Current Affairs Quiz – January 21 2018

Current Affairs Quiz

1. Which film has been named Best Film at Filmfare Awards 2018?
a) Tiger Zinda Hai
b) Secret Superstar
c) Hindi Medium
d) Mubarakan

Click here to View Answer
Answer c) Hindi Medium. Saba Qamar’s Bollywood debut, Hindi Medium, with acclaimed actor Irrfan Khan bagged the Best Film award (Popular) at the Filmfare Awards 2018. Actor Irrfan Khan won the Filmfare Best Actor in Leading Role (Male) award for Hindi Medium while Vidya Balan bagged the Filmfare Best Actor in Leading Role (Female) Award for Tumhari Sulu at the 63rd Jio Filmfare Awards.

2. Who took charge as the Chief Election Commissioner in place of Achal Kumar Joti?
a) Rajiv Mehrishi
b) Ashok Lavasa
c) Shashi Kant Sharma
d) Om Prakash Rawat

Click here to View Answer
Answer d) Om Prakash Rawat. Om Prakash Rawat takes over as the Chief Election Commissioner in place of Achal Kumar Joti, who retired recently. Ashok Lavasa, who retired recently as Finance Secretary, has been appointed as an Election Commissioner. Lavasa, a 1980 batch Haryana cadre IAS officer, joins the Commission as the third Commissioner in place of Joti.

3. Which company to acquire government’s entire stake in HPCL for ₹36,915 crore?
a) ONGC
b) IOC
c) BPCL
d) GAIL

Click here to View Answer
Answer a) ONGC. After some minor hiccups on the issue of valuation, public sector exploration giant ONGC has got the consent for acquiring controlling stake in fellow PSU Hindustan Petroleum Corporation Ltd (HPCL). The transaction, which will be concluded in the next few days, will be for ₹36,915 crore. This acquisition is in line with the government’s objective to combine the Central Public Sector Enterprises to give them the capacity to bear higher risks and avail themselves of economies of scale.

4. Nutrient-rich millets have got a boost with the Union government deciding to declare ______ as the ‘national year of millets’
a) 2017
b) 2018
c) 2019
d) 2020

Click here to View Answer
Answer b) 2018. Nutrient-rich millets have got a boost with the Union government deciding to declare 2018 as the ‘national year of millets’. This decision has been taken following a request by Karnataka, which is the country’s leader in the millet sector. According to experts, dedicating a year for millets will not only increase awareness about its health benefits, but also result in higher demand for these drought-resistant varieties, resulting in remunerative prices for poor and marginal farmers.

5. Central Board of Excise and Customs (CBEC) to set up training, resource centre in _____________
a) Mumbai
b) Bangalore
c) New Delhi
d) Hyderabad

Click here to View Answer
Answer d) Hyderabad. Vanaja N Sarna, Chairman, Central Board of Excise and Customs (CBEC), New Delhi, laid the foundation stone for the National Academy of Customs, Indirect Taxes and Narcotics (NACIN) for its Zonal Training Centre at Attapur in Hyderabad. The new project, which entails construction of the modern training facility, is expected to be developed with an outlay of ₹47 crore. The institute is expected to augment the training infrastructure in the area of GST and taxpayer services.

6. Which city hosted the Ramayana Festival of the Association of South-East Asian Nations (ASEAN) countries?
a) New Delhi
b) Lucknow
c) Patna
d) Bangalore

Click here to View Answer
Answer a) New Delhi. National capital New Delhi hosted the Ramayana Festival of the Association of South-East Asian Nations (ASEAN) countries at the Kamani Auditorium from January 20 to 24. The five-day gala festival to be organised by Indian Council for Cultural Relations will witness the convergence of top groups from all 10 ASEAN member countries – Indonesia, Singapore, Philippines, Malaysia, Brunei, Thailand, Cambodia, Lao PDR, Myanmar and Vietnam.

7. Which state will host its first-ever bi-annual defence exhibition in April?
a) Karnataka
b) Andhra Pradesh
c) Tamil Nadu
d) Maharashtra

Click here to View Answer
Answer c) Tamil Nadu. Tamil Nadu will host its first-ever bi-annual defence exhibition in April. The exhibition will take place from April 11 to 14 and nearly 80 countries are expected to take part in it. The arrangements will be made for the Navy, Army and Air Force to display their equipment in the exhibition.

8. Which ministry announced the Cyber Surakshit Bharat to strengthen the cybersecurity ecosystem in India?
a) Ministry of Electronics and Information Technology
b) Ministry of Finance
c) Ministry of Commerce and Industry
d) Ministry of Agriculture & Farmers Welfare

Click here to View Answer
Answer a) Ministry of Electronics and Information Technology. Recognizing the need to strengthen the cybersecurity ecosystem in India, and in alignment with the Honourable Prime Minister’s vision for a ‘Digital India’, the Ministry of Electronics and Information Technology (MeitY), announced the Cyber Surakshit Bharat initiative in association with National e-Governance Division (NeGD) and industry partners. Cyber Surakshit Bharat will be operated on the three principles of Awareness, Education and Enablement.

9. Which bank is partnering with NGO Srijan through an initiative called Buddha Fellowship Programme to help nurture talent for the development sector?
a) HDFC Bank
b) Yes Bank
c) ICICI Bank
d) Axis Bank

Click here to View Answer
Answer d) Axis Bank. Axis Bank is partnering with NGO Srijan through an initiative called Buddha Fellowship Programme to help nurture talent for the development sector. The bank is mentoring 15 graduates from the Indian Institutes of Management at Kolkata, Ahmedabad and Shillong, who have been taken on board by Srijan as campus hires. Axis Bank, along with Srijan, recently hosted a day-long event where the graduates had sessions with some of the bank’s business heads as well as other senior honchos.

10. Which company ranked in the top spot in Fortune’s list of the world’s most admired companies?
a) Samsung
b) Apple
c) Microsoft
d) Google

Click here to View Answer
Answer b) Apple. Apple has once again taken the top spot in Fortune’s list of the world’s most admired companies. This is Apple’s ninth consecutive year at the top of the list. It is followed by Google parent company Alphabet in second, with Amazon placing third. This list is distilled from Fortune’s list of the 1,000 largest U.S. companies, along with its Global 500 database.

11. Which team won the Blind Cricket World Cup title 2018?
a) India
b) Pakistan
c) Australia
d) South Africa

Click here to View Answer
Answer a) India. India retain Blind Cricket World Cup title after beating arch-rivals Pakistan by two wickets in a thrilling final played at the Sharjah Cricket Stadium in UAE. Chasing a huge 308-run target in 40 overs, India romped home in the penultimate over of the match.

Leave a Comment