Current Affairs Quiz – January 22 2018

Current Affairs Quiz

1. Industry Chamber FICCI has appointed __________ as its Director General
a) Pradeep Kumar
b) Dilip Chenoy
c) Harish Kumar
d) Anoop Singh

Click here to View Answer
Answer b) Dilip Chenoy. Industry Chamber FICCI has appointed Dilip Chenoy as its Director General. “Chenoy had been the Managing Director and CEO of the National Skill Development Corporation (NSDC), Director General (DG) of SIAM and Deputy DG of CII.

2. India was ranked at the ______ place among emerging economies on an Inclusive Development Index
a) 62nd
b) 54th
c) 43rd
d) 35th

Click here to View Answer
Answer a) 62nd. India was ranked at the 62nd place among emerging economies on an Inclusive Development Index, much below China’s 26th position and Pakistan’s 47th. Norway remains the world’s most inclusive advanced economy, while Lithuania again tops the list of emerging economies, the World Economic Forum (WEF). The index takes into account the “living standards, environmental sustainability and protection of future generations from further indebtedness”.

3. Aviation services trainer Flight Simulation Technique Centre (FSTC) has set up a simulation services centre in ___________
a) Mumbai
b) Bangalore
c) Jaipur
d) Hyderabad

Click here to View Answer
Answer d) Hyderabad. Aviation services trainer Flight Simulation Technique Centre (FSTC) has set up a simulation services centre in Hyderabad. This comes after its flagship centre in Gurugram. The Hyderabad facility is planned to ease out operations for the airlines and aviation community based in South India. It will be equipped with modern facilities and brand new simulators. FSTC is the country’s first registered standalone approved training organisation by DGCA, and has recently secured the European Aviation Safety Agency (EASA) approved ATO qualification.

4. Which state government launched “social equality” movement through a “cultural integration” trust?
a) Uttar Pradesh
b) Andhra Pradesh
c) Madhya Pradesh
d) Gujarat

Click here to View Answer
Answer c) Madhya Pradesh. The “social equality” movement will be launched by Madhya Pradesh government through a “cultural integration” trust to be formed in the name of Adi Shankaracharya. The state government would hold a string of programmes in the coming days for ensuring “social harmony” by establishing “Adi Shankaracharya Cultural Integration Trust”.

5. Which country to overtake Saudi Arabia as the world’s second-largest oil producer this year, according to forecasts by International Energy Agency (IEA)?
a) India
b) Japan
c) Russia
d) USA

Click here to View Answer
Answer d) USA. The US is on track to overtake Saudi Arabia as the world’s second-largest oil producer this year, according to forecasts by International Energy Agency (IEA). The US’ output is expected to surge above the historic high of 10 million barrels per day rivalling the largest producer Russia, IEA said. Notably, Russia produced around 10.9 million barrels a day in 2017.

6. India’s 1st Garbage Festival organised in ____________
a) Chhattisgarh
b) Maharashtra
c) Haryana
d) Rajasthan

Click here to View Answer
Answer a) Chhattisgarh. The Raipur Municipal Corporation in Chhattisgarh has organised the city’s first garbage festival. the aim is to increase awareness, aim to increase awareness, use the waste generated in the city creatively and to showcase multiple techniques for reusing things that are labelled as garbage. The three-day festival will be filled with workshops, talks, performances and also some interesting installations.

7. World Bank and India have inked $ 120 million loan agreement which will help increase access to improved water supply services in ___________
a) Assam
b) Jharkhand
c) Goa
d) Uttarakhand

Click here to View Answer
Answer d) Uttarakhand. Multilateral lending agency World Bank and India have inked $ 120 million loan agreement which will help increase access to improved water supply services in peri-urban areas in Uttarakhand. Uttarakhand has made significant strides in piloting and implementing innovative approaches in water supply and sanitation services, the peri-urban areas have not been a focus. It will help the state increase water supply coverage as well as ensure sustainable service delivery.

8. ______________launches ‘Marketplace’ to buy, sell goods in India
a) Google
b) Facebook
c) Samsung
d) Microsoft

Click here to View Answer
Answer b) Facebook. Facebook Marketplace has come to India as a pilot rollout limited to Mumbai from November 16 onwards. People in Mumbai will soon start seeing a Marketplace tab where they will be able to see buy/sell listings within a predefined radius. India is the 36th country to get the feature, which comes a year after it was first launched in US. Marketplace is expected to make it easier for people to discover, buy, and sell products within their community or locality.

9. Which city has been officially inaugurated as the European City of Culture, 2018?
a) Tokyo
b) Beijing
c) Moscow
d) Valletta

Click here to View Answer
Answer d) Valletta. Valletta, the Maltese capital, has been officially inaugurated as the European City of Culture, 2018. The slogan for the opening was “The festa is here”, and the streets were filled with music, bands and impressive performances. Valletta is sharing European Capital of Culture status with Leeuwarden, a city in the Netherlands. or this occasion many historical monuments have been renovated and the year is packed with a dense cultural programme, the best occasion to discover or rediscover the Maltese capital.

10. Who won the Swedish Open Junior International title?
a) Manish Kumar Singh
b) Siddharth Pratap Singh
c) Dinesh Arun Singh
d) Vikram Amit Singh

Click here to View Answer
Answer b) Siddharth Pratap Singh. Young Indian shuttler Siddharth Pratap Singh secured his maiden international title, bagging the Swedish Open Junior International Series with a straight-game victory over Denmark’s Mads Christophersen in the finals. Siddharth defeated Christophersen 21-15 21-11 in a 33-minute match to claim the men’s singles title. Siddharth, who has never played outside Asia, will next play in the Iceland International at Reykjavik to be held from January 25 to 28.

11. Jimmy Armfield who passed away recently was a/an
a) Football Player
b) Cricket Player
c) Hockey Player
d) Basketball Player

Click here to View Answer
Answer a) Football Player. Former England captain and Blackpool legend Jimmy Armfield has died at the age of 82 after a long battle with cancer. Armfield captained Blackpool for more than 10 of his 17 years at the club and was capped 43 times for England, with 15 of those occasions as skipper.

Leave a Comment