Current Affairs Quiz – January 23 2018

Current Affairs Quiz

1. Who has taken charge as the new director of Vikram Sarabhai Space Centre (VSSC), which is ISRO’s lead centre for launch vehicles?
a) G Prasad
b) K Madhavan
c) S Somnath
d) L Sathish

Click here to View Answer
Answer c) S Somnath. ISRO’s Liquid Propulsion Systems Centre (LPSC) director S Somnath has taken charge as the new director of Vikram Sarabhai Space Centre (VSSC), which is ISRO’s lead centre for launch vehicles. His priorities will be on technology upgradation of launch vehicle design and to focus on immediate launches including GSLV-Mark (MK) II and PSLV-C41 in Feb. GSAT -MKII (F09) will be for the launch of communication satellite GSAT-6A and PSLV-C41 for launch of Indian remote sensing satellite IRNSS-1I. Then, GSLV-MKII (F10) for Chandrayaan-II, the second Moon mission is slated for April and following that GSLV-MK III is planned for launch.

2. Who was awarded with the Crystal Award at the World Economic Forum 2018?
a) Aamir Khan
b) Shah Rukh Khan
c) Salman Khan
d) Akshay Kumar

Click here to View Answer
Answer b) Shah Rukh Khan. Shah Rukh Khan was awarded with the Crystal Award at the World Economic Forum 2018 that is currently underway in Davos, Switzerland. The superstar was awarded this humanitarian award along with Sir Elton John and Cate Blanchett, for his efforts to rehabilitate acid attack survivors through his non-profit organisation, Meer Foundation.

3. Srikumar Menon has been appointed as the next Ambassador of India to the ___________
a) Uganda
b) Libya
c) Congo
d) South Sudan

Click here to View Answer
Answer d) South Sudan. Srikumar Menon, presently Ambassador of India to South Sudan has been appointed as the next Ambassador of India to the Republic of Angola.

4. The Minister of State (IC), for AYUSH, Shripad Yesso Naik laid the foundation stone for Central Research Institute (CRI) in ___________
a) Jaipur
b) Mumbai
c) Pune
d) Bangalore

Click here to View Answer
Answer a) Jaipur. The Minister of State (IC), for AYUSH, Shripad Yesso Naik laid the foundation stone for Central Research Institute (CRI) in Jaipur on 22nd January 2018. This will be the third CRI under the aegis of Central Council for Research in Homoeopathy (CCRH), an autonomous body of Ministry of AYUSH for undertaking scientific research in Homoeopathy, with 23 institutes across the country. The institute is also contributing to the Swasthya Rakshan Program at five adopted villages i.e. Chharsa, Kumbhawas, Sakatpura, Khoraladkhani, Hanutpura.

5. Which country has launched a mobile app for Indians seeking work visas in a bid to simplify the application process?
a) UK
b) Saudi Arabia
c) Kuwait
d) UAE

Click here to View Answer
Answer d) UAE. The UAE has launched a mobile app for Indians seeking work visas in a bid to simplify the application process. Out of 26 lakh Indians living in the UAE, about 20% are professionally qualified workers and 20% white-collar non-professionals, while the remaining are blue-collar workers. The UAE is home to largest number of Indian migrants in the world.

6. Which state government and the Canton of Zurich have signed a letter of intent, to promote mutual prosperity and development?
a) Andhra Pradesh
b) Telangana
c) Karnataka
d) Maharashtra

Click here to View Answer
Answer a) Andhra Pradesh. The Andhra Pradesh Government and the Canton of Zurich have signed a letter of intent, to promote mutual prosperity and development. This will bring the State of Andhra Pradesh and Canton of Zurich closer and ensure that a framework is created, which supports the exchange between both the parties. The agreement will further strengthen economic and scientific relations between the two governments in the areas such as Information and Communication Technology, Environmental Technology, Life Sciences and Urban and Regional Development read an official note.

7. India has emerged as the _______ most attractive market for investments and the optimism over global economic growth is at a record level, a survey of CEOs by global consultancy
a) Third
b) Fourth
c) Fifth
d) Seventh

Click here to View Answer
Answer c) Fifth. India has emerged as the fifth most attractive market for investments and the optimism over global economic growth is at a record level, a survey of CEOs by global consultancy. The US remains the top spot for global investment, while India moves into the top 5. Aided by opening up of several key sectors over the last few years, foreign direct investment in India surged 17 per cent to over $25 billion during the first half of the current financial year, even as private investment has remained muted due to excess capacity and high financial stress. It had for the first time topped $60 billion in 2016-17, but remains less than half of China’s $137 billion in 2017, which was an increase of around 8%.

8. Which country scientists developed an artificial intelligence (AI) system that can predict the likelihood of corruption in a government as well as the conditions that favour their appearance?
a) India
b) Spain
c) Germany
d) Japan

Click here to View Answer
Answer b) Spain. Scientists in Spain have developed an artificial intelligence (AI) system that can predict the likelihood of corruption in a government as well as the conditions that favour their appearance. The computer model based on neural networks claims that the probabilities of corruption increase when the same political party stays in power for more number of years.

9. George Weah has been sworn in as the new President of ___________
a) Guinea
b) Mozambique
c) Ghana
d) Liberia

Click here to View Answer
Answer d) Liberia. Former international football player George Weah has been sworn in as the new President of Liberia, in the country’s first democratic power transition in 47 years. Weah said he will offer steady progress towards goals of Liberians rather than “quick fixes”. He also thanked his predecessor, Ellen Johnson Sirleaf, for bringing peace to the country after years of civil war.

10. India is projected to grow at ______ of its gross domestic product (GDP) in 2018 as against China’s 6.8%, the International Monetary Fund (IMF)
a) 7.4%
b) 7.2%
c) 7.0%
d) 6.9%

Click here to View Answer
Answer a) 7.4%. India is projected to grow at 7.4% of its gross domestic product (GDP) in 2018 as against China’s 6.8%, the International Monetary Fund (IMF), making it the fastest growing economy among emerging economies following last year’s slowdown due to demonetisation and the implementation of goods and services tax (GST). In its latest World Economic Outlook update released ahead of the World Economic Forum in Davos, the IMF projected India’s GDP growth rate at 7.4% in 2018 and 7.8% in 2019. China, during the same period, is expected to grow at 6.8% and 6.4% respectively.

11. Digital payments startup Paytm has introduced ___________ app for merchants and businesses to accept payments instantly for zero charges
a) Paytm for Shops
b) Paytm for Payments
c) Paytm for Business
d) Paytm for Consumers

Click here to View Answer
Answer c) Paytm for Business. Digital payments startup Paytm has introduced ‘Paytm for Business’ app for merchants and businesses to accept payments instantly for zero charges. The app also lets businesses view their transactions without the need to wait for a confirmation SMS or an email. It is available in 10 regional languages and has currently been launched on Android operating system.

12. Which bank has signed an MoU with National Housing Bank for the Rural Housing Interest Subsidy Scheme (RHISS) of the Ministry of Rural Development?
a) Canara Bank
b) Indian Overseas Bank
c) Andhra Bank
d) Indian Bank

Click here to View Answer
Answer b) Indian Overseas Bank. Indian Overseas Bank has signed an MoU with National Housing Bank for the Rural Housing Interest Subsidy Scheme (RHISS) of the Ministry of Rural Development. The aim of the RHISS is to provide subsidy for housing loans taken by those living in rural areas for construction and modifications of their dwelling units.

13. The 2018 edition of the Women’s World T20 will be hosted by__________
a) India
b) South Africa
c) Australia
d) West Indies

Click here to View Answer
Answer d) West Indies. The 2018 edition of the Women’s World T20 will be hosted by Antigua and Barbuda, Guyana and St Lucia from November 9-24, the ICC has announced. Hosts Windies will defend the title they won with an eight-wicket victory over Australia in Kolkata in 2016. Stafanie Taylor, who was named as captain of the ICC Women’s T20I Team of the Year 2017, won the player of the series award in India and is expected to once again lead the Windies in front of a passionate home crowd.

14. Trumpeter and singer Hugh Masekela who passed away recently, he belongs to __________
a) South Africa
b) Russia
c) China
d) India

Click here to View Answer
Answer a) South Africa. Trumpeter and singer Hugh Masekela, known as the “father of South African jazz” who used his music in the fight against apartheid, has died from prostate cancer. He was 78. Masekela gained international recognition with his distinctive Afro-Jazz sound and hits such as “Soweto Blues”, which served as one of the soundtracks to the anti-apartheid movement.

15. FKK Sircar who passed away recently, he was a former _____________
a) Governor
b) Army Major
c) Supreme Court Judge
d) Chief Minister

Click here to View Answer
Answer b) Army Major. Major FKK Sircar (Retd.), the longest living army veteran, at 101 years of age proceeded to his heavenly abode and breathed his last on January 21. He was from 2nd battalion of the ASSAM Regiment and had the distinction of participating in three wars viz World War II, Indo-Pak War of 1947 -48 and Indo-China War of 1962.

Leave a Comment