed as the Managing Director (MD) of the State Bank of India (SBI)?
a) Challa Sreenivasulu Setty
b) Chandra Vasan M
c) Jeya Vasith Reddy A
d) Abi Manyu Deva

Click here to View Answer
Answer a) Challa Sreenivasulu Setty. The government appointed Challa Sreenivasulu Setty as the Managing Director (MD) of the State Bank of India (SBI) on 20 January 2020. He is appointed for a period of three years.

4. Who won the 2019 Global Citizen Prize: Cisco Youth Leadership Award?
a) Revathi Ram
b) Archana Chandok
c) Priya Prakash
d) Mariam Vamsi

Click here to View Answer
Answer c) Priya Prakash. Priya Prakash won the Global Citizen Prize: Cisco Youth Leadership Award for 2019. She is the founder and CEO of India-based HealthSetGo. The award recognizes her school health program that aimed to provided 360-degree healthcare support to children.

5. ISRO to send half humanoid as a trial to space ahead of Gaganyaan mission is named as____________.
a) Ganga Mitra
b) Sameau Mitra
c) Humanoid Mitra 41
d) Vyommitra

Click here to View Answer
Answer d) Vyommitra. The Indian Space Agency Indian Space Research Organisation’s (ISRO) unveiled Vyommitra, a prototype of half humanoid. ISRO has decided to send Vyommitra as a trial which has aimed at sending astronauts to space in an orbital spacecraft.

6. Vyommitra will be sent ahead of the first unmanned mission under ______________.
a) Gaganyaan
b) Archenak
c) Brahmos
d) None of these

Click here to View Answer
Answer a) Gaganyaan. Vyommitra will be sent ahead of the first unmanned mission under Gaganyaan.

7. Mundanthurai tiger reserve is situated in______________.
a) Kerala
b) Tamil Nadu
c) Telangana
d) Punjab

Click here to View Answer
Answer b) Tamil Nadu. The annual wildlife census has begun in the Kalakkadu – Mundanthurai tiger sanctuary in Tamil Nadu on 22 January 2020. It will be held until 27 January. The census results will be included in the annual State of Wild Life Population report of the Union Ministry of Forest and Environment.

8. Subhash Chandra Bose Jayanti is celebrated on ______________.
a) January 21
b) January 23
c) January 24
d) January 26

Click here to View Answer
Answer b) January 23. Subhash Chandra Bose Jayanti is celebrated on 23 January 2020. The day marks the 124th birth anniversary of Bose. Subhash Chandra Bose’s birth anniversary commemorates his contribution to India’s struggle for independence.

9. Which country has topped first in the world for breastfeeding?
a) India
b) Bangladesh
c) Sri Lanka
d) Nepal

Click here to View Answer
Answer c) Sri Lanka. Sri Lanka ranks first among 97 countries globally on breastfeeding rate according to a new survey conducted by the World Breastfeeding Trends Initiative (WBTi) achieving first “Green” nation status in supporting breastfeeding women.

Leave a Comment