Current Affairs Quiz – January 21 & 22 2021

Current Affairs Quiz – January 21 & 22 2021

Current Affairs Quiz – January 21 & 22 2021. Read and Download daily, monthly Current Affairs Daily Digest 2021 for competitive exams like UPSC, SSC, IBPS, SBI etc,. Download month wise Current affairs 2020 PDF and Current affairs quiz PDF .

1. According to Report, IndiGo now world’s ___________ biggest airline by capacity.
a) Fifth
b) Sixth
c) Fourth
d) Seventh

Click here to View Answer
Answer d) Seventh. IndiGo is now the world’s seventh biggest airline by capacity and the largest outside the US and China, according to data firm OAG.

2. Who is the chief minister of Himachal Pradesh?
a) Jai Ram Thakur
b) Manohar Parikar
c) Sid Rammaiya
d) KM Raj

Click here to View Answer
Answer a) Jai Ram Thakur. The Chief Minister appreciated the efforts of young entrepreneurs. The developer of the online radio Karan, and Radio Jockeys Palak, Rahul and Nidhi were also present on the occasion.

3. ‘InstaFX’ mobile app – launched by____________.
a) HDFC
b) ICICI
c) Axis bank
d) SBI Bank

Click here to View Answer
Answer b) ICICI . ICICI Bank has launched a new mobile application ‘InstaFX’ for authorised money changers to help customers of any bank get ‘ICICI Bank Forex Prepaid Card’ swiftly.

4. Who has signed MoU with MoRTH for geo-hazard management?
a) DRDO
b) Army
c) Baba Atomic Research
d) None of these

Click here to View Answer
Answer a) DRDO.

5. Union Cabinet approves investment of Rs. 5281.94 crores for 850 MW Ratle Hydro Power Project in _____________.
a) J&K
b) Uttar Pradesh
c) Maharastra
d) Madhya Pradesh

Click here to View Answer
Answer a) J&K. The Union Cabinet gave its approval on January 20, 2021, to an investment of Rs. 5281.94 crores for 850 MW Ratle Hydro Electric Project. It is located on river Chenab in Kishtwar district, Jammu and Kashmir.

6. A military exercise ‘Kavach’ is conducted at___________.
a) Sri Lanka
b) Indian Ocean
c) Andaman and Nicobar
d) None of these

Click here to View Answer
Answer c) Andaman and Nicobar. The Indian Army is to conduct a large scale joint military exercise Kavach in the Andaman Sea and Bay of Bengal. The exercise is to be held under the aegis of Andaman and Nicobar Command.

7. Unnikrishnan Namboothiri is passed away, is associated with_____________.
a) Vocalist
b) Actor
c) Journalist
d) All the above

Click here to View Answer
Answer b) Actor. He made his acting debut in 1996 with Desadanam. However, he became a household name among the Malayalam film audience for his performance as a witty grandfather in Kalyanaraman (2002).

8. Avalokana software has launched by_____________.
a) Madhya Pradesh
b) Tamil Nadu
c) Kerala
d) Karnataka

Click here to View Answer
Answer d) Karnataka. The Karnataka Chief Minister, BS Yediyurappa recently launched Avalokana software. The software will enable the state government to access data on expenditures and sanctions incurred on 1,800 programmes.

9. MeITY and _____________ announced Quantum Computing Applications Lab in India.
a) Apple
b) AWS
c) Microsoft
d) All the above

Click here to View Answer
Answer b) AWS. The move will give select researchers, scientists access to Amazon’s Bracket cloud-based quantum computing service.

10. According to a survey by the Ifo Institute, Which country has overtake Germany to run world’s largest current account surplus?
a) Japan
b) China
c) India
d) USA

Click here to View Answer
Answer b) CHina. China’s current account surplus more than doubled to $310 billion in 2020 while that of Germany shrank for the fifth straight year to $261 billion. With a current account surplus of $158 billion, Japan came third.

11. SEBI imposes ₹1 crore fine on ___________ Bank for invoking securities of BRH.
a) HDFC
b) ICICI
c) YES Bank
d) Equitas Bank

Click here to View Answer
Answer a) HDFC. The bank was also directed to transfer ₹158.68 crore along with 7% interest per annum in a separate escrow account. In 2019, SEBI had directed BRH to desist from undertaking activities in securities market.

Leave a Comment